12.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Συλλογικότητες Βόλου: Ζητούν δικαίωση για το Βασίλη Μάγγο και καλούν σε συγκέντρωση στη δίκη των αστυνομικών για το βασανισμό του

Πρόσφατα

Nα αποδοθεί δικαιοσύνη για το Βασίλη Μάγγο ζήτησαν συλλογικότητες του Βόλου σε πορεία που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πόλης ενόψει της της δίκης των αστυνομικών που χτύπησαν άγρια τον Βασίλη κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας και αργότερα στο τμήμα πριν από τριάμισι χρόνια.

Σύμφωνα με το e-thessalia.gr  ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου δήλωσε ότι «τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στη δικογραφία είναι συντριπτικά. Θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ζητάμε να εφαρμοστεί η διάταξη της εισαγγελίας εφετών Λάρισας που αναβαθμίζει τις κατηγορίες».

Καλώντας την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου στα Δικαστήρια Βόλου, ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα: «Όλα αυτά τα χρόνια διεξάγεται ένας ανειρήνευτος αγώνας για να καταδικαστούν οι βασανιστές και δολοφόνοι του Βασίλη, να χτιστεί ένα τείχος αλληλεγγύης για τους αγωνιστές που στοχοποιούν οι κρατικοί μηχανισμοί. Κυρίως, για να ανατροφοδοτηθεί ένα ρεύμα κλιμάκωσης του αγώνα και σύγκρουσης ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, την περιβαλλοντική και κοινωνική υποβάθμιση, την κοινωνική καταστροφή και την καθολική φυλάκιση των ζωών μας».

«Με τις δίκες που θα διεξαχθούν στις 24/01, που αφορά τους βασανιστές του Βασίλη Μάγγου και στις 12/02, τους 12 διωκόμενους από τη διαδήλωση της 13ης Ιούνη του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ εισερχόμαστε σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές όλης αυτής της περιόδου», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Όχι γιατί έρχεται η στιγμή της “δικαίωσης” ή της “δικαιοσύνης”. Οι δυο αυτές έννοιες βρίσκονται μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και αποκτούν νόημα μόνο με όρους κοινωνικής διεκδίκησης και επιβολής. Και αυτό είναι που κάνει αυτές τις δίκες εξαιρετικά κρίσιμες: το αναμφισβήτητο κοινωνικό τους αποτύπωμα για τους αγώνες τις επόμενης ημέρας, για την αναβάθμιση των μέσων και των στόχων της λαϊκής απαιτητικότητας, για τους ανθρώπους που χάσαμε και κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα να διεκδικούν μια άλλη ζωή στο δρόμο».

Σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα «Αntinazi zone Βόλου» ενόψει της δίκης των αστυνομικών σημειώνει: «Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τον άγριο βασανισμό και το θάνατο του Βασίλη Μάγγου. Τέσσερα χρόνια και κανένας από τους αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και της ασφάλειας του Βόλου που τον ξυλοκόπησαν, τον βασάνισαν και τον έστειλαν τσακισμένο στο νοσοκομείο δεν έχει τιμωρηθεί.

Αντίθετα, οι κρατικοί θεσμοί και τα μεγάλα συστημικά ΜΜΕ κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των «οργάνων προστασίας του πολίτη» και να ρίξουν στα μαλακά τους βασανιστές.

Άλλωστε η αστυνομική βία και καταστολή, που οδήγησε το Βασίλη στο θάνατο, εξαπολύθηκε κατ` εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ για να σταματήσει το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge. Μια ημέρα πριν τον ξυλοδαρμό του Βασίλη, τα ΜΑΤ είχαν επιτεθεί με γκλομπ και χημικά ενάντια σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων που διεκδικούσε το δικαίωμα στον καθαρό αέρα, το δικαίωμα στη ζωή.

Απέναντι στην προσπάθεια συγκάλυψης της αστυνομικής βίας η οικογένεια του Βασίλη, και το κίνημα αλληλεγγύης που την στηρίζει, δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για δικαίωση. Στο πλευρό τους οφείλουμε να σταθούμε έμπρακτα όλες και όλοι».

Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση του Βασίλη δεν είναι «μεμονωμένη». «Η κλιμακούμενη αστυνομική βία και ο αυξανόμενος αυταρχισμός είναι η μόνιμη απάντηση της κυβέρνηση της ΝΔ στα κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, στους αγώνες της νεολαίας για δημόσια παιδεία, στους αγώνες των εργαζομένων για δικαιώματά, στους αγώνες της κοινωνίας για ζωή με αξιοπρέπεια. Η βία της αστυνομίας είναι η άλλη πλευρά της οικονομικής και κοινωνικής βίας που ζούμε όλες και όλοι καθημερινά».

Η συλλογικότητα καλεί να μην ανεχτούμε άλλο την ατιμωρησία της αστυνομικής βίας, ούτε ότι νόμος είναι τα συμφέροντα της κάθε ΑΓΕΤ-Lafarge και ότι οι πολίτες του Βόλου πρέπει αδιαμαρτύρητα να αναπνέουμε, να τρώμε και να πίνουμε τα δηλητήρια των φουγάρων της.

Καλεί  σε μαζικό παρών στη δίκη των αστυνομικών-βασανιστών του Βασίλη και πάλι στα δικαστήρια του Βόλου. Επιπλέον καλεί σε συγκέντρωση τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στα δικαστήρια σε ένδειξη αλληλεγγύης στους 12 πολίτες του Βόλου που δικάζονται εκδικητικά για την πορεία κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge στις 13ης Ιουνίου του 2020.

Πηγή: alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις