Φωτογραφίες από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. στα Προπύλαια, την Πέμπτη 18 Γενάρη 2024, φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, γονέων και κηδεμόνων, συνταξιούχων εκπαιδευτικών κ.λπ. λίγο προτού ξεκινήσει η πορεία προς τη Βουλή (εδώ για τις συγκεντρώσεις στην υπόλοιπη χώρα).
Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποια και κάποιος γιατί σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, και μαζί της και η κοινωνία, αντιδρά στους νέους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Αρκεί να κάνει ένα… κολάζ με τα συνθήματα από τα πανό των διαδηλωτών:

Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ΦΣ Αθήνας)
Όχι στην ισοτίμηση με τα κολέγια (ΦΣ ΕΜΠ)
Βλέπουν τους μαθητές σαν να είναι κουμπαράς (Συντονιστικό Μαθητών)
Δεν είναι πελάτες οι φοιτητές (ΦΣ ΕΚΠΑ)
Να γίνει τώρα εστία στο Πάντειο (ΦΣ Παντείου)
Δώστε λεφτά για σύγχρονες δωρεάν σπουδές (ΦΣ Παντείου)
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρέαν σπουδές (ΦΣ Αθήνας)
Πτυχία με δωρεάν σπουδές (ΦΣ ΕΚΠΑ)
Πτυχία με αξία | Δουλειά με δικαιώματα (ΦΣ Αθήνας)
Να πάει να σπουδάσει μόνο ο λεφτάς δε θα περάσει (Συντονιστικό Μαθητών).

«Η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια παιδεία αποτελεί συνταγματικής περιωπής κοινωνικό κεκτημένο. Στην πράξη», όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας (ΕΠΔΑ), «η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σημαίνει ότι θα κατοχυρώνεται συνταγματικά η παροχή ανώτατης εκπαίδευσης ως οικονομικής δραστηριότητας και οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες θα αναπτύσσονται υπό την προστασία που παρέχει η οικονομική ελευθερία (άρθρο 5 παρ. 3 και 1 Συντ.)».

«Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δήθεν παράλληλα προς τη λειτουργία των δημόσιων», σημειώνει, «θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς ο δήθεν “υγιής ανταγωνισμός ιδιωτικού – δημοσίου” θα αναγκάσει τα δεύτερα να προσαρμοστούν στις επιταγές της αγοράς και του ανταγωνισμού για να επιβιώσουν. Θα υποβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν μερίδιο από την κρατική χρηματοδότηση, ενώ θα μειωθεί και η ανεξαρτησία τους, αφού θα αναγκαστούν να προσαρμόσουν το ερευνητικό τους έργο στα αγοραία κριτήρια».
