19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου | Συγκέντρωση και πορεία (20/1) στην πλ. Ελευθερίας «ενόψει της δίκης των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου»

Πρόσφατα

Στη συγκέντρωση και πορεία, που διοργανώνει το Σάββατο 20 Γενάρη, στις 12μ., στην πλατεία Ελευθερίας του Βόλου, «με αφορμή τη δίκη των βασανιστών του Βασίλη στις 24/01», καλεί ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου, ο οποίος αυτήν την περίοδο οργανώνει μια σειρά κινηματικών δράσεων «για την επαναφορά στο επίκεντρο της κοινωνικής κουβέντας, όχι την μονότονη αναπαραγωγή των εκβιαστικών διλημμάτων των κρατικών θεσμών, αλλά των αναγκαίων ρήξεων για να αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των πολιτών».

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δε θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη

«Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει από τη μεγάλη διαδήλωση της 13ης Ιουνίου του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ, ενάντια στην καύση σκουπιδιών. Τρεισήμισι χρόνια έχουν περάσει από την κρατική δολοφονία του Βασίλη Μάγγου, που βασανίστηκε και οδηγήθηκε στο θάνατο για να εμπεδωθεί η επενδυτική αποφασιστικότητα των ενεργειακών κολοσσών, για να καμφθούν οι λαϊκές αντιστάσεις που διεκδικούσαν μια ζωή που να ορίζεται από τις ανάγκες των φτωχών», αναφέρει ο Συντονισμός στο πρόγραμμα δράσεων του ενόψει της δίκης των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου και της δίκης 12 διωκόμενων για τη διαδήλωση στις 13 Ιούνη του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, προσθέτει, «οι κρατικοί μηχανισμοί, δεν αρκέστηκαν στην άγρια καταστολή εκείνου του καλοκαιριού του 2020 στην πόλη του Βόλου και στη δολοφονία του Βασίλη, αλλά έστησαν έναν ολοκληρωτικό διωκτικό μηχανισμό, που λιγότερο ή περισσότερο επιχείρησε να συμπεριλάβει κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της πόλης, ως εχέγγυο για τη συνέχεια και κλιμάκωση των επιχειρηματικών σχεδιασμών στην πόλη και ευρύτερα. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος που καθοδηγήθηκε από την ΑΓΕΤ-Lafarge και προωθήθηκε από τα κυβερνητικά κέντρα σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, δεν αποτέλεσε εξάλλου ποτέ ένα τοπικό ζήτημα, αλλά ένα υβριδικό μοντέλο κοινωνικού πολέμου του κεφαλαίου εναντίον της κοινωνικής πλειοψηφίας, με τάσεις και φιλοδοξία επέκτασης του».

Να καταδικαστούν οι βασανιστές, ένοχοι Lafarge και κρατικές αρχές

Οι δράσεις του Συντονισμού θα συνεχιστούν την Τετάρτη 24/1, στις 9πμ., στα Δικαστήρια Βόλου, όπου «θα διεξαχθεί η δίκη των βασανιστών του Βασίλη», στην οποία ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων απευθύνει κάλεσμα προς «συλλογικότητες, μαζικούς φορείς, φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, αγωνιστές και πολίτες του Βόλου, σε μαζική παρουσία». Θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 3/2, στις 7μμ., με εκδήλωση που διοργανώνει στο Θόλο, με θέμα «Συστημική βία και κοινωνική αντιβία».

Όλα αυτά τα χρόνια, τονίζει, «διεξάγεται ένας ανειρήνευτος αγώνας για να καταδικαστούν οι βασανιστές και δολοφόνοι του Βασίλη, να χτιστεί ένα τοίχος αλληλεγγύης για τους αγωνιστές που στοχοποιούν οι κρατικοί μηχανισμοί», σημειώνει ο Συντονισμός και προσθέτει: «Κυρίως για να ανατροφοδοτηθεί ένα ρεύμα κλιμάκωσης του αγώνα και σύγκρουσης ενάντια στην καταστροφική καπιταλιστική ανάπτυξη, της περιβαλλοντικής και κοινωνική υποβάθμισης, της κοινωνικής καταστροφής και της καθολικής φυλάκισης των ζωών μας».

«Με τις δίκες που θα διεξαχθούν στις 24/01, που αφορά τους βασανιστές του Βασίλη Μάγγου και στις 12/02, τους 12 διωκόμενους από τη διαδήλωση της 13ης Ιούνη του 2020 έξω από την ΑΓΕΤ εισερχόμαστε σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές όλης αυτής της περιόδου», υπογραμμίζει και αποσαφηνίζει στη συνέχεια:

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους

«Όχι γιατί έρχεται η στιγμή της “δικαίωσης” ή της “δικαιοσύνης”. Οι δυο αυτές έννοιες βρίσκονται μακριά από τις δικαστικές αίθουσες και αποκτούν νόημα μόνο με όρους κοινωνικής διεκδίκησης και επιβολής. Και αυτό είναι που κάνει αυτές τις δίκες εξαιρετικά κρίσιμες: το αναμφισβήτητο κοινωνικό τους αποτύπωμα για τους αγώνες τις επόμενης ημέρας, για την αναβάθμιση των μέσων και των στόχων της λαϊκής απαιτητικότητας, για τους ανθρώπους που χάσαμε και κυρίως για τους ανθρώπους που έχουν κάθε κοινωνικό δικαίωμα να διεκδικούν μια άλλη ζωή στο δρόμο».

Προηγήθηκαν οι δράσεις του Σαββάτου 13/1 με τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «26 πορτρέτα για το Βασίλη» του Δημήτρη Αστερίου, και της Κυριακή 14/1 με τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, με τη συμμετοχή του Γιάννη Μάγγου, της Μάγδας Φύσσα και του Δημήτρη Αστερίου.


.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις