Εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας πλημμύρισαν το πρωί της Τρίτης την πόλη του Βόλου με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα και διαδήλωσαν για τα δίκαια αιτήματά τους.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, οι αγρότες έδωσαν ραντεβού επί των οδών Λαρίσης – Αθηνών και στη συνέχεια με τα τρακτέρ έκαναν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο του Βόλου, για να καταλήξουν στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, το προαύλιο της οποίας γέμισε τρακτέρ. Εκεί αντιπροσωπεία τους παρέδωσε το υπόμνημα με τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων.
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βιώνουν μια απελπιστική κατάσταση αφού τα προβλήματα που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη δεν έχουν λυθεί. Πολλοί από αυτούς έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, οι αποζημιώσεις που έχουν δοθεί δεν επαρκούν, ενώ ταυτόχρονα δεν παίρνονται από το κράτος ουσιαστικά μέτρα για την προστασία τους από παρόμοια φαινόμενα. Ταυτόχρονα το υψηλό κόστος παραγωγής ροκανίζει το εισόδημά τους, ενώ και οι τιμές που πουλάνε τα προϊόντα τους δεν εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κρατώντας τα τρακτέρ στους δρόμους και στις πλατείες των χωριών.
Συγκεκριμένα, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Μαγνησία είναι ένας νομός τριπλά χτυπημένος από μια πυρκαγιά και δύο πλημμύρες κατά σειρά, που ήρθαν αφού είχαμε καλλιεργήσει με ένα κόστος παραγωγής στα ύψη, ενώ ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει στο 100%. Τίθεται θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες. Από την άλλη βλέπουμε την κυβέρνηση να παραμένει αδιάλλακτη, να μην ικανοποιεί τα αιτήματά μας, να αρνείται να ορίσει συνάντηση με κλιμάκιο υπουργών.
Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν ξεσηκωθεί. Στην Καρδίτσα έχουν βγει τρακτέρ στις πλατείες, στις παρακάρλιες περιοχές έχουν στήσει μπλόκο και σήμερα κλείνουν 35 μέρες στον δρόμο, διότι χωράφια είναι κάτω από το νερό στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου με παραγωγές και μηχανήματα από κάτω και δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε και πώς θα φύγει το νερό, για να ξέρουν πότε θα καλλιεργήσουν. Συμμετέχουμε στην πανθεσσαλική σύσκεψη την Τετάρτη 17 Γενάρη στον Παλαμά με σκοπό να κλιμακώσουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, όμως με τον ανυποχώρητο αγώνα μας θα τα καταφέρουμε».
Δίκαια αιτήματα επιβίωσης
➖ Άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς χωρίς όρους και προϋποθέσεις με απευθείας κρατική αρωγή βάσει των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε ζώα, παραγωγές που κάηκαν και πλημμύρισαν.
➖ Λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης εισοδήματος με 1.000 ευρώ το στρέμμα του χαμένου εισοδήματος σε μήλα, κάστανα, καρύδια, αχλάδια, κεράσια και αμύγδαλα στο σύνολο των αγροτών. Καταβολή αποζημίωσης λόγω της ακαρπίας στα ελαιόδεντρα 200 ευρώ ανά στρέμμα. Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Μηδική 200 ευρώ/στρέμμα. Αμπέλια 600 ευρώ/στρέμμα. Αμύγδαλα 800 ευρώ/στρέμμα. Φιστίκια 2.000 ευρώ/στρέμμα. Καρύδια – ρόδια 1.000 ευρώ/στρέμμα. Αιγοπρόβατα 300 ευρώ για αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου με παραγωγικά ζώα και 500 ευρώ για την απώλεια της φετινής παραγωγής στα πνιγμένα κοπάδια. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από τη νέα ΚΑΠ και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, έως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.
➖ Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.
➖ Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
➖ Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
➖ Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
➖ Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
➖ Να συμπεριληφθούν οι συνάδελφοι καστανοπαραγωγοί που εξαιρέθηκαν από την τελευταία πληρωμή του ΕΛΓΑ στα κάστανα στη Δράκεια όπως επίσης και οι υπόλοιπες ποικιλίες μήλων που δεν αποζημιώθηκαν.
➖ Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά μας. Άμεση αποκατάσταση για τα κατεστραμμένα γεφύρια και δρόμους.
➖ Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
➖ Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
🔗 902.gr