13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή: Με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τη Γάζα, το Predator και την προπαγάνδα

Πρόσφατα

Η ανάγκη να εκφραστεί ένας άλλος, διαφορετικός λόγος αντίστασης απέναντι στην προπαγάνδα και την ενσωμάτωση μέσων και δημοσιογράφων στην εξουσία, πρόβαλε με τον καλύτερο τρόπο στην εκδήλωση που οργάνωσε το συνδικαλιστικό σχήμα Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πλήθος κόσμου, από τον κλάδο των ΜΜΕ άκουσαν με προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των δημοσιογράφων που μετείχαν. Το θέμα «Από το Predator στη Γάζα: Προπαγάνδα και αλήθεια στα ελληνικά ΜΜΕ» αναδείχθηκε σε πολλές από τις παραμέτρους τους από την/τους Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου, της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής ομάδας The Manifold, Πέτρο Παπακωνσταντίνου, αναλυτή στην Καθημερινή, Πάνο Χαρίτο, παρουσιαστή κεντρικού δελτίου στο Kontra Channel, και Άρη Χατζηστεφάνου από το Infowar. Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η Δανάη Μαραγκουδάκη, της δημοσιογραφικής ομάδας Solomon.

🟥 Ο Άρης Χατζηστεφάνου μίλησε για το ρόλο διεθνών εταιρειών που πρωτοστατούν στην προπαγάνδα του Ισραήλ κατασκευάζοντας “ειδήσεις” αλλά και βίντεο-μηνύματα που μπαίνουν έως και σε παιδικά παιχνίδια κονσόλας, έκανε τη σύνδεση μεταξύ του Predator και των πολεμικών σφαγών που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Μίλησε για τον τρόπο που οργανώνεται η ισραηλινή προπαγάνδα και τον ρόλο που έχουν ισραηλινές εταιρίες και μονάδες του κράτους και του στρατού. Ο συγγραφέας του βιβλίου «Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση» αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρέμβαση της Μονάδας 8200 (Unit 8200) των ισραηλινών IDF στη Γάζα.

🟥 Η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου μιλώντας για την προσπάθεια των ομάδων ανεξάρτητης, ακηδεμόνευτης δημοσιογραφίας παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τα κυρίαρχα ΜΜΕ στην Ελλάδα,. Η διαστρέβλωση αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει λόγω του ελέγχου των κυβερνητικών επικοινωνιακών κέντρων. Η δημοσιογράφος του Manifold ανέφερε συγκεκριμένα περιστατικά από τα θέματα που παρακολουθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, όπως η αστυνομική βία και τα δικαιώματα των παιδιών. Ένα απ’ αυτά ήταν η «είδηση» πολλών συστημικών ΜΜΕ για «επίθεση αναρχικών με καδρόνια στα δικαστήρια», κάτι που ήταν εντελώς ψευδές.

🟥 Ο Πάνος Χαρίτος αναφέρθηκε στην πολύχρονη εμπειρία του από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, καθώς είχε μακρόχρονη παρουσία ως ανταποκριτής του BBC και της ΕΡΤ εκεί. Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πώς άλλαξε η κατάσταση προς το χειρότερο, πως ο φράκτης με συρματόπλεγμα γύρω από τη Γάζα έγινε ένα πολύ ψηλό τείχος με κάμερες και όπλα, πως οι Παλαιστίνιοι μετατράπηκαν σε φυλακισμένους χωρίς δικαιώματα. Επίσης, ανέφερε για το πώς μπήκε το θέμα της Μέσης Ανατολής στο δελτίο του καναλιού Κόντρα, έχοντας ως στόχο να δώσουν φωνή σε ανθρώπους από την περιοχή που γνωρίζουν την κατάσταση με αποτέλεσμα η επιλογή αυτή να έχει μεγάλη απήχηση και οι παρουσιάσεις αυτές να γίνουν “πηγή” ειδήσεων και για τα ΜΜΕ.

🟥 Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου ανέδειξε το μεγαλείο του παλαιστινιακού αγώνα, που εμφάνισε ξανά τον λαό της Παλαιστίνης ως πολιτικό υποκείμενο. Ανέφερε πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα από τα ψέματα της ισραηλινής προπαγάνδας, ειδικά μετά την 7η Οκτώβρη, αλλά και διαχρονικά. Ψέμματα ή κατασκευασμένα γεγονότα τα οποία αναπαράγουν τα περισσότερα κυρίαρχα ΜΜΕ στη Δύση. Εξήρε το έργο και την προσφορά των δημοσιογράφων που βρίσκονται στη Γάζα και που έχουν πληρώσει τρομερό τίμημα, με πολλούς νεκρούς και νεκρά μέλη της οικογένειάς τους. Ακόμα, τόνισε πως είναι πολύ επικίνδυνη η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση για πλήρη συστράτευση στο πλευρό του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

🟥 Παρέμβαση εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή, έκανε η Ματίνα Παπαχριστούδη, η οποία συνέδεσε την εκδήλωση με το σιωπητήριο των συστημικών ΜΜΕ στη χώρα μας για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα και τη μετατροπή τους σε αναμεταδότες του Μαξίμου και των πρεσβειών Ισραήλ και ΗΠΑ και τη σιωπή – ανοχή της ΕΣΗΕΑ.

«Προχθές έξι οργανώσεις, μεταξύ αυτών τρεις δημοσιογραφικές (Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Media Freedom και Εταιρεία Προστασίας Δημοσιογράφων) απέστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν κι άλλους εκπροσώπους, ζητώντας τους να προστατέψουν τους παλαιστίνιους δημοσιογράφους. Η Εταιρεία μιλά για 79 νεκρούς δημοσιογράφους, οι Παλαιστίνιοι μιλούν για 103-105 μαζί με τους συναδέλφους καμεραμάν κ.λπ. Σχεδόν κάθε μέρα στοχευμένα πέφτει νεκρός ένας δημοσιογράφος. Άλλωστε ο εκπρόσωπος του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι αυτοί, εκτός από δημοσιογράφοι, είναι και τρομοκράτες επειδή κρατούν κάμερα, επειδή δείχνουν την αλήθεια έτσι όπως είναι», είπε και συνέχισε: «Εκείνες τις ημέρες, και αυτό συνδέεται με την εκδήλωση, η ΕΣΗΕΑ, εξέδωσε ανακοίνωση για να στείλει στα άνεργα μέλη της κουπόνια των 80 ευρώ».

Με αυτά τα δύο παραδείγματα «θέλω να επισημάνω ότι, ενώ σε όλον τον κόσμο οι δημοσιογραφικές ενώσεις ακολουθούν ένα ρεύμα αλληλέγγυο προς την Παλαιστίνη, ζητώντας παράλληλα την προστασία του παλαιστινιακού λαού και των δημοσιογράφων που έχουν πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα, εδώ στην Ελλάδα και στη δημοσιογραφία είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων».

«Θέλουν τους δημοσιογράφους φτωχούς, να μας δίνουν επιδόματα των 80 ευρώ, ακόμα και το ίδιο μας το Σωματείο, έτσι ώστε να παραμένουμε φιμωμένοι και να μην μπορούμε να μιλάμε. Ευτυχώς, όμως, η δημοσιογραφία παραμένει ο αναμφισβήτητος “μάρτυρας δημοσιότητας στην κοινωνία” για να αποκαλύπτει. Είτε το θέλουν τα συστημικά ΜΜΕ και η κυβέρνηση είτε δε το θέλουν, θα υπάρχουν πάντα δημοσιογράφοι, όπως εδώ στη Ελλάδα, ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι που δημιουργούν ανεξάρτητες ομάδες ακριβώς για να παράγουν δημοσιογραφία και να αποκαλύπτουν την αλήθεια», τόνισε η Ματίνα Παπαχριστούδη.

🟥 Παρεμβάσεις μεταξύ άλλων έκαναν η Φίλια Πολίτη, ο Γιώργος Παυλόπουλος και η Άννα Μήτρου. Η Φίλια Πολίτη μίλησε για την εντατικοποίηση στο χώρο των ιστοσελίδων και τις αντιστάσεις μπορούν να προβάλλουν οι δημοσιογράφοι στο ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου που κυριαρχεί στα ΜΜΕ. Ο Γιώργος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη και συλλογική απάντηση στο καθεστώς φίμωσης και ελέγχου στα ΜΜΕ, ενώ η Άννα Μήτρου μίλησε για τις δυνατότητες των δημοσιογράφων να αρθρώσουν ανεξάρτητο λόγο στα Μέσα τους, κάτι που είναι πλέον μεγάλη ανάγκη.

🟥 Το βίντεο με τις αναλυτικές τοποθετήσεις των ομιλητών μπορείτε να το δείτε εδώ στη σελίδα του σχήματος στο facebook.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις