Η κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων έδιωξε τα ΜΑΤ από το Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, αφού όμως νωρίτερα οι δυνάμεις καταστολής κτύπησαν φοιτητές κι επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους.
Η κυβέρνηση δείχνει το αποκρουστικό της πρόσωπο στο φοιτητικό κίνημα, θέλοντας να το τρομοκρατήσει και να περάσει τον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Την Πέμπτη στην πανεκπαιδευτική πορεία η ΕΛΑΣ είχε προκλητική παρουσία και επιτέθηκε στους φοιτητές.
Σήμερα, όπως σημειώνει το prin.gr, ορδές ΜΑΤ και μηχανοκίνητων της ΕΛΑΣ εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο, στο οποίο πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι είχαν κινητοποιήσεις και καταλήψεις κατά του νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, δήθεν για να αντιμετωπίσουν την κατάληψη σε ένα κτίριο από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Όταν συγκεντρώθηκαν φοιτητές/τριες, οι οποίοι όλο και πλήθαιναν, μετά από κάλεσμα φοιτητικών συλλόγων και απαίτησαν την απομάκρυνση των ΜΑΤ από το ΕΜΠ, η απάντηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν το κτύπημα των φοιτητών με κλομπ και χημικά. Οι εικόνες αιμόφυρτων φοιτητών, επειδή περιφρουρούν τις σχολές τους από την ΕΛΑΣ, είναι αποκαλυπτικές του τρομοκρατικού κρεσέντο της κυβέρνησης.
Τελικά, τα ΜΑΤ αποχώρησαν από το Πολυτεχνείο, κάτω από την κινητοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Είναι κι αυτό μια ένδειξη, υπογραμμίζει το prin.gr, του τι έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και πως είναι γελασμένη εάν νομίζει πως θα καθαρίσει με την καταστολή…
Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων και την Πέμπτη 18 Γενάρη θα γίνει νέο μεγάλο συλλαλητήριο.
Η κυβέρνηση με πράξεις απελπισίας νομίζει πως θα τρομοκρατήσει την μαχόμενη νεολαία, που αγωνίζεται για δημόσια, δωρεάν παιδεία, με τη στήριξη των εργαζόμενων και όλου του λαού. Τέτοιες πράξεις όπως και οι απειλές περί πειθαρχικών στους καταληψίες φοιτητές, τους δίνουν σιγουριά για τα επόμενα βήματά τους».
Ούτε βήμα πίσω. Εμπρός για Συνελεύσεις, Καταλήψεις, Διαδηλώσεις. Δυναμώνουμε τους Φοιτητικούς Συλλόγους! Άσυλο αγώνων και ελευθεριών, ΟΧΙ των πρυτάνεων και των εταιριών!
Ανακοίνωση του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ
Το Συμβούλιο Διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), μετά την ανάληψη των εκ του νόμου 4957/2022 προβλεπομένων καθηκόντων του, ενημερώθηκε από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα του ΕΜΠ σχετικά με το σημερινό ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΕΜΠ και τον αριθμό των υπηρετούντων σήμερα μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικών Υπαλλήλων, σε σχέση με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2009. Επίσης ενημερώθηκε και για τον αριθμό των εγγεγραμμένων σπουδαστών στις εννέα Σχολές του ΕΜΠ σήμερα και το 2009. Με βάση τα δεδομένα αυτά συντάχθηκε ο κάτωθι πίνακας:
Από τον πίνακα προκύπτει σαφώς ότι κατά την τελευταία 15ετία το ΕΜΠ υποχρεώθηκε σταδιακά να λειτουργεί με προϋπολογισμό μειωμένο κατά 63.6%, καθηγητικό προσωπικό μειωμένο κατά 36%, άλλο προσωπικό μειωμένο κατά 1.6% και αριθμό σπουδαστών αυξημένο κατά 20.7%.
Ο δραματικά συρρικνωμένος προϋπολογισμός οδηγεί αναπόφευκτα σε αδυναμία συντήρησης και εκσυγχρονισμού των εκπαιδευτικών, ερευνητικών και κτιριακών υποδομών του ΕΜΠ, οι οποίες υποβαθμίζονται με ραγδαίο ρυθμό. Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με την εξίσου δραματική αφαίμαξη του προσωπικού όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, καθιστά προβληματική (αν όχι αδύνατη) την παροχή ποιοτικού εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ανάλογου του κύρους και της ιστορίας του ΕΜΠ. Παρόλα αυτά το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεχίζει να κατέχει μια εκ των κορυφαίων θέσεων ως Ανώτατο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Ίδρυμα στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη, ως αποτέλεσμα των ηρωικών προσπαθειών των μελών της Πολυτεχνειακής Κοινότητας να ανταποκριθούν στο λειτούργημά τους και στον κοινωνικό τους ρόλο. Το αποτέλεσμα αυτό δεν πρέπει επουδενί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη ότι εσαεί μπορούν να επιτυγχάνονται τέτοιου είδους αποτελέσματα χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Απεναντίας, ας σκεφτούμε πόσο ψηλότερα θα μπορούσε να φτάσει το ΕΜΠ αλλά και τα άλλα Δημόσια πανεπιστήμια της χώρας μας, αν η Πολιτεία εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της προς αυτά.
Ως Συμβούλιο Διοίκησης ενός εμβληματικού και ιστορικού Ιδρύματος είμαστε υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας να δηλώσουμε καθαρά ότι η συνέχιση της συγκεκριμένης πολιτικής οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση του επιπέδου των σπουδών που παρέχει το ΕΜΠ και των Διπλωμάτων που αυτό απονέμει, αλλά και σε άμεσο κίνδυνο απώλειας της θέσης που έχει κατακτήσει στις διεθνείς κατατάξεις. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση της οποίας οι αποδόσεις είναι ευθέως συναρτημένες με τις κατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές, όπως αποδεικνύει η διεθνής εμπειρία.
Τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΜΠ απευθύνουν δραματική έκκληση στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να εγκύψουν άμεσα στο πρόβλημα και να δώσουν γενναίες, πειστικές και χειροπιαστές λύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η συνεχής εκ μέρους τους επίκληση της πρόθεσης ενίσχυσης του ρόλου του Δημοσίου Πανεπιστημίου καθίσταται κενή περιεχομένου και το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οδηγείται αναπόφευκτα σε μαρασμό και απαξίωση και, εκ των πραγμάτων, η συνταγματική αποστολή του για προσφορά στον Ελληνικό Λαό εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου υψηλού επιπέδου θα παραδοθεί σε άλλες δομές (όπως τα υπό ίδρυση ιδιωτικά ΑΕΙ, θέμα επί του οποίου το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΜΠ δεσμεύεται να πάρει θέση, ευθύς ως τα μέλη του ενημερωθούν επί του ακριβούς περιεχομένου του σχεδίου νόμου που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση).
🔗 ThePressProject