19.8 C
Athens
Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Ξεκάθαρη για αντίποινα η Χεζμπολάχ: «Δε θα μείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο αυτό το έγκλημα», διαμηνύει

Φουντώνουν τα σενάρια επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Νο2 της Χαμάς

Πρόσφατα

«Δε θα μείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο αυτό το έγκλημα», διαμηνύει η Χεζμπολάχ, μετά την επίθεση με drone σε διαμέρισμα στη Βηρυτό, κατά την οποία σκοτώθηκαν το Νο2 της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς και τουλάχιστον άλλα έξι στελέχη της ● Προσφυγή κατά του Ισραήλ στον ΟΗΕ για «κατάφωρη» επίθεση στην πρωτεύουσά του, ετοιμάζει ο Λίβανος ● Σιγή ασυρμάτου μέχρις ώρας από το Τελ Αβίβ, που ωστόσο προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο

Με τα σενάρια διεύρυνσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή να πλειοδοτούν, μετά την επίθεση με drone σε διαμέρισμα στη Βηρυτό του Λιβάνου, κατά την οποία σκοτώθηκαν ο αναπληρωτής αρχηγός της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τουλάχιστον έξι άλλα στελέχη της, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ, το ίδιο το Τελ Αβίβ τηρεί σιγή ιχθύος, χωρίς να έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη, με πληροφορίες μάλιστα από το Al Jazeera να αναφέρουν ότι έχει δοθεί εντολή στα μέλη του κοινοβουλίου να μη σχολιάσουν τη δολοφονία του Νο2 του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. 

«Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο προετοιμασίας σε όλες τις κονίστρες, στην άμυνα και στην επίθεση. Έχουμε προετοιμαστεί για κάθε σενάριο. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί απόψε είναι ότι είμαστε συγκεντρωμένοι και θα παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στον αγώνα εναντίον της Χαμάς», ήταν η μόνη κάπως σχετική δήλωση, το βράδυ της Τρίτης από τον εκπρόσωπο του Τσαχάλ Ντανιέλ Χαγκαρί.

Ωστόσο, τη νύχτα, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε πως διεξήχθησαν επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε διάφορους τομείς της Δυτικής Όχθης, ενώ, νωρίς σήμερα το πρωί δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε πως πραγματοποιήθηκαν νέα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, όπου το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για «πολλούς» νεκρούς. Κόσμος τρέχει σε πανικό μεταφέροντας τραυματίες μετά από πλήγμα και στον καταυλισμό Νουσειράτ, στο κέντρο του παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά την ίδια πηγή και σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 22.313 ανθρώπους από την αρχή του πολέμου. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 128 άνθρωποι, οι οποίοι σκοτώθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, διευκρίνισε το υπουργείο, το οποίο έκανε ακόμη λόγο για 57.296 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου, από τους οποίους οι 261 τραυματίσθηκαν μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Η μεγάλη πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατήγγειλε τα «εξωφρενικά» πλήγματα τα οποία υπέστη εγκατάσταση της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Λίβανος, μετά το πρώτο σοκ από το πλήγμα σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, ετοιμάζεται να υποβάλλει καταγγελία στον ΟΗΕ για την «κατάφωρη» ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσά του.

Η σιιτική φιλοϊρανική παράταξη προειδοποίησε πως «η δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι» αποτελεί όχι μόνο «επίθεση εναντίον του Λιβάνου» αλλά και «σοβαρή εξέλιξη στον πόλεμο μεταξύ του εχθρού και του άξονα της αντίστασης» — αυτός ο τελευταίος όρος αναφέρεται στο Ιράν και στους συμμάχους του στην περιοχή, που εχθρεύονται το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

«Αυτό το έγκλημα δεν θα μείνει αναπάντητο ή ατιμώρητο», πρόσθεσε η Χεζμπολάχ, ο γενικός γραμματέας της οποίας Χασάν Νασράλα ετοιμάζεται να εκφωνήσει απόψε πολυαναμενόμενη ομιλία. Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι κατηγόρησε το Ισραήλ πως αυτό που επιδιώκει είναι να σύρει τη χώρα του στη «νέα φάση» της ένοπλης σύρραξης.

«Ένα κίνημα οι ηγέτες και οι ιδρυτές του οποίου πέφτουν μάρτυρες για την αξιοπρέπεια του λαού μας και του έθνους μας δεν θα νικηθεί ποτέ», ήταν η αντίδραση του Ισμαήλ Χανίγια, του επικεφαλής της Χαμάς, πέρα από την καταδίκη της «παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου» και της «επέκτασης» του πολέμου ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την ημέρα του ξεσπάσματος του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, την 7η Οκτωβρίου, η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, στη Συρία και στο Ιράκ, όπου αμερικανικές βάσεις έχουν μετατραπεί σε στόχους δεκάδες φορές, όπως και στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι —χθες το βράδυ έγιναν νέες, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό— φρενάρουν το διεθνές εμπόριο διά θαλάσσης.

Διπλωματικός αναβρασμός και νέες επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Με αυτό το φόντο, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να «αποφύγει κάθε συμπεριφορά» που θα οδηγούσε σε «κλιμάκωση», «ειδικά στον Λίβανο», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με τον Γκαντς, ο Μακρόν κάλεσε να καταβληθεί προσπάθεια για να κηρυχθεί «διαρκής κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ενώ εξέφρασε εκ νέου «την πολύ έντονη ανησυχία του μπροστά στον ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει στον ρυθμό των αεροπορικών επιδρομών και των ομοβροντιών των ισραηλινών πυροβόλων τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη, καθώς συνεχίζονται οι επιθέσεις των Χούθι στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.

Το βράδυ της Τρίτης, οι υεμενίτες αντάρτες εκτόξευσαν δυο πυραύλους εναντίον εμπορικών πλοίων κοντά στο στενό στρατηγικής σημασίας Μπαμπ ελ Μάντεμπ, επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός, μερικές ώρες μετά τις πρώτες πληροφορίες για τις επιθέσεις, που δημοσιοποιήθηκαν από τη βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

Αρχικά, η UKMTO έκανε λόγο για ως και τρεις εκρήξεις, σε μικρή απόσταση, «1 ως 5 ναυτικών μιλίων» από πλοίο που βρισκόταν ανάμεσα στα παράλια της Ερυθραίας και της Υεμένης, διευκρινίζοντας πως δεν υπέστη ζημιά και το πλήρωμα είναι «σώο».

Από την πλευρά του, το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»), ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως οι Χούθι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBMs) σε ζώνη στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, όπου βρίσκονταν αρκετά πλοία, χωρίς πάντως να αναφερθεί «καμιά ζημιά».

Πρόκειται για το 24ο συμβάν αυτής της φύσης από τα μέσα Νοεμβρίου, διευκρίνισε η CENTCOM.

Τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς, οι υεμενίτες αντάρτες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ, από το οποίο διέρχεται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με το Διεθνές Επιμελητήριο Εμπορικής Ναυτιλίας (ICS).

Οι Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, έχουν προειδοποιήσει πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ.

Πύραυλοι και drones των σιιτών ανταρτών έχουν καταρριφθεί από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πολεμικά πλοία που περιπολούν στη ζώνη.

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τα περί απομάκρυνσης των Παλαιστινίων – Επιμένει ο υπουργός Μπεν Γκβιρ 

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πρότεινε και πάλι σήμερα τη μαζική απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των ΗΠΑ, οι οποίες χαρακτήρισαν προηγούμενες αντίστοιχες δηλώσεις του «ανεύθυνες».

«Οι ΗΠΑ είναι καλοί μας φίλοι, αλλά πάνω απ’ όλα θα κάνουμε αυτό που είναι καλό για το κράτος του Ισραήλ: η ενθάρρυνση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους (Ισραηλινούς) κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια, προστατεύοντας παράλληλα τους στρατιώτες μας», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Χ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις.

Η αμερικανική διπλωματία υπογράμμισε την Τρίτη πως «απορρίπτει» τις δηλώσεις ισραηλινών υπουργών περί επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και περί «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να «μεταναστεύσει».

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν τις πρόσφατες δηλώσεις των ισραηλινών υπουργών Μπεζαλέλ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, που τάσσονται υπέρ της μετεγκατάστασης των Παλαιστινίων εκτός της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνες» τις τοποθετήσεις αυτές.

AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, τάχθηκε τη Δευτέρα υπέρ της επιστροφής εβραίων εποίκων στη Λωρίδα της Γάζας και της «ενθάρρυνσης» του παλαιστινιακού πληθυσμού να μεταναστεύσει, μια ημέρα έπειτα από παρόμοια τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

«Είναι αναγκαία η προώθηση λύσης που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας. Αυτή είναι σωστή, δίκαιη, ηθική και ανθρωπιστική λύση», είπε ο κ. Μπεν Γκβιρ κατά τη διάρκεια εργασιών της παράταξής του. Οι δηλώσεις του αναρτήθηκαν από τον ίδιο σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Απευθύνω κάλεσμα στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Εξωτερικών, προσφέρεται η ευκαιρία να εφαρμοστεί σχέδιο που θα ενθαρρύνει τη μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας προς άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η αποχώρηση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας θα άνοιγε τον δρόμο για να δημιουργηθούν ξανά εβραϊκοί οικισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο.

Οι δηλώσεις αυτές είναι «εμπρηστικές και ανεύθυνες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συμπληρώνοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού (Μπενιαμίν Νετανιάχου) μας έχει πει επανειλημμένα (…) ότι τέτοιες δηλώσεις δεν αντανακλούν την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί ότι «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη», επέμεινε.

Η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, συμμαχία κομμάτων της δεξιάς, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραϊκών σχηματισμών, κατηγορείται εξάλλου πως ενίσχυσε το βάρος των εποίκων στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967.

🔗 efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις