⏺️ Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, ενάντια στο νομοσχέδιο του ΕΟΠΑΕ (Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων), με τον οποίο ενισχύονται οι ιδιώτες, την ώρα που συρρικνώνονται και αφανίζονται δημόσιες δομές και προγράμματα, πέντε σωματεία και φορείς του χώρου:
➡️ Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ), Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ», Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών.
➡️ Επόμενος αγωνιστικός… σταθμός, αυτός του Ηλεκτρικού στο Θησείο, όπου διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την Κυριακή 14 Γενάρη 2024 και ώρα 1μμ.
⏺️ Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αντιμετώπισαν την Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση με «σαν κόστος» μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες και σήμερα «η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες1», καταγγέλλουν στο..
➡️ Κοινό κάλεσμα αγώνα προς Ομοσπονδίες και Σωματεία του χώρου και κάθε κλάδου, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Εργατικά Κέντρα, Συνταξιουχικά Σωματεία, Φοιτητικούς, Μαθητικούς και Γονεϊκούς Συλλόγους, Κινήματα και Συλλογικότητες πόλης κ.λπ.
➡️ Για να στηρίξουν την κινητοποίηση στο Θησείο, να παλέψουν μαζί τους ενάντια στη «διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης», «να μην αφήσουμε στο σχέδιο νόμου να φτάσει στη Βουλή». Να απαιτήσουν όλοι μαζί την «άμεση απόσυρση», εδώ και τώρα «ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης» και «όχι κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων» και αφανισμό των «στεγνών προγραμμάτων».
⏺️ Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, την φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.
➡️ Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο, προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο!
➡️ «Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους», σημειώνουν τα πέντε Σωματεία και φορείς, καταγγέλλοντας:
⏺️ Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ.
➡️ «Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η “τσέπη” τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους “αποθήκες ψυχών», σημειώνουν.
⏺️ Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία».
➡️ «Η ανάπτυξή τους δε θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους», υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν: «Στόχος τους η “μείωση της βλάβης” και η ενίσχυση του “λειτουργικού χρήστη” και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου».
1 «Μέσω του ΕΟΠΑΕ εντάσσονται στο πεδίο των εξαρτήσεων ιδιωτικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων λειτουργεί μέχρι σήμερα παράνομα. Έτσι, οι ιδιωτικοί φορείς νομιμοποιούνται, διατηρούν την αυτοτέλειά τους (τη στιγμή που τη χάνουν οι εγκεκριμένοι δημόσιοι φορείς του Ν. 4139/201) και αποκτούν τη δυνατότητα να αναπτύσσονται σε βάρος των τελευταίων, χρηματοδοτούμενοι από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η απεξάρτηση ιδιωτικοποιείται», από τη Διακήρυξη του Ανοικτού Συνεδρίου φορέων πρόληψης και απεξάρτησης.
Το Κοινό Κάλεσμα Σωματείων και Φορέων στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης
Όχι στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.
Να μην αφήσουμε το σχέδιο νόμου να φτάσει στη Βουλή. Παλέψτε μαζί μας.
Σχεδόν 80.000 άνθρωποι και οι οικογένειές τους το χρόνο, προσέρχονται για βοήθεια στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, ενώ στα Επείγοντα φτάνουν πάνω από 4.500 άνθρωποι και γίνονται πάνω από 2.500 εισαγωγές το χρόνο! Κι όμως, οι δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας δεν ενισχύονται, το προσωπικό δεν επαρκεί, αλλά και οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα όλοι οι οργανισμοί και όλα τα δημόσια προγράμματα που ασχολούνται με την απεξάρτηση, κινδυνεύουν μετά από δεκαετίες κοινωνικής προσφοράς, με αφανισμό της ταυτότητας, της ιστορίας τους και των θεραπευτικών μεθόδων τους!
Οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ανεργία, την φτώχεια, την εντατικοποίηση στους χώρους εργασίας, την εργασιακή ανασφάλεια, την εργοδοτική τρομοκρατία, την ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση βασικών αναγκών, όπως η παιδεία, η υγεία, η εξασφάλιση στέγης και άλλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αύξηση των ψυχικών διαταραχών αλλά και εξαρτητικών συμπεριφορών από ναρκωτικές ουσίες και όχι μόνο.
Τα ευχολόγια της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ελαχιστοποίησαν τις κρατικές δαπάνες για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση που αντιμετωπίζεται σαν «κόστος». Ενίσχυσαν τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα που κερδίζει από τον ασθενή – πελάτη και άνοιξε το δρόμο σε ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα και κοινοτικά κονδύλια. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις έως τώρα, κλιμακώνει την διάλυση των υπηρεσιών στη δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση, παραδίδοντάς τα απλόχερα σε κάθε λογής ιδιώτες.
Καταργούν τα 2 από τα 3 εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ – ΨΝΘ) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, αφού δεν θα αντέχει να ανταπεξέλθει οικονομικά η «τσέπη» τους, ενώ χρόνιοι ασθενείς θα μεταφέρονται σε χώρους «αποθήκες ψυχών».
Στον τομέα της απεξάρτησης με τη συνένωση όλων των οργανισμών σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προγράμματα με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», ο «ΙΑΝΟΣ», θα υποχρεωθούν να αλλάξουν «φιλοσοφία». Η ανάπτυξή τους δεν θα σχετίζεται με τις ανάγκες της κοινότητας, αλλά θα λειτουργεί καθαρά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους εργαζόμενους. Στόχος τους η «μείωση της βλάβης» και η ενίσχυση του «λειτουργικού χρήστη» και της ατομικής ευθύνης του εξαρτημένου ατόμου και της οικογένειάς του και όχι η πλήρης και οριστική απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη του ατόμου.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου.
Όχι στην κατάργηση των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Κάτω τα χέρια σας από τα στεγνά προγράμματα.
Ενίσχυση τώρα των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.
Η ψυχική υγεία και η απεξάρτηση δεν είναι εμπόρευμα
Υπογραφές
Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (ΔΑΦΝΙ)
Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ
Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ»
Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων ΚΕΘΕΑ
Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ)