19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΕΥΑΘ: Αυξήσεις μέχρι 45% το 2024 – Το νερό σαν το ρεύμα ακριβό (ΡΑΑΕΥ)

Πρόσφατα

Στο όνομα της ανάκτησης κόστους, επιχειρείται για πρώτη φορά με την ΕΥΑΘ η απορρόφηση στο τιμολόγιο της ύδρευσης, των μεγάλων αυξήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο κόστος της ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας ψήφισε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο τη νέα τιμολογιακή πολιτική για το 2024, που περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 45%. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) εκφράζει τόσο «την κάθετη αντίθεσή του στις προτεινόμενες αυξήσεις, καθώς το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

Ενδεικτικά, η εισήγηση που θα αποσταλεί για έγκριση προς τη νεοσύστατη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), προβλέπει ανάμεσα σε άλλα:

💥 Αύξηση 30% στο πάγιο και κλιμακωτές αυξήσεις (5%-15%) στα τρία πρώτα κλιμάκια της κατανάλωσης νερού. Με λίγα λόγια, οικογένεια που καταναλώνει, από 30-50 κ.μ. νερού/τετράμηνο, θα δει το λογαριασμό της ανεβασμένο από 9-15 ευρώ αντίστοιχα.

«Αφού έκαψε τα νοικοκυριά η ΡΑΑΕΥ, τώρα τα… στεγνώνει», το δηκτικό σχόλιο του ΣΕΕΥΑΘ, το οποίο σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την εκτίμηση που εκφράσαμε κατά τη δημιουργία της, όταν υποστηρίζαμε ότι η κυβέρνηση μέσω της νέας Αρχής έχει ως αποκλειστικό στόχο να μετατρέψει το νερό σε εμπόρευμα, πέρα από κάθε δημόσιο έλεγχο, όπως ακριβώς έκανε και με το ρεύμα».

Μάλιστα, υπενθυμίζει τη στάση του πρωθυπουργού εκείνη την εποχή, «τότε, προσπαθούσε να καθησυχάσει τις φήμες για ιδιωτικοποίηση του νερού και έκανε λόγο για κατευθυνόμενα fake news μετά μουσικής». Λίγους μήνες μετά, συμπληρώνει, «αγνοούν και πάλι απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2519/2022) που έκρινε ως αντισυνταγματική και ακύρωσε την ΚΥΑ τιμολόγησης νερού. Ποιος έλεγε τελικά ψέματα κ. Μητσοτάκη;

»Την ίδια στιγμή στο πλαίσιο κατάργησης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, σχεδιάζεται η συγχώνευση των ΔΕΥΑ του νομού Θεσσαλονίκης με την ΕΥΑΘ Α.Ε., καθώς επίσης και η επέκταση της δραστηριότητας της τελευταίας στον νομό Χαλκιδικής. Το νέο αυτό σχήμα, θα κληρονομήσει προφανώς όλες τις αδυναμίες και τα προβλήματα του παρελθόντος (μεγάλα χρέη, υποστελέχωση, ανύπαρκτες ή απαρχαιωμένες υποδομές κ.λπ.) Είναι βέβαιο λοιπόν ότι πίσω από τα παχιά λόγια για καλύτερη και πιο ορθολογική διαχείριση, στην πράξη αυτό που δρομολογείται είναι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς, υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

»Ο νέος γύρος της επίθεσης απέναντι στον δημόσιο χαρακτήρα του νερού έχει ανοίξει. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στις προτεινόμενες αυξήσεις, καθώς το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!  Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ αλλά και όλη την κοινωνία της πόλης μας, καλούμαστε για άλλη μια φορά να ανατρέψουμε τα σχέδια τους. Μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και πάλι!

Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια.
Ζητάμε να καταργηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Το κράτος έχει συνταγματική υποχρέωση να ελέγχει το νερό από την πηγή μέχρι τη βρύση.
Όχι στις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ και τη μεθοδευμένη απαξίωσή τους.
Οι προωθούμενες Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) παραχωρούν τον έλεγχο του νερού στους ιδιώτες. Να μην περάσει κανένα ΣΔΙΤ σε καμία περιοχή της Ελλάδας.

Να μην γίνει το νερό σαν το ρεύμα ακριβό»!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις