15.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

SOS για το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς από τη γειτονιά της Υφανέτ | Στο «άγιο» σφυρί από την Εκκλησία της Ελλάδας

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Υφανέτ, με την εκπέμπει SOS για το οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση Άνω Τζουμαγιάς – Θεαγένους Χαρίση.
Αφορμή δημοσιεύματα, όπως αυτό του makthess.gr, σύμφωνα με τα οποία η Εκκλησία της Ελλάδας Α.Ε. (ιδιοκτήτρια) προχωρά ακάθεκτη στα σχέδια της για την «ιερή αξιοποίησή» του: ετοιμάζεται να το βγάλει στο «άγιο» σφυρί, «με τη μέθοδο της αντιπαροχής» και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών η 12η Φεβρουαρίου 2024.

Στην περίπτωση υλοποίησης των «ιερών σχεδίων», θα χαθεί ακόμη ένας ελεύθερος χώρος «σε μια πόλη που καταγράφει διαρκώς ρεκόρ στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην έλλειψη πρασίνου». Δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή μια τέτοια προοπτική ξεκαθαρίζει η γειτονιά της Υφανέτ και δηλώνει πως τις επόμενες ημέρες θα εντείνει τον αγώνα της. «Και σας θέλουμε μαζί σας» υπογραμμίζει απευθυνόμενη προς δημότες, αλληλέγγυους κ.λπ., καλώντας τους να σταθούν δίπλα της και να παλέψουν από κοινού ώστε το οικόπεδο «να χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου», «να περάσει στα χέρια του Δήμου», ώστε «να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός, ελεύθερος χώρος για όλη τη γειτονιά». Μια γειτονιά που αγωνίζεται επίσης και για το ρέμα της Υφανέτ για «να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη»

🔲 Πρωτοβουλία Κατοίκων για την περιοχή της Υφανέτ
‼️ Η γειτονιά της Υφανέτ εκπέμπει 🆘
👉 Το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς βγαίνει στο σφυρί
⛔ Να τους σταματήσουμε


Εδώ και πάνω από 6 μήνες οι κάτοικοι της περιοχής της Υφανέτ, μαζί με αλληλέγγυο κόσμο από άλλες γειτονιές που υποστηρίζει το αίτημα μας, αγωνιζόμαστε για να σώσουμε το οικόπεδο που βρίσκεται στη διασταύρωση Άνω Τζουμαγιάς – Θεαγένους Χαρίση. Έχουμε προχωρήσει σε συγκεντρώσεις, συζητήσεις, μαζική αφισοκόλληση στη γειτονιά, ενώ η έμφαση μας δόθηκε στη συλλογή υπογραφών. Η ανταπόκριση των συμπολιτών μας ήταν εντυπωσιακή. Καταφέραμε να μαζέψουμε κοντά στις 600 υπογραφές, τις οποίες και καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 19 Ιουλίου.

Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδας, ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, ετοιμάζεται να προχωρήσει τα σχέδια της για “αξιοποίηση” του οικοπέδου με την γνωστή μέθοδο της αντιπαροχής. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών τη 12η Φεβρουαρίου 2024.

Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι δε θα επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Δε θα ανεχτούμε να χάσουμε ακόμα έναν ελεύθερο χώρο σε μια πόλη που καταγράφει διαρκώς ρεκόρ στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την έλλειψη πρασίνου. Δε θα δεχτούμε να φορτωθούμε με τόνους τσιμέντου σε απόσταση αναπνοής από το πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα του ρέματος της Υφανέτ, σε μια εποχή που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης μας καλούν να λάβουμε συγκεκριμένες άμεσες πρωτοβουλίες με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, ανθεκτικών πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα διεκδικούμε:

❌ Ακύρωση των σχεδίων για εκποίηση του οικοπέδου επί της Άνω Τζουμαγιάς 1Α-Θεαγένους Χαρίση.

🌳 Να χαρακτηριστεί το οικόπεδο ως χώρος πρασίνου για να αποτραπεί οποιαδήποτε απόπειρα οικοδομικής δραστηριότητας.

✅ Το οικόπεδο να περάσει στα χέρια του Δήμου και να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός, ελεύθερος χώρος για όλη τη γειτονιά. Να μετατραπεί ξανά σε παιδική χαρά τηρώντας, βεβαίως, όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Να τονίσουμε ότι σε ακτίνα 15 λεπτών δεν υπάρχει αντίστοιχος χώρος που να προσφέρεται για δημιουργία παιδικής χαράς.

🟢 Το ρέμα της Υφανέτ να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.

Άμεσα θα επιδιώξουμε:

📌 Συνάντηση με τη νέα Δημοτική Αρχή και με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδας για να εκθέσουμε το αίτημα μας.

📣 Ενημέρωση όλων των κατοίκων για τις εξελίξεις.

✊ Μαζικές κινητοποιήσεις στην περιοχή.

📌 Νομική προσφυγή.

Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τον αγώνα μας και σας θέλουμε μαζί μας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις