10.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

Ενέργεια: Νόμιμες οι κυλιομένες απεργίες της ΠΟΕ (19/12/23 – 07/01/24). «Στο κενό» η προσπάθεια ποινικοποίησης από ΕΛΠΕ και ΕΚΟ ΑΒΕΕ

Πρόσφατα

Απέρριψε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αγωγή των ΕΛΠΕ και ΕΚΟ ΑΒΕΕ, που κατέθεσαν στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν1 το «τσουνάμι» απεργιών που κήρυξε -και βρίσκονται σε εξέλιξη- η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας στον κλάδο, συνεπώς και στα διυλιστήρια, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 18 Δεκέμβρη, με αιτήματα: 1. Να σταματήσει η οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση και διάθεση μετοχών του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του κλάδου της Ενέργειας. 2. Διαφύλαξη του δημοσίου και κοινωνικού ελέγχου της ενέργειας στη χώρα. 3. Προάσπιση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο και των θέσεων εργασίας.

Οι απεργίες της ΠΟΕ στην κλάδο της Ενέργειας

24ωρη απεργία, την Τρίτη 19-12-23 και ώρα 07.00 έως την Τετάρτη 20-12-23 και ώρα  06.59
48ωρη απεργία, την Τετάρτη 20-12-23 και ώρα 07.00 έως την Παρασκευή 22-12-23 και  ώρα 06.59
24ωρη απεργία, την Πέμπτη 28-12-23 και ώρα 07.00 έως την Παρασκευή 29-12-23 και ώρα 06.59
5νθήμερη απεργία, την Τρίτη 02-01-24 και ώρα 07.00 έως την Κυριακή 07-01-24 και ώρα 06.59.

Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της, «για τον Κοινωνικό Χαρακτήρα της Ενέργειας αλλά και για τη διατήρηση και διεύρυνση της συμμετοχής του Δημοσίου στις Επιχειρήσεις του Κλάδου της Ενέργειας, είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη».

«Παρά το γεγονός», συνεχίζει, «ότι πλέον έχουν εκλείψει οι σχετικές συνθήκες που επέβαλαν τις μνημονιακές υποχρεώσεις στη χώρα, αλλά και ότι η δημοσιονομική κατάσταση επιτρέπει όχι μόνο τη διατήρηση του ποσοστού του Δημοσίου στις Εταιρείες του Κλάδου, αλλά και της επανόδου σε αυτό του ποσοστού που κατείχαν προ μνημονίων, εξακολουθούμε και βιώνουμε στον Κλάδο της Ενέργειας περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και εκποιήσεις των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι δε τουλάχιστον οξύμωρο το γεγονός, ότι το ΤΑΙΠΕΔ συνεχίζει την εκποίηση ποσοστών μετοχών σε Επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν είναι “προβληματικές”, αλλά είναι κερδοφόρες και αποτελούν πηγή εσόδων για το Δημόσιο».

Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των Επιχειρήσεων του Κλάδου, όπως συνέβη πρόσφατα και με την περίπτωση της HELLENIQ ENERGY, επισημαίνει, «αφενός θέτει σε κίνδυνο τα εργασιακά, ασφαλιστικά και λοιπά δικαιώματα των εργαζομένων του Κλάδου, και επιπλέον συνιστά μείζον Εθνικό ζήτημα, καθώς έτσι το Δημόσιο απεμπολεί τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και μέσω της συμμετοχής του στις επιχειρήσεις ενέργειας, με σκοπό τη ρύθμιση των θεμάτων ενέργειας υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ίδιο τον Κοινωνικό Χαρακτήρα της Ενέργειας».

Όσον αφορά στην εργολαβοποίηση του Κλάδου, όπως καταγγέλλει, «διευρύνεται συνεχώς, ειδικά στις Εταιρείες όπου το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει πακέτο μετοχών, με δυσμενή αποτελέσματα για τους εργαζόμενους αυτούς».

Το αίτημα για Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων «με θετικό πρόσημο είναι επιβεβλημένο, παράλληλα με την κήρυξη της Υποχρεωτικότητας της Κλαδικής Σύμβασης» που υπέγραψε η ΠΟΕ.

Ως εργαζόμενοι και ως πολίτες αυτής της χώρας, καταλήγει, «δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι και απλοί θεατές στις εξελίξεις, όταν αυτές επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τις ζωές μας».

1 Είχε προηγηθεί ανάλογη αγωγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν κατά των κυλιόμενων απεργιών που κήρυξε το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ (ΠΣΕΕΠ), αρχής γενομένης από 19/12.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις