Την κοπή δέντρων στο Σέιχ Σου στην περιοχή των Κωνσταντινουπολίτικων καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής που αντιτάσσονται στην κατασκευή του Fly Over | Φωτογραφίες: Βαγγέλης Γλαντζής – Πηγή: Alterthess
Η κοπή ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας για ένα έργο που ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών, η Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου και δεκάδες άλλοι φορείς και συλλογικότητες χαρακτηρίζουν αμφισβητούμενης χρησιμότητας. Για το έργο καταστρέφεται ένα δάσος και γίνεται αφόρητη η ζωή στην πόλη και ιδιαίτερα στους οικισμούς Κωνσταντινουπολιτών, Μαλακοπής και Πυλαίας
Η Επιτροπή Προστασίας του Σείχ Σου, χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπεράσπισης των Βουνών κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής σε πεζοπορία υπεράσπισης του περιαστικού δάσους, του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της Θεσσαλονίκης. Για να μην γίνει το Σέιχ Σου, όπως λέει, μια γλυκειά ανάμνηση.
Υπενθυμίζει ότι για την εξυπηρέτηση του έργου στη φάση κατασκευής του, το Σέιχ Σου μετατρέπεται σε ένα απέραντο εργοτάξιο για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια, υλοτομούνται 82.000 τμ δασικών εκτάσεων, κατεδαφίζονται οι συνδετήριες γέφυρες, καθαιρείται η πεζογέφυρα Περραιβού, αποκλείονται οι κάτοικοι της πόλης από το Σέιχ Σου, αυξάνονται τα επίπεδα θορύβου και ατμοσφαιρικής ρύπανσηςκαι εκτελούνται επεμβάσεις σε ρέματα. Επιπλέον οι δασικοί δρόμοι οργώνονται από βαρέα οχήματα και φορτηγά της εταιρείας, δυσχεραίνεται το έργο της πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς, γίνεται επικίνδυνη περιπέτεια η περιπλάνηση στο δάσος καιτοποθετούνται πινακίδες για τους κινδύνους που θα διατρέχουν οι επισκέπτες του δάσους εξαιτίας του έργου.
Παράλληλα στη φάση λειτουργίας η Επιτροπή τονίζει ότι διαχέεται ο θόρυβος από την υπερυψωμένη γέφυρα σε όλο το δάσος, που εκτείνεται αμφιθεατρικά πάνω από το Fly Over, αυξάνονται τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, προκαλείται ανεπίστρεπτη οπτική ρύπανση από τη θέα της οδογέφυρας από κάθε σημείο του δάσους και της πόλης, αν τελικά το έργο ολοκληρωθεί. Κατά του έργου έγινε προσφυγή στο ΣτΕ, από το Σύλλογο Δρομέων Υγείας και την Επιτροπή Προστασίας του Σέιχ Σου, και εκκρεμεί η εκδίκασή της.
Να σημειωθεί ότι Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών σε συνέχεια των νομικών ενεργειών έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η αίτηση αναστολής προόδου των εργασιών της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Fly Over).
«Θυμίζουμε ότι με την κύρια αίτηση ακύρωσης του έργου, που κατατέθηκε ήδη από το Σύνδεσμο κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών στο ΣτΕ, υπερτονίζεται η ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης ήδη από την απαρχή των εργασιών. Παράλληλα, προβάλλονται οι σοβαρές ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και η παντελής έλλειψη τόσο της κυκλοφοριακής μελέτης του έργου όσο και της μελέτης οδοποιίας! Εγκληματικές ελλείψεις τις οποίες συνομολογεί ανερυθρίαστα και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με το πρόσφατο επίσημο έγγραφό του, στο οποίο «μας καθησυχάζει» με τη διαβεβαίωση ότι αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Α΄ εξαμήνου του 2024! Δηλαδή αποφάσισαν ένα φαραωνικό έργο και υπέγραψαν σύμβαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ δίχως τις απαραίτητες μελέτες!» τονίζουν οι κάτοικοι.
Στο μεταξύ, τα προβλήματα εντοπίζονται ήδη, πέραν της διογκωμένης κίνησης στον περιφερειακό, πλέον και στον αστικό ιστό της πόλης, στην ανυπαρξία θέσεων στάθμευσής, στα πρόστιμα που πέφτουν «βροχή» ενώ παράλληλα η τροχαία «εξυπηρετεί» την κυκλοφορία (και το έργο) ξηλώνοντας πινακίδες. Ταυτόχρονα, σημειώνονται και οι πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου σχετικά με τις απαγορεύσεις μετακίνησης και στάθμευσης εντός του κέντρου.
Τέλος, ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινοπουλιτών υπενθυμίζει ότι με τον πλέον τραγικό τρόπο η πρόσβαση στην υγεία είναι πλέον θέμα «τύχης» καταγγέλλοντας τις ολέθριες συνέπειες τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ζωές των πολιτών.