15.2 C
Athens
Σάββατο, 25 Ιανουαρίου, 2025

Γάζα: Αντιμέτωποι με την πείνα και τη βροχή βομβών οι άμαχοι | Ακόμη ένα σημείο ελέγχου για την παρεχόμενη βοήθεια

Πρόσφατα

Την ώρα που στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ετοιμάζεται να θέσει σε ψηφοφορία το ψήφισμα με αίτημα την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους, καθώς επιδεινώνεται η πείνα και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα.

Ήδη από τις 9 Δεκεμβρίου, που οι ΗΠΑ με το βέτο τους μπλόκαραν το ψήφισμα για εκεχειρία στη Γάζα για ανθρωπιστικούς λόγους, εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το σύνολο των νεκρών στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τους 18.000 (18.205) και οι τραυματίες τους 50.000. Περισσότεροι από τους μισούς είναι παιδιά και γυναίκες.

Η συντριπτική πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, αναζητούν καταφύγιο σε σχολεία, νοσοκομεία και σπίτια συγγενών στον Νότο, αλλά ούτε εκεί είναι ασφαλείς, καθώς οι βομβαρδισμοί γίνονται αδιάκριτα πλήττοντας ακόμη και τα καταφύγια των αμάχων. Επίσης, φάρμακα και τρόφιμα είναι σε πλήρη έλλειψη.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ο μισός πληθυσμός στη Γάζα λιμοκτονεί. «Η πείνα καταδιώκει τους πάντες», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Το ψήφισμα στον ΟΗΕ

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία μετέχουν 193 χώρες-μέλη του Οργανισμού, είναι πιθανό να περάσει το σχέδιο ψηφίσματος για την κατάπαυση πυρός. Και παρά το γεγονός ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν πολιτικό βάρος και αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια κοινή γνώμη. Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωμάτες και παρατηρητές, η σημερινή ψηφοφορία θα συγκεντρώσει μεγαλύτερη υποστήριξη από την αντίστοιχη της συνέλευσης τον Οκτώβριο για «μια άμεση, διαρκή και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία».

Μάχες σε πλήρη εξέλιξη

Ισραηλινοί στρατιώτες ακροβολισμένοι στη Γάζα | AP Photo/Ohad Zwigenberg

Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη και σήμερα Τρίτη. Τη Δευτέρα, Παλαιστίνιοι μαχητές εμπόδιζαν τα ισραηλινά τανκς να κινηθούν πιο δυτικά και συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η αποστολή του είχε ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεκάδες μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν και προέτρεψε άλλους να συμμετάσχουν μαζί τους.

Επίσης, κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ανταλλαγές πυρών κοντά στον παραλιακό δρόμο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι μαχητές απέτρεψαν μια προσπάθεια των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν απόβαση δυνάμεων στην ανοιχτή θάλασσα.

Οι γιατροί είπαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 15 ανθρώπους σε ξεχωριστές επιδρομές στην κεντρική και νότια λωρίδα της Γάζας.

Πύραυλος κρουζ κατά πλοίων επιφανείας (ASCM) που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχο των Χούθι έπληξε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νορβηγίας στα ανοικτά της Υεμένης, χωρίς πάντως να προκαλέσει τραυματισμούς ή θανάτους. Οι Χούθι, που έχουν συμμαχία με το Ιράν, έχουν εντείνει τις επιθέσεις σε πλοία σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές λωρίδες και εκτοξεύουν drones και πυραύλους κατά του ίδιου του Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος.

Ακόμη ένα σημείο ελέγχου της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ότι θα δημιουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου για την ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, επισημαίνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα διπλασιαστεί» η ποσότητα της βοήθειας που θα εισέρχεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το πέρασμα της Ράφα είναι το μοναδικό σημείο εισόδου στη Λωρίδα της Γάζας το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι διεθνείς οργανισμοί για να περάσουν βοήθεια στον υπό πολιορκία θύλακα.

Το Ισραήλ υπογράμμισε χθες ότι δεν θα ανοίξει κανένα άλλο πέρασμα, αλλά πρόσθεσε ότι τα σημεία διέλευσης που βρίσκονται στο Ισραήλ, το Νιτζάνα και το Κερέμ Σαλόμ, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων στα φορτηγά που περνούν από τη Ράφα.

«Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει να διπλασιαστεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στο Χ.

Βομβαρδισμένα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Fatima Shbair

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha) ανακοίνωσε την Κυριακή ότι 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο εκείνη την ημέρα, ο ίδιος αριθμός με το Σάββατο. Επεσήμανε όμως ότι ο αριθμός αυτός είναι «πολύ κάτω» από τον ημερήσιο μέσο όρο των 500 φορτηγών που εισέρχονταν στον παλαιστινιακό θύλακα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου.

Στο επιπλέον σημείο ελέγχου θα γίνονται επιθεωρήσεις «στα φορτηγά που μεταφέρουν νερό, τρόφιμα, ιατρικά εφόδια και υλικά για τη δημιουργία καταλυμάτων», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού και της COGAT, του οργανισμού του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Έκκληση από αξιωματούχο ΠΟΥ να μην πληγούν νοσοκομεία

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι μόλις 11, ή λιγότερο από το ένα τρίτο, των νοσοκομείων της Γάζας παραμένει μερικώς σε λειτουργία και έκανε έκκληση αυτά να παραμείνουν ως έχουν.

«Σε μόλις 66 ημέρες το σύστημα υγείας πήγε από τα 36 νοσοκομεία σε λειτουργία σε 11 νοσοκομεία μερικώς σε λειτουργία -ένα στο βόρειο τμήμα και 10 στο νότιο», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Γάζα.

«Δεν αντέχουμε να χάσουμε εγκαταστάσεις υγειονομικής φροντίδας ή νοσοκομεία», δήλωσε. «Ελπίζουμε, κάνουμε έκκληση να μην συμβεί αυτό».

Πηγές: efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις