13.3 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Πανελλαδικό κάλεσμα των εργαζομένων ΛΑΡΚΟ για σύσκεψη – συλλαλητήριο (17/12, 10.30πμ.) στο κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ

Πρόσφατα

🔲 Κάλεσμα Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ
Σύσκεψη – Συλλαλητήριο, Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, 10.30πμ.
Στον κινηματογράφο Ίλιον του οικισμού ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα Φθιώτιδας
🔲 4 χρόνια μετά και η καρδιά της εργατικής τάξης, συνεχίζει να χτυπά στην ΛΑΡΚΟ
🔲 Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές να ανάψουνε ξανά

Ενώνουμε το δίκιο μας, συζητάμε, συντονιζόμαστε και αποφασίζουμε την συνέχιση του κοινού αγώνα.

Συναδέλφισσες – συνάδελφοι της χώρας μας και του εξωτερικού, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέες – νέοι και συνταξιούχοι.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μετά από 4 χρόνια σκληρού αγώνα συνεχίζουμε και στεκόμαστε όρθιοι απέναντι στην Κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους νόμους και τις οδηγίες, τους Επιχειρηματικούς Ομίλους που ανταγωνίζονται για  την «λεία» της.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μας «τσάκισαν» και ήσασταν εσείς, που σταθήκατε δίπλα μας, απλώσατε το χέρι, μας ενθαρρύνεται, μας  σηκώσατε.

Το γεγονός ότι μετά από 4 χρόνια συνεχίζουμε τον αγώνα, το χρωστάμε σε όλους εσάς που εκφράσατε την αλληλεγγύη σας, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τις επιτροπές, τους λαϊκούς φορείς. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.

 Έχουμε μπει σε νέα φάση, πλησιάζουμε στο δια ταύτα. Ετοιμάζονται να «καθαρίσουν την ΛΑΡΚΟ από τα βαρίδια εργαζόμενους».  

 Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από την 25/12/2023 έως την 30/12/23, απολύονται οι  εργαζόμενοι στις εργολαβίες και την 31/12/23 λήγουν οι συμβάσεις εργασίας των συμβασιούχων της ΛΑΡΚΟ σε  5 νομούς.

 Η Κυβέρνηση και ο νέος ιδιοκτήτης της ΛΑΡΚΟ, με τα γνωστά «παπαγαλάκια» τους προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό. Λένε, «η ΛΑΡΚΟ και κλειστή έχει κοστίσει 100 εκατομμύρια στους φορολογούμενους, οι εργαζόμενοι κάθονται και πληρώνονται κτλ».

Είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά μας έχουμε άλλη μια «φουρτούνα». Αλλά  δεν  φοβόμαστε. 

 Με αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στην δύναμη της αλληλεγγύης «πέφτουμε» στην μάχη για να ξανά βγούμε νικητές. 

 Δεν θα μας ρίξουν κάτω, ούτε και αυτή την φορά. Θα παραμείνουμε όρθιοι. Θα τα καταφέρουμε.

Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια τους αποκαλύψαμε. 

Με την βοήθειά σας μεγάλη μερίδα της εργατικής τάξης έμαθε την αλήθεια για τη ΛΑΡΚΟ. Γνωρίζει ότι οι εργαζόμενοι  διεκδικούμε δουλειά, καμίνια – μηχανές να τα ανάψουν ξανά.

Ο «λογαριασμός» ανήκει στην Κυβέρνηση:

Για το «άπατο βαρέλι», όπως αποκαλούσαν την ΛΑΡΚΟ, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από 6 μεγάλους παγκόσμιους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Οι 2 από αυτούς «βούτηξαν στο πάτο του βαρελιού» δίνοντας προσφορά. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει νέο ιδιοκτήτη και τα αντικρουόμενα συμφέροντα είναι σε αντιδικία.

Η μισθοδοσία των εργαζομένων καταβλήθηκε από την πώληση των προϊόντων που με την εργασία μας παράχθηκαν. 

Οι αποζημιώσεις μας καταβλήθηκαν από τα χρήματα που μας έκλεψαν με τις περικοπές μισθών, την κατάργηση δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Αντί να εκσυγχρονίσουν την ΛΑΡΚΟ, σπατάλησαν για να σταματήσουν την παραγωγή της και να την απαξιώσουν, 100εκατ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από τις πωλήσεις νικελίου, υποπροϊόντων και δικαιωμάτων ρύπων.

Όταν θα μεταβιβαστεί η ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη, η Κυβέρνηση του προσφέρει φθηνή ενέργεια.  Την κρατική ΛΑΡΚΟ,  με υπέρ τιμολογήσεις την χρέωσε 350 εκατομμύρια ευρώ στην ΔΕΗ. 

Στην Κρατική ΛΑΡΚΟ απέδωσαν «πρόστιμο κρατικών ενισχύσεων». Στην ΛΑΡΚΟ του νέου ιδιοκτήτη,  το υποτιθέμενο πρόστιμο «των κρατικών ενισχύσεων» διαγράφεται.

Μας έλεγαν «είναι χαμηλές οι τιμές του νικελίου». Όμως σε μια περίοδο που οι τιμές είναι σταθεροποιημένες στα ύψη, αντί η ΛΑΡΚΟ να παράγει νικέλιο αξίας  εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, με εντολή του νέου ιδιοκτήτη  και απόφαση της κυβέρνησης τα καμίνια της έσβησαν και δεν γίνεται καμία συντήρηση.

Είχαν το σχέδιο τους:

1. Σταμάτησαν την παραγωγή, έτσι ώστε να δώσουν με 6 ευρώ το στρέμμα (6 εκατομμύρια ευρώ συνολικά), το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής νικελίου στην Ευρώπη, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις και 1 εκατ. στρέμματα γης που στο υπέδαφος  υπάρχουν τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου (η αξία τους ξεπερνά τα 20 δις ευρώ).

2. Δεν την συντηρούν και δεν την επαναλειτουργούν μέχρι να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη, έτσι ώστε να καλλιεργούν στην κοινή γνώμη ό,τι «καθόμαστε και πληρωνόμαστε» και να μπορέσουν να μας βγάλουν έξω από τις δουλειές μας.

Γνωστή τακτική.  Προσπαθούν να στρέψουν τον έναν απέναντι στο άλλον και τσακίζουν τη ζωή σε όλους μας:

Για να δικαιολογήσουν τα μικρά μεροκάματα και την δουλειά ήλιο με ήλιο, τους εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις και κλάδους τους αποκαλούν «ευχαριστημένους»  και «γι’ αυτό δεν διαμαρτύρονται»,  όπως λένε.

Για να δικαιολογήσουν την νέα επιδρομή στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των ιδιοκτητών μικρομάγαζων, τους αποκαλούν «φοροφυγάδες».

Για να δικαιολογήσουν το μεγάλο κόστος παραγωγής,  τις χαμηλές τιμές στον παραγωγό και την δυσβάσταχτη ακρίβεια στο ράφι, τους αγρότες ελαιοπαραγωγούς τους αποκαλούν «χρυσοθήρες» και τους υπόλοιπους «εισοδηματίες  μεγάλων επιδοτήσεων».

«Τους έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες»

Από την μία, στην ακρίβεια δεν μπορούν να βάλουν πλαφόν.  Από την άλλη, βάζουν πλαφόν στην αύξηση του μισθού και τις τριετίες, απαγορεύουν τις ΣΣΕ.

Από την μία δίνουν δις ευρώ για εξοπλιστικά συστήματα, για την ΝΑΤΟΪΚΗ υποστήριξη και την εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους.  Από την άλλη, εκτός τον κίνδυνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, την στοχοποίησή της  και το ενδεχόμενο  βαθύτερης εμπλοκής, για να καλυφθούν τα έξοδα των πολεμικών επιχειρήσεων κάνουν περικοπές στην υγεία και την παιδεία.

Από την μία για τον λαό παντού φόροι( καύσιμα, τρόφιμα κτλπ). Από  την άλλη για τους εφοπλιστές και τους βιομηχάνους, φοροαπαλλαγές. 

Από την μία δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ  επιδοτήσεις για την «πράσινη» κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Από την άλλη, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για έργα υποδομών που να είναι ενταγμένα στην πρόληψη και την προστασία από φυσικές καταστροφές. Με τις φωτιές καιγόμαστε, τις βροχές πνιγόμαστε, τα χιόνια παγώνουμε, τους σεισμούς γκρεμιζόμαστε και όταν είναι να μας αποζημιώσουν, ρωτούν αν έχουμε ιδιωτική ασφάλιση.

Αδέλφια της χώρας μας και του εξωτερικού

4 χρόνια, κάθε μέρα,  είμαστε στον δρόμο του αγώνα έχοντας πάρει την ευχή της αξιοπρέπειας από τις οικογένειες μας.  «Ή ταν ή επί τας» η μάνα, «ή ταν ή επί τας» η σύζυγος,  «ή ταν ή επί τας» και η διχατέρα.

 4 χρόνια, κάθε μέρα, είμαστε στον δρόμο του αγώνα μαζί με τις οικογένειές μας και με υπερηφάνεια κρατάμε ψηλά το κεφάλι λέγοντας  «μολών λαβέ» στην κυβέρνηση και τους νέους ιδιοκτήτες.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι  ο αγώνας μας είναι τίμιος και δίκαιος. 

Διεκδικούμε το αυτονόητο, να ζήσουμε: 

● Να μην μας βγάλουν από τις δουλειές και τα σπίτια μας. 

● Να συνεχίσουμε  να ζούμε στον τόπο μας.

● Να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα από το οτιδήποτε,  το χώμα, ατσάλι.

● Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και των εργολαβιών μέχρι η ΛΑΡΚΟ να μεταβιβαστεί στον νέο ιδιοκτήτη και να διαπραγματευτούμε οι ίδιοι μαζί του

● Να καταβληθεί ο κλεμμένος μόχθος.

● Να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και επαναλειτουργίας  της ΛΑΡΚΟ τώρα, να ανοίξουν καινούργιες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

Ο οποιοσδήποτε από εσάς στη θέση μας, τον ίδιο δίκαιο και τίμιο δρόμο θα βάδιζε.

Και εμείς, όπως εσείς, θα ήμασταν το στήριγμα σας.

Δεν έχουμε αυταπάτες. Πάνω από όλα βάζουν τα κέρδη τους. Είτε τώρα, είτε λίγους μήνες αργότερα, στην ΛΑΡΚΟ θα παραμείνουμε μόνο μέσα από την συνέχιση του αγώνα. 

Επιδιώκουμε και εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαλόγου με την κυβέρνηση και τον νέο ιδιοκτήτη. Όμως, όταν ο διάλογος γίνεται εμπαιγμός δεν έχουμε παρά να ετοιμαστούμε για την  μεγάλη σύγκρουση. Και η επιλογή δική τους. 

 Εμείς ετοιμαζόμαστε για μία μάχη που πρωταγωνιστές  είναι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οικογένειές μας, γιατί είμαστε αυτοί που σε μία νύχτα επιδιώκουν να μας πετάξουν σαν «στυμμένη λεμονόκουπα» στο ταμείο ανεργίας. 

Τον πρώτο ρόλο  έχουν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα επαγγέλματα των περιοχών γύρω από την ΛΑΡΚΟ, γιατί πραγματικά το πλήγμα  είναι μεγάλο και με αλυσιδωτές επιπτώσεις. 

 Εσείς έχετε τον καθοριστικό και αναντικατάστατο ρόλο υποστήριξης αυτής της σκληρής μάχης. Την ανεξάντλητη και πολύμορφη έκφραση αλληλεγγύης.

Σε αυτή την βάση  σας καλούμε να στηρίξετε την Σύσκεψη – Συλλαλητήριο. 

 Σας καλούμε να συντονιστούμε στους αγώνες για την επίλυση των κοινών προβλημάτων.

 Με την αλληλεγγύη σας,  μείναμε όρθιοι 4 χρόνια. 

 Με την αλληλεγγύη σας,  θα φτάσουμε στην νίκη.

 Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Καλή Αντάμωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεκέμβριος 2023

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις