15.5 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

«Εκλογίκευση συναισθημάτων» του Αλ. Ψαρρά | Παρουσίαση (17/12, 6.30μμ.) στην ΠΕΛ

Πρόσφατα

Οπισθόφυλλο | Ο Αλέξανδρος Ψαρράς… εκλογικεύει τα συναισθήματά του

Το συναίσθημα είναι η πρωταρχική ύλη της συγκρότησης του «είναι» μας. Οι εμπειρίες, οι γνώσεις , η ιδεολογία, επικάθονται πάνω στα συναισθήματα και δίνουν λογική φόρμα στο προσδόκιμο, το επιθυμητό, το ανεκπλήρωτο. Τα γράμματα στην αγαπημένη, εραστών προηγούμενων εποχών, έγιναν μηνύματα στο κινητό, «Ερωτικά μηνύματα» και στην συνέχεια πέρασαν από την βάσανο της εκλογίκευσης και έγιναν ποιήματα.

Η παρατήρηση πάλι, είναι η πρωταρχική ύλη της θεωρίας. Ενίοτε παρατηρούμε για να εντάξουμε το «είναι» μας σε ένα κόσμο γνωστών συνόλων, να περιορίσουμε την ανασφάλεια μας μπροστά στο άγνωστο, να δώσουμε ανθρώπινη μορφή σε παραστάσεις, βιώματα, να αποτυπώσουμε φωτογραφικά το διαρκές «γίγνεσθαι». Από αυτήν την ανάγκη προέκυψαν οι «Προσωπογραφίες».

Στο πρώτο μου βιβλίο «Μπλε τετράδια» ο χρόνος διαπερνά όλα τα ποιήματα, παραφυλά πίσω από τις λέξεις και τις εικόνες, για να νοηματοδοτήσει την πορεία ενηλικίωσης, προβληματισμών και αναζητήσεων «τριάντα χρόνων».

Στο δεύτερο βιβλίο μου «Εκλογίκευση συναισθημάτων», ο τόπος, «Τοπογραφίες» είναι το στέρεο υπόβαθρο, όπου εξελίσσονται οι αβεβαιότητες πριν ωριμάσει το συναίσθημα, όπου η λογική κάνει απολογισμό για τους έρωτες που ξοδευτήκαμε, τους δρόμους του αγώνα που περπατήσαμε, τα ερωτήματα που έμειναν μετέωρα, την γνώση που κατακτήσαμε, την ένταξη μας στην ιστορική εξέλιξη, αυτά που πρέπει  να αλλάξουμε, ώστε να πάρουν δικαίωση οι ιδέες και ανάπαυση οι χαμένες ψυχές…

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διαμένει στον Πειραιά και την Κέρκυρα, τόπο καταγωγής της οικογένειας του πατέρα του. Σπούδασε στην Φυσικομαθηματική σχολή του ΑΠΘ. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο και ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απέκτησε μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Μαθησιακές Δυσκολίες και την Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και επιμορφώσεις για θέματα Εκπαίδευσης, Ιστορίας, Πολιτισμού, Ποίησης, Γλωσσολογίας, Μεθοδολογίας της Επιστήμης, Ορθολογικής σκέψης, Νέων Τεχνολογιών κ.ά. Είναι δραστήριο μέλος και στέλεχος συνδικαλιστικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών  και πολιτιστικών φορέων, από την μεταπολίτευση έως σήμερα.

Γράφει από νεαρή ηλικία, με διαφορετικές αφορμές και ύφος. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές «Μπλε τετράδια», Εκδόσεις Άπαρσις (2021), «Εκλογίκευση συναισθημάτων», Εκδόσεις Όταν (2023). Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε ανθολογίες, λογοτεχνικά περιοδικά, ιστοσελίδες. Έχουν επίσης λάβει τιμητικές διακρίσεις στους Πανελλήνιους Δελφικούς αγώνες της ΠΕΛ το 2021 και 2022.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις