Φόβοι για επανάληψη της βαρβαρότητας, που έγινε στο αλ-Σίφα, στο νοσοκομείο της Ινδονησίας, το οποίο περικυκλώθηκε από τανκς. Αξιωματούχοι του Ισραήλ και της Χαμάς διαψεύδουν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Νέες εκκλήσεις από την Κίνα κι από Άραβες και μουσουλμάνους υπουργούς.
Παρά τις πιέσεις διεθνώς το Ισραήλ συνεχίζει την σφαγή στη Γάζα με τον στρατό του να διαμηνύει πως «επεκτείνει» την επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ισραηλινά άρματα μάχης περικύκλωσαν το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πλήγματα, μετέδωσε το Al Jazeera. Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει πως το νοσοκομείο δέχτηκε βομβαρδισμό. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, στο κτίριο βρίσκονται περίπου 700 άνθρωποι, ασθενείς και ιατρικό προσωπικού, που επιμένουν ότι θα παραμείνουν για να περιθάλψουν τους τραυματίες και φοβούνται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επαναλάβουν αυτό που έκαναν στο νοσοκομείο αλ-Σίφα.
Tο Ισραήλ υποστήριξε χθες ότι βρήκε κάτω από το αλ-Σίφα σήραγγα «σήραγγα μήκους 55 μέτρων, σε βάθος 10 μέτρων» της Χαμάς -μετά την αιματηρή εκκένωσή του- δίνοντας στη δημοσιότητα υλικό από κάμερες ασφαλείας, που όπως λέει δείχνει την μεταφορά ομήρων, αλλά τόσο η οργάνωση όσο και το υπουργείο Υγείας της Γάζας απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Αξιωματούχοι Υγείας τονίζουν ότι τα 31 πρόωρα μωρά, που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο χθες, βρίσκονται σε «εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση». Τα νεογέννητα έχουν αφυδάτωση, υποθερμία και σήψη σε ορισμένες περιπτώσεις. Τέσσερα βρέφη πέθαναν το 48ωρο πριν την εκκένωση, σύμφωνα με το Associated Press.
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) αναφέρουν πως τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ το Σάββατο της πόλης Χαν Γιούνες. Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα για σοβαρά εγκαύματα.
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως το Ισραήλ πιέζει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα και τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα απειλήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο. «Η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά η πολιτική του Ισραήλ να παρεμποδίζει την είσοδο της βοήθειας αποτελεί μια συστηματική πολιτική που αποσκοπεί στο να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα υπό το βάρος των βομβαρδισμών και της πολιορκίας» πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο, το Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους του μεγαλύτερου προσφυγικού καταυλισμού της Γάζας, της Τζαμπάλια, και ενός άλλου κοντινού καταυλισμού να φύγουν, εν μέσω σφοδρών επιδρομών.
Αξιωματούχος της Χαμάς στον τομέα της υγείας δήλωσε ότι περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το διπλό χτύπημα στην Τζαμπάλια το Σάββατο, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου του ΟΗΕ που φιλοξενούσε εκτοπισμένους. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως η Τζαμπάλια είναι μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται στο επίκεντρο κι ότι εξετάζεται «ένα περιστατικό στην περιοχή». Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, καταδίκασε χθες τον φριχτό βομβαρδισμό.
Διαψεύδουν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Παράλληλα, σύμφωνα με την Jerusalem Post, ανώτερη ισραηλινή πηγή και ανώτερο μέλος της Χαμάς απέρριψαν τις διαρροές περί επίτευξης συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός σήμερα και την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων,
Η Χαμάς λέει πως συμφωνήθηκε να κηρυχθεί από σήμερα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση του Ισραήλ το διαψεύδει
Νωρίτερα, αντιπρόσωπος της Χαμάς φέρεται να δήλωσε στην ιορδανική εφημερίδα Αλ Γαντ ότι συμφωνήθηκε να κηρυχθεί εντός της ημέρας κατάπαυση του πυρός, η οποία θα έχει διάρκεια από τέσσερις ως πέντε ημέρες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ομήρων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αξιωματούχος της οργάνωσης είπε πως η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 11:00 και προβλέπει επίσης την αποφυλάκιση περίπου 150 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε φυλακές του Ισραήλ.
Νέες εκκλήσεις από την Κίνα κι από Άραβες και μουσουλμάνους υπουργούς
Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν σήμερα Άραβες και μουσουλμάνοι υπουργοί κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας τους στο Πεκίνο, στο πρώτο σκέλος μιας περιοδείας με στόχο να ασκήσουν πιέσεις για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.
Αξιωματούχοι -μεταξύ των οποίων υπουργοί Εξωτερικών και κορυφαίοι διπλωμάτες από τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας- συναντήθηκαν με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι.
«Είμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι συγκρούσεις και οι φόνοι, πρέπει να παραδώσουμε αμέσως ανθρωπιστικά είδη στη Γάζα», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.
Ο Ουάνγκ υπογράμμισε πως το Πεκίνο θα εργαστεί «για την αποκατάσταση της ειρήνης» και για να «τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, να απαλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση και να προωθηθεί μια έγκαιρη, ολοκληρωμένη, δίκαιη και βιώσιμη διευθέτηση στο παλαιστινιακό ζήτημα».
«Ξετυλίγεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», συνέχισε ο ΥΠ.ΕΞ. «Η κατάσταση στη Γάζα πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας… Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.
Ο Κινέζος υπουργός σημείωσε είναι «καλή φίλη και αδελφή των αραβικών και μουσουλμανικών χωρών», προσθέτοντας ότι «πάντα στήριζε ένθερμα τον δίκαιο σκοπό του παλαιστινιακού λαού να αποκαταστήσει τα νόμιμα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντά του».
Η Ισραηλινή πρεσβεύτρια στο Πεκίνο Ιρίτ Μπεν- Αμπά δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους σήμερα ότι ελπίζει «από αυτή την επίσκεψη να μην προκύψει κάποια ανακοίνωση σχετικά με εκεχειρία, τώρα δεν είναι η ώρα».
Η ίδια πρόσθεσε πως το Ισραήλ ελπίζει ότι η αντιπροσωπεία θα μιλήσει για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και θα «ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους χωρίς όρους». Παράλληλα, είπε ότι οι πλευρές που θα συμμετάσχουν στις σημερινές συνομιλίες θα πρέπει να συζητήσουν «τον ρόλο της Αιγύπτου στη διευκόλυνση (της παροχής) ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το Ιράν ζητά πιο ενεργό ρόλο από τη Ρωσία
Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν κάλεσε τη Ρωσία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. «Η αντίσταση θα καθορίσει αναμφίβολα το τελικό αποτέλεσμα», είπε τηλεφωνικά ο Αμιραμπντολαχιάν στον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τον πόλεμο, ενώ τόνισαν την ανάγκη για μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και επείγουσα βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό.
Νέα πυρά Μακρόν κατά Νετανιάχου
Ο Γάλλος πρόεδρος εγκάλεσε εκ νέου το βράδυ, σε συνδιάλεξή τους, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό του για τις «υπερβολικά υψηλές απώλειες αμάχων» στην Γάζα, υπενθυμίζοντάς του την «απόλυτη ανάγκη διαχωρισμού των τρομοκρατών από τον πληθυσμό», κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ, ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία.
Για την κατάσταση στην Δυτική Οχθη, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Νετανιάχου την «μεγάλη του ανησυχία για την αύξηση των βιαιοτήτων κατά των παλαιστινίων πολιτών», ζητώντας «να γίνουν τα πάντα για να προληφθεί η επέκταση της βίας και για να διατηρηθεί η ηρεμία».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας μίλησε επίσης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής καταδικάζοντας «τις βιαιότητες που διαπράττονται κατά των παλαιστινίων πολιτών στην Δυτική Οχθη», σύμφωνα με την Γαλλική Προεδρία. Τέλος, ζήτησε από τον Μαχμούντ Αμπάς να καταδικάζει απερίφραστα, όπως «όλες τις χώρες της περιοχής», τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».
🔗 efsyn.gr