🔴 Περισσεύει η υποκρισία από πλευράς Ισραήλ, που υποστηρίζει ότι συντονίζει την ασφαλή μεταφορά των θερμοκοιτίδων από το διαλυμένο νοσοκομείο.
🔴 «Ήρωες» για τον ΠΟΥ το προσωπικό του Αλ Σίφα.
🔴 Να εκμεταλλευτούν τη μεσολάβησή του για την απελευθέρωση ομήρων, καλεί το Κατάρ Ισραήλ και Χαμάς.
🔴 Συγγενείς αιχμαλώτων ξεκίνησαν πορεία πέντε ημερών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
🔗 efsyn.gr
Την ώρα που αξιωματούχος της Χαμάς δήλωνε από τη Βηρυτό του Λιβάνου ότι οι βομβαρδισμοί και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν «καταστρέψει 94 κυβερνητικά κτίρια και 253 σχολεία» κι έχουν επίσης θέσει εκτός λειτουργίας τα 25 από τα 35 νοσοκομεία της περιοχής, ρεπορτάζ του Al Jazeera αποκάλυπτε με δραματικά γλαφυρό τρόπο την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πρόωρα γεννημένα μωρά της Γάζας καθώς το νοσοκομείο Αλ Σίφα αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει θερμοκοιτίδες λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι δεν υπήρχαν αντιρρήσεις για την απομάκρυνση των μωρών από το νοσοκομείο, αλλά όπως επεσήμανε, δεν υπήρχε μηχανισμός για να πραγματοποιηθεί η εκκένωση.
«Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να μεταφερθούν τα μωρά σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, στην Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη ή ακόμα και στα κατοχικά νοσοκομεία [ισραηλινής] κατοχής. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ευημερία και η ζωή αυτών των μωρών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κίντρα, αφότου το Ισραήλ είπε ότι συντόνιζε τη μεταφορά θερμοκοιτίδων στον πολιορκημένο θύλακα.
Οι θερμοκοιτίδες για πρόωρα μωρά έχουν απενεργοποιηθεί στην Αλ Σίφα – το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα – αφού η εγκατάσταση ξέμεινε από ηλεκτρική ενέργεια.
Τη Δευτέρα, ένας ανώτερος γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι πέντε πρόωρα μωρά πέθαναν και άλλα κινδύνευαν με επικείμενο θάνατο.
«Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση σημαίνει ότι περιμένουμε να πεθάνουν ένα προς ένα», είπε ο Αχμάντ Μουκχαλάτι, επικεφαλής του τμήματος πλαστικής χειρουργικής στο νοσοκομείο, προσθέτοντας ότι πέντε πρόωρα μωρά είχαν ήδη πεθάνει τις τελευταίες ημέρες. «[Τα μωρά] πρέπει να απομονωθούν πλήρως, ώστε να μην μολυνθούν, καθώς η ανοσία τους δεν έχει ακόμη ωριμάσει», συμπλήρωσε.
Όμως, λόγω του μπλακ άουτ, τα βρέφη έχουν μεταφερθεί σε κανονικά κρεβάτια, συνθήκες στις οποίες δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επαινεί το προσωπικό του αλ Σίφα, καθώς κάνει «ό,τι μπορεί» για να φροντίσει ασθενείς παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει περικυκλωθεί από ισραηλινές δυνάμεις που θέλουν να «εξαφανίσουν» τη Χαμάς.
Το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί κανονικά από τότε που το Ισραήλ άρχισε την επίθεσή του στη Γάζα μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και έχει ανεπαρκείς προμήθειες σε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και βασικό εξοπλισμό.
Το Ισραήλ λέει ότι κάτω από το νοσοκομείο βρίσκεται υπόγειο κρησφύγετο μαχητών της Χαμάς, με την ισλαμιστική οργάνωση να αρνείται τον ισχυρισμό.
«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν επαρκή τρόφιμα, ότι το προσωπικό πασχίζει να βρει πόσιμο νερό, διότι οι δεξαμενές νερού έχουν καταστραφεί, αλλά και πάλι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να προσφέρει ιατρική βοήθεια για τους βαριά νοσούντες ασθενείς», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις στη Γενεύη. «Στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να περιγράφουμε το Αλ Σίφα ως ένα νοσοκομείο που λειτουργεί λόγω των ηρωικών προσπαθειών που καταβάλλει το προσωπικό».
Η Χάρις δήλωσε ότι το Αλ Σίφα έχει τώρα 700 ασθενείς, πάνω από 400 μέλη ιατρικού προσωπικού και περίπου 3.000 εσωτερικά εκτοπισμένους. Η ίδια δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν αναφερθεί 20 θάνατοι μεταξύ των νοσηλευόμενων, αν και η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. «Όλοι σε αυτό το νοσοκομείο είναι σε πραγματικά, πραγματικά κακή κατάσταση», δήλωσε ακόμη. «Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους βοηθήσουμε. Ο καλύτερος τρόπος θα είναι να σταματήσουν τώρα οι εχθροπραξίες. Το βάρος να δοθεί στο να σωθούν ζωές, όχι στο να χάνονται».
«Με κάποιο τρόπο έχει ξεχαστεί η αντίληψη ότι το νοσοκομείο πρέπει να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο, ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πηγαίνουν για να γιατρευτούν, να λάβουν φροντίδα όταν έχουν δυσκολίες, όταν βρίσκονται σε ανάγκη», δήλωσε η εξάλλου η Χάρις. «Φαίνεται να υπάρχει μια τάση να τα [τα νοσοκομεία] μετατρέψουμε σε σημεία θανάτου, απόγνωσης και κινδύνου, το οποίο δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ».
Το Ισραήλ δήλωσε ότι ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν πάνω από 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν περίπου 240 άλλους ως ομήρους στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Υγειονομικοί αξιωματούχοι στην υπό ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα δηλώνουν ότι πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έκτοτε στις ισραηλινές επιθέσεις.
Το Ισραήλ, που αποκλείει κατάπαυση πυρός, η οποία όπως υποστηρίζει θα δώσει τη δυνατότητα στη Χαμάς να ανασυνταχθεί, αρνείται ότι το Αλ Σίφα τελεί υπό πολιορκία και λέει ότι οι δυνάμεις του θα ανοίξουν διόδους για να διαφύγουν αυτοί που βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.
Υγειονομικοί και αξιωματούχοι εντός του νοσοκομείου αντιτάσσουν ότι αυτό δεν ισχύει και όσοι προσπαθούν να φύγουν έχουν δεχθεί πυρά.
🔴 «Αδράξτε την ευκαιρία»
Το Κατάρ προέτρεψε σήμερα Ισραήλ και Χαμάς να αδράξουν την ευκαιρία που τους προσφέρει η μεσολάβησή του, ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, υπογραμμίζοντας ότι η επιδείνωση της κατάστασης στη Γάζα παρεμποδίζει τις προσπάθειές του.
«Η επιδείνωση» της κατάστασης δυσχεραίνει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Μάτζεντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ντόχα. «Πιστεύουμε ότι δε θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τις δύο πλευρές πέρα από αυτή τη μεσολάβηση», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κατάσταση θα εξελιχθεί έτσι ωστε «να δούμε μια αχτίδα ελπίδας» που θα σηματοδοτεί την έξοδο από αυτήν τη «φρικτή κρίση».
Τη Δευτέρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «υπεκφεύγει» στις συνομιλίες για την απελευθέρωση των δεκάδων ομήρων. Σε ηχογραφημένο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Άμπου Ομπέιντα, ανέφερε ότι το Κατάρ καταβάλλει προσπάθειες για την απελευθέρωση των (Ισραηλινών) ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 200 παιδιών και 75 Παλαιστίνιων που κρατούνται «σε φυλακές του εχθρού». Το Ισραήλ «ζήτησε την απελευθέρωση 100 (ομήρων), εμείς ενημερώσαμε τους μεσολαβητές ότι θα μπορούσαμε να τους απελευθερώσουμε εάν κηρυσσόταν πενθήμερη εκεχειρία, δηλαδή κατάπαυση του πυρός και παροχή βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους παντού στη Λωρίδα της Γάζας – αλλά ο εχθρός υπεκφεύγει», πρόσθεσε.
Ο Αλ Ανσάρι απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, όμως είπε ότι η χώρα του διατηρεί μια ελπίδα ότι θα επιτύχει την απελευθέρωση και άλλων ομήρων.
🔴 Πορεία συγγενών ομήρων από το Τελ Αβίβ στη Γάζα
Συγγενείς ομήρων, που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αναχώρησαν σήμερα από το Τελ Αβίβ για μια πορεία πέντε ημερών μέχρι την Ιερουσαλήμ ζητώντας «μια συμφωνία για τους ομήρους τώρα».
Η πορεία αυτή των 63 χιλιομέτρων θα διασχίσει τη χώρα και σκοπεύει να φθάσει μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όπου οι συγγενείς θα απαιτήσουν «την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων», εξήγησε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Εξαφανισθέντων.
Η οργάνωση αυτή, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις 7 Οκτωβρίου, πολλαπλασιάζει τις εκδηλώσεις και τις ομιλίες για να διατηρήσει την πίεση επί της κυβέρνησης και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Ο Γιουβάλ Χαράν, ο πατέρας του οποίου Αβσαλόμ σκοτώθηκε και η μητέρα, Σοσάν, απήχθη μαζί με άλλα έξι μέλη της οικογένειάς του, είναι ο πρωτεργάτης αυτής της νέας πρωτοβουλίας.
Με τα πορτρέτα των ομήρων τυπωμένα πάνω σε μαύρα μπλουζάκια ή σε αφίσες, περισσότεροι από 100 συγγενείς και υποστηρικτές τους ξεκίνησαν το μεσημέρι από την πλατεία του Μουσείου Καλών Τεχνών του Τελ Αβίβ.
«Συμφωνία για τους ομήρους τώρα» έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών. Τις τελευταίες ημέρες, δηλώσεις για το θέμα αυτό από τη Χαμάς, όπως και από την ισραηλινή κυβένηση, έχουν φέρει στο προσκήνιο αυτή την πιθανότητα.
Την Κυριακή, ο Νετανιάχου είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο NBC το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν επέκρινε τον Ερυθρό Σταυρό, επειδή δεν έχει συναντηθεί ακόμη με τους αιχμαλώτους που κρατούνται στη Γάζα
Ο Ερυθρός Σταυρός θα έπρεπε να είναι «πιο σθεναρός και ξεκάθαρος στις δηλώσεις του και να ασκεί μεγαλύτερη πίεση», τόνισε ο Κοέν, μετά το πέρας μιας συνάντησης με την πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) στη Γενεύη.
Επιτρέψαμε την αποστολή «τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα. Όμως, μέχρι σήμερα, κανείς από τους ομήρους μας δεν συναντήθηκε με τον Ερυθρό Σταυρό», συμπλήρωσε.
Παρόντες στη συνέντευξη τύπου στη Γενεύη ήταν συγγενείς ομήρων, οι οποίοι παρουσίασαν βίντεο και φωτογραφίες των δικών τους.
Η ΔΕΕΣ υπογράμμισε σήμερα ότι δεν έχει σταματήσει να επισημαίνει το θέμα των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ιδίως κατά τις άμεσες επαφές με τη Χαμάς και με άλλα πρόσωπα που μπορούν να ασκήσουν επιρροή. Η οργάνωση ανέφερε πως συνεχίζει να ζητάει πληροφορίες σχετικά με τους ομήρους και την κατάσταση της υγείας τους. Καταβάλλει προσπάθειες, επίσης, να αποσαφηνίσει την τύχη των αγνοούμενων ανθρώπων.
«Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο εωσότου εξαλείψουμε τη Χαμάς και πάρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας», ανταπάντησε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, διαβεβαιώνοντας πως το Ισραήλ δε θα σταματήσει τις εχθροπραξίες, εφόσον δεν επιτύχει αυτούς τους δύο στόχους, με τον Κοέν να επιτίθεται στον γ.γ. του ΟΗΕ: «Στον Αντόνιο Γκουτέρες δεν αξίζει να ηγείται του ΟΗΕ», τόνισε.
«Στον Γκουτέρες δεν αξίζει να είναι επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γκουτέρες δεν ενθάρρυνε καμία ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή (…). Πιστεύω πως ο Γκουτέρες, όπως όλα τα ελεύθερα έθνη, θα έπρεπε να δηλώσει ξεκάθαρα: Απελευθερώστε τη Γάζα από τη Χαμάς. Όλοι λένε ότι η Χαμάς είναι χειρότερη από τον ISIS. Γιατί δεν μπορεί να το πει εκείνος;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κοέν.