21.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ενιαίος Σύλλογος ΨΝΑ: Κάλεσμα για κοινή σύσκεψη (15/11, 11πμ.) προς Σωματεία και Φορείς της ψυχικής υγείας, της απεξάρτησης και της περιοχής

Πρόσφατα

Κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ σε Σωματεία και Μαζικούς Φορείς στο χώρο της Ψυχικής, της Απεξάρτησης και σε φορείς της περιοχής σε κοινή σύσκεψη.

Όχι στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Όλοι στην σύσκεψη σωματείων και φορέων την Τετάρτη 15/11, στις 11π.μ. στο ΨΝΑ – ΔΑΦΝΙ (αίθουσα πολλαπλών)

Ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ χαιρετίζει την μαζικότερη συνέλευση της τελευταίας δεκαετίας, αποδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι υγειονομικοί στην ψυχική υγεία και την απεξάρτηση έχουν την δύναμη και θα αντικρούσουν τα σχέδια της κυβέρνησης που με ακόμα ένα νομοσχέδιο έρχεται να διαλύσει ότι έχει απομείνει στην ψυχική και την απεξάρτηση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο ΨΝΑ και συνολικά στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, χρειάζεται να σημάνουν ΞΕΣΗΚΩΜΟ! Με πρόσχημα την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», δρομολογείται νομοσχέδιο που έρχεται να διαλύσει ακόμα περισσότερο το σύνολο των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και μάλιστα όπως φαίνεται με fast track διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο, με βάση τις εξαγγελίες, αποτελεί συνέχεια των έως τώρα εφαρμοζόμενων πολιτικών στον τομέα της ψυχικής υγείας και έρχεται να συνεχίσει, στο όνομα πάντα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της «πολυπόθητης» αποασυλοποίησης, τη μετατροπή – μετασχηματισμό των τριών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που έχουν απομείνει. Εξάλλου οι κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία που έφερε το Φλεβάρη η κυβέρνηση, δεν αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας: ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και την παράδοση όλο και μεγαλύτερου μέρους των αναγκών των ψυχικά ασθενών στην επιχειρηματική δράση, είτε απευθείας από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του χώρου είτε από τις ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν προγράμματα. Τι ετοιμάζονται να υλοποιήσουν;

🔵 Το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών στη Ψυχική Υγεία (ΕΔΥΨΥ), στο όνομα διοικητικών αλλαγών θέλουν να ξεμπερδέψουν μια και καλή με το δημόσια χαρακτήρα της ψυχικής υγείας, γεγονός που οδηγεί στην επιδείνωση των όρων και των προϋποθέσεων για να έχει ο λαός πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, αλλά και σε επιδείνωση των όρων εργασίας μας. Στο Δίκτυο, που θα διαρθρώνεται σε Περιφερειακά δίκτυα, θα εντάσσονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που έχουν απομείνει (ψυχιατρικά νοσοκομεία ως αποκεντρωμένες μονάδες ή συνεργαζόμενοι φορείς, ψυχιατρικές κλινικές γενικών νοσοκομείων, ΚΨΥ, Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων όπως Ξενώνες, Οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα), με τις αντίστοιχες Ιδιωτικές κλινικές, τις Α.Μ.ΚΕ και ΜΚΟ που ήδη λειτουργούν στο χώρο της Ψυχικής Υγείας. Η ευθύνη του συντονισμού θα ανήκει στις αντίστοιχες υγειονομικές περιφέρειες και θα διοικούνται από τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας, Υποδιοικητή της αντίστοιχης Υ.ΠΕ. Τα κονδύλια για τη λειτουργία τους θα εξασφαλίζονται από την περιφέρεια και με προγράμματα ΕΣΠΑ, όταν και εφόσον απορροφούνται και πάντα με ημερομηνία λήξης. Αν μάλιστα δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται.

🔵 Ο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται και με τον οποίο διαλειτουργούν όλοι οι μέχρι σήμερα, εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ – 18ΑΝΩ). Δε χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να καταλάβει ότι μιλάνε για ένα ΝΠΙΔ – Ενιαίο Φορέα που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στροφή και επένδυση στη «μείωση της βλάβης» και την ενίσχυση της υποκατάστασης, που αποτελεί την κυρίαρχη επιστημονική θεώρηση των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τις εξαρτήσεις και στηρίζεται στο ιατροκεντρικό μοντέλο, θέτοντας παράλληλα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων στη λειτουργία του. Ήδη υπάρχει η εμπειρία των κέντρων πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας μετά και τις τελευταίες απολύσεις. Στη λογική των θεωριών «κόστους-οφέλους», η συντήρηση εμφανίζεται ως πιο συμφέρουσα αφού απευθύνεται σε μεγαλύτερο αριθμό ατόμων με λιγότερους πόρους. Στο ζύγι «κόστους-οφέλους» μπαίνει από τη μία η ανθρώπινη ζωή και από την άλλη τα υπερκέρδη από τις πωλήσεις των ναρκωτικών. Και ταυτόχρονα καταβαραθρώνουν κάθε κεκτημένο, κάθε μόνιμη μορφή εργασιακής σχέσης, πετώντας τυράκια για να χρυσώσουν το χάπι των εργαζομένων.

Στόχος του Νομοσχεδίου και της προσπάθειας που γίνεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις δεν είναι το συμφέρον των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά το τσάκισμα των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. Στόχος τους το ξεπούλημα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης!  Εξάλλου το ξήλωμα της πρόληψης στην πρωτοβάθμια υγεία και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας έχει ιστορία και την υπογραφή όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Καλούμε τα Σωματεία όλων των Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (Δρομοκαίτειο – Αιγινήτειο), τα Σωματεία των Γενικών Νοσοκομείων που έχουν ψυχιατρικές κλινικές, τα Σωματεία στον χώρο της Απεξάρτησης (ΚΕΘΕΑ – ΟΚΑΝΑ), το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και τα παραρτήματά του, μαζικούς φορείς της περιοχής, σε κοινή σύσκεψη στο ΨΝΑ – ΔΑΦΝΙ, την Τετάρτη 15/11, στις 11.00 π.μ., προκειμένου να οργανώσουμε την απάντησή μας απέναντι στην επίθεση στην δημόσια ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Ένα δρόμο έχουμε – Μια επιλογή!

Δε θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε!

Διεκδικούμε:

🔵 Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Ψυχική Υγεία με ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ κάθε μορφής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

🔵 Γενναία χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού στις μονάδες και τις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και στον χώρο της απεξάρτησης.

🔵 Τα ΚΨΥ να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κα), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα με διεύρυνση της λειτουργίας τους όλο το 24ωρο με τις αντίστοιχες ειδικότητες στη στελέχωσή του και ουσιαστική διασύνδεση με τις μονάδες ψυχικής υγείας του τομέα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο κ.α.).

🔵 Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες, για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων και των υπηρεσιών της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης.

🔵 Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και να σταματήσει η ομηρία και η κοροϊδία τους.

🔵 Καμία συγχώνευση μονάδων και υπηρεσιών.

🔵 Ενίσχυση της φιλοσοφίας των στεγνών προγραμμάτων και της λειτουργίας του 18 ΑΝΩ ως αναπόσπαστο οργανικό κομμάτι του Ψ.Ν.Α, με όλες τις υπάρχουσες υπηρεσίες και υποδομές, με προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων, με επιμόρφωση, εκπαίδευση και ανάπτυξη της έρευνας.

🔵 Διασφάλιση όλων των εργασιακών σχέσεων! Να μην πειράξουν ούτε έναν εργαζόμενο!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις