Παγιδευμένο στην μέγγενη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα παραμένει και σήμερα το νοσοκομείο αλ-Σίφα, και γιατροί, νοσοκόμοι και άμαχοι που έχουν καταφύγει εκεί για να προστατευτούν, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν πως καταστράφηκε ολοσχερώς η καρδιολογική του πτέρυγα.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των 45 πρόωρων μωρών από το νοσοκομείο δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντάνιελ Χάγκαρι, χθες Σάββατο, ωστόσο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ-Κούτνρα τόνισε στο Reuters, πως οι υγειονομικές αρχές δεν έχουν ενημερωθεί για κανέναν μηχανισμό που θα μεταφέρει τα μωρά σε ένα ασφαλέστερο νοσοκομείο. «Μέχρι στιγμής προσευχόμαστε για την ασφάλειά τους και να μην χαθούν περισσότερα», πρόσθεσε, καθώς όπως έγινε γνωστό ήδη δύο βρέφη έχουν πεθάνει.
«Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσεγγίσουν στο νοσοκομείο, ιδίως εκείνα που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη μεταφορά μωρών. Επιπλέον, κανένα νοσοκομείο δεν έχει τη δυνατότητα να τα παραλάβει, επομένως δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι αυτές οι μεταφορές μπορούν να γίνουν με ασφάλεια», εξήγησε η Μέλανι Γουόρντ, η επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» (MAP) που δραστηριοποιείται στη νεογνολογική κλινική του Αλ Σίφα.
Όπως τόνισε, χθες Σάββατο, ο Μουχάμαντ Αμπού Σαλμίγια, διευθυντής του νοσοκομείου, στο Al Jazeera, τα κτίρια του νοσοκομείου πλήττονται από ισραηλινά πυρά εδώ και περισσότερο από 24 ώρες και όποιος κινείται εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου δέχεται επίθεση από ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές.
«Υπάρχουν δύο (ισραηλινά) άρματα μάχης τα κανόνια των οποίων δείχνουν προς το εσωτερικό του μαιευτηρίου, στη νότια είσοδο του συγκροτήματος του αλ Σίφα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Αμπού Ρις, όπως και «δύο άρματα μάχης έξω από τη δυτική είσοδο και δύο άρματα μάχης στο εσωτερικό της εισόδου αυτής».
Την ίδια ώρα η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης (PRCS) ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο αλ-Κουντς έπαυσε την λειτουργία του καθώς στέρεψαν τα καύσιμα που τροφοδοτούσαν τις γεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος.
«Οι εξαναγκαστικές εκκενώσεις των παιδιατρικών νοσοκομείων Αλ Νασρ και Αλ Ραντίσι άφησαν τους ασθενείς στον δρόμο, χωρίς θεραπεία», είπε ο Μοχάμεντ Ζακούτ, διευθυντής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λωρίδας της Γάζας. «Έχουμε χάσει εντελώς την επαφή με το νοσηλευτικό προσωπικό» των δύο ιδρυμάτων, πρόσθεσε.
«Η PRCS θεωρεί τη διεθνή κοινότητα και τους υπογράφοντες την Σύμβαση της Γενεύης υπεύθυνες για την πλήρη κατάρρευση του συστήματος υγείας και τις επακόλουθες τρομερές ανθρωπιστικές συνθήκες», αναφέρεται σε ανάρτηση στο X.
Εντωμεταξύ, 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κτίριο κατοικιών στην Χαν Γιουνίς και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 11.078 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί δε να είναι ακόμα μεγαλύτεροι καθώς τα στοιχεία ενδέχεται να μην είναι ενημερωμένα αφού πολλά νοσοκομεία έχασαν την επαφή τους χθες Σάββατο, καθυστερώντας τις ενημερώσεις από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στο Ισραήλ, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 1.200 (έναντι των 1.400 που είχε αρχικά ανακοινώσει το Τελ Αβίβ.
Γκουτέρες: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ δεν δικαιολογούν τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.
«Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται τα φρικτά πράγματα που έκανε η Χαμάς ως αιτία για συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη στο CNN, προσθέτοντας πως 101 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ που ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.
Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Η Χαμάς ανέστειλε τις συνομιλίες για τους ομήρους λόγω του νοσοκομείου αλ Σίφα
Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους λόγω της διαχείρισης από το Ισραήλ του θέματος του νοσοκομείου αλ Σίφα στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος αξιωματούχος που έχει ενημέρωση σχετικά με τις συνομιλίες για τους ομήρους.
Το νοσοκομείο δέχεται σφοδρά πυρά καθώς ισραηλινές δυνάμεις πλησιάζουν στις εγκαταστάσεις του. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως κάλυμμα ενός κέντρου διοίκησης χωρίς να παρέχει αποδείξεις. Η Χαμάς αρνείται τις κατηγορίες.
Το Ισραήλ λέει ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με την τρέχουσα μορφή δεν πρέπει να διοικεί τη Γάζα
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δημιουργήσει περισσότερες αμφιβολίες για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας, προτείνοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή με τη σημερινή της μορφή δεν πρέπει να αναλάβει τον παράκτιο θύλακα.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να καταστρέψει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, μετά την σοκαριστική της διασυνοριακή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, και έχει εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στο έδαφος.
Ωστόσο, δεν έχει διευκρινίσει ποιος θα πρέπει να κυβερνά τον θύλακα μόλις τελειώσει η σύγκρουση, λέγοντας μόνο ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει τη συνολική ασφάλεια.
Η Ουάσιγκτον είπε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να καταλάβει τον θύλακα μετά τον πόλεμο, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δήλωνει την περασμένη εβδομάδα ότι η διοίκηση της Γάζας έπρεπε να επανενωθεί με την κοντινή Δυτική Όχθη, τμήματα της οποίας διαχειρίζονται η Παλαιστινιακή Αρχή (PA).
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να διαδραματίσει μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας, αλλά ο Νετανιάχου έδειξε αργά το Σάββατο ότι δεν ήθελε να δοθεί ελεύθερος έλεγχος στους σημερινούς ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου εξέφρασε τα μακροχρόνια παράπονά του για το σχολικό πρόγραμμα της Παλαιστινιακής Αρχής, το οποίο λέει ότι τροφοδοτεί το μίσος για το Ισραήλ και την πολιτική του να δίνει μισθούς σε οικογένειες Παλαιστινίων που φυλακίζονται στο Ισραήλ.
«Δεν θα υπάρξει μια πολιτική αρχή που θα διδάξει στα παιδιά της να… εξαλείψουν το κράτος του Ισραήλ, δεν μπορεί να υπάρξει μια αρχή που πληρώνει μισθούς στις οικογένειες των δολοφόνων», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει μια αρχή με επικεφαλής κάποιον που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (7 Οκτωβρίου), δεν την έχει καταδικάσει ακόμη».
Ο Αμπάς έχει καταγγείλει τη βία κατά αμάχων «και στις δύο πλευρές», αλλά δεν έχει καταδικάσει κατηγορηματικά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 240 απήχθησαν, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με ισραηλινή καταμέτρηση.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 11.078 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, περίπου το 40% από αυτούς παιδιά.
Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, εκπρόσωπος του Αμπάς, είπε στο Reuters ότι οι Ισραηλινοί επιδιώκουν να διαιωνίσουν τις διαιρέσεις μεταξύ των δύο παλαιστινιακών εδαφών — της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
«Οι προσπάθειες του Ισραήλ να χωρίσει τη Γάζα από τη Δυτική Όχθη θα αποτύχουν και δεν θα επιτραπεί, ανεξάρτητα από τις πιέσεις», είπε.
Η Παλαιστινιακή Αρχή διοικούσε τόσο τη Δυτική Όχθη όσο και τη Γάζα, αλλά εκδιώχθηκε από τη τελευταία το 2007 μετά από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με τη Χαμάς.
Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να εμπλέξουν την Παλαιστινιακή Αρχή στο μέλλον της Γάζας, λένε διπλωμάτες, υπάρχει επίσης ανησυχία ότι ο 87χρονος Αμπάς δεν έχει επαρκή εξουσία ή την υποστήριξη του λαού του για να αναλάβει την ευθύνη.
«Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει σαφής ιδέα για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη Γάζα μόλις σταματήσουν οι μάχες», δήλωσε ένας διπλωμάτης με έδρα την Ιερουσαλήμ.
Η Μόσχα ξεκινά την εκκένωση Ρώσων υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας
Οι πρώτοι Ρώσοι υπήκοοι απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε την Κυριακή το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας.
«Το Υπουργείο Έκτακτης Ανάγκης της Ρωσίας από κοινού με Ρώσους διπλωμάτες έχουν οργανώσει εργασίες για την εκκένωση αμάχων από τη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, Ρώσοι πολίτες που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εγκαταλείψουν την περιοχή των συγκρούσεων περνούν το συνοριακό σημείο», ανέφερε το γραφείο Τύπου σε δήλωση.
Το προσωπικό του Υπουργείου Έκτακτης Ανάγκης που δέχεται Ρώσους υπηκόους τους παρέχει ιατρική και ψυχολογική βοήθεια και τους παρέχει τροφή και πόσιμο νερό. Οι πολίτες που εκκενώθηκαν θα σταλούν στη συνέχεια στο Κάιρο, όπου το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει δημιουργήσει το κέντρο επειγόντων επιχειρήσεων και θα λάβουν επίσης βοήθεια για την αποκατάσταση των εγγράφων τους, ανέφερε το γραφείο Τύπου.
Δύο ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη Il-76 του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας στο Κάιρο από τις 5 Νοεμβρίου για να απομακρύνουν Ρώσους από τη Λωρίδα της Γάζας.
Είχε αναφερθεί νωρίτερα ότι σχεδόν 600 άτομα με ξένη ή διπλή υπηκοότητα θα μπορούσαν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας στις 10 Νοεμβρίου μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ωστόσο, η λειτουργία της συνοριακής διέλευσης εμποδίστηκε. Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε νωρίτερα ότι η εκκένωση των Ρώσων υπηκόων μέσω του περάσματος της Ράφα δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τρεις ημέρες.
Συνεχίζεται η ένταση και με τον Λίβανο
Οι σποραδικές εχθροπραξίες συνεχίζονται και στο βόρειο Ισραήλ, όπου το μεσημέρι σημειώθηκε επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο που εξαπολύθηκε από τον Λίβανο κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν τραυματισμοί αμάχων.
Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής υπηρεσίας ασθενοφόρων είπε στο N12 News ότι ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά και άλλα τρία έως πέντε ελαφρότερα, ενώ πλάνα έδειξαν αυτοκίνητα να καίγονται σε δρόμο κοντά σε ανοιχτή περιοχή κατά μήκος των συνόρων.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πιθανή πρόοδο στη συμφωνία αιχμαλώτων
Μεγάλα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά κανάλια του Ισραήλ, χωρίς να επικαλούνται επώνυμες πηγές, ανέφεραν ότι υπήρξε κάποια πρόοδος προς μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ότι δεν θα συζητήσει λεπτομέρειες για οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το N12 News θα περιλαμβάνει 50 έως 100 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που θα απελευθερωθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια μιας παύσης τριών έως πέντε ημερών στις μάχες.
Σύμφωνα με τις αναφορές, το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους Παλαιστίνιους κρατούμενους και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσουν καύσιμα στη Γάζα, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα να συνεχίσει τις μάχες.
Νετανιάχου: Θα προχωρήσουμε ό,τι κι αν λέει η διεθνής κοινότητα
Το λεπτομερές σχέδιο για το μέλλον της Γάζας μετά τον πόλεμο δεν είναι ξεκάθαρο για τους Ισραηλινούς ή τη διεθνή κοινότητα. Αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι, όπως είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε δήλωσή του, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ότι ο στρατός θα παραμείνει στη Γάζα για πολύ καιρό.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι το Τελ Αβίβ δεν θέλει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς, αλλά επανέλαβε ότι η παρουσία του Ισραήλ στη λωρίδα δεν θα είναι κατοχή.
Την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μια επιλογή που φέρονται να επικαλούνται οι ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, ο Νετανιάχου δέχεται διεθνείς πιέσεις για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διαμαρτύρονται για τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, ειδικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι αυτός ο βομβαρδισμός πρέπει να σταματήσει και ζήτησε κατάπαυση του πυρός.
Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι δεν σκοπεύει να υποκύψει σε πιέσεις από τέτοιες δηλώσεις ή τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο και τόνισε ότι θα σταθεί σταθερά ακόμα και ενάντια στη διεθνή κοινότητα, εάν χρειαστεί. Το Ισραήλ έχει τη δική του ατζέντα και θα προχωρήσει ανεξάρτητα από το τι λένε οι άλλες χώρες, είπε χαρακτηριστικά.
Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Γάζα πρέπει να καταληφθεί, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
«Αυτό που χρειάζεται εδώ είναι μια κατοχή», μιλώντας σε ισραηλινό ραδιόφωνο. «Όταν έχεις παρουσία στο έδαφος, έχεις τον έλεγχο, είσαι ο ιδιοκτήτης», φέρεται να είπε.