16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

600.000 ευρώ ετήσιος μισθός για τα golden boys των Τραπεζών

Πρόσφατα

Αστρονομικές αυξήσεις και μπόνους για τα διευθυντικά στελέχη, ψίχουλα και εθελούσιες για τους υπαλλήλους του γκισέ.

🔵 Προκλητικές απολαβές για τα «χρυσά παιδιά» του τραπεζικού κλάδου την ώρα που συνεχίζεται το κύμα αποχωρήσεων προσωπικού και το κλείσιμο καταστημάτων με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

🔵 Πώς διαμορφώνονται οι μισθοί ανά τράπεζα για τους CEO’s. 

🔵 Τι προβλέπουν τα προγράμματα εθελουσίας σε Πειραιώς, Alpha Bank.

🔵 Την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 20.990 θέσεις και έχουν καταργηθεί 1.416 καταστήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

🔗 Data Journalists

Την ώρα που συνεχίζεται ακάθεκτη η μείωση προσωπικού στον τραπεζικό κλάδο, οι απολαβές στα υψηλόβαθμα κλιμάκια αυξάνονται έως και 59% επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των golden boys και των υπαλλήλων του …γκισέ.

Αυτές τις ώρες ολοκληρώνεται το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, με την αποζημίωση για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση να φθάνει τις 180.000 ευρώ και τα 220.000 ευρώ για όσους επιλέξουν την αποχώρηση με μακροχρόνια άδεια 2 ετών μετ’ αποδοχών.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχα προγράμματα πριν από λίγους μήνες στην Alpha Bank με αποζημίωση έως 200.000 ευρώ, την οποία δέχθηκαν 500 υπάλληλοι, έναντι 400 που ήταν ο αρχικός στόχος της τράπεζας.

Κύμα αποχωρήσεων που δεν φαίνεται να κοπάζει άμεσα. Γιατί ο στόχος σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω των αποχωρήσεων προσωπικού και του κλεισίματος καταστημάτων.

Λόγω των διαδοχικών προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, ο αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων έχει μειωθεί δραματικά. Την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί 20.990 θέσεις και έχουν καταργηθεί 1.416 καταστήματα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά μόνο την τελευταία τετραετία –δηλαδή μεταξύ 2019 (2019-DiktioTrapezon.pdfκαι 2022 (2022-DiktioTrapezon.pdf)- έχουν χαθεί περισσότερες από 8.550 θέσεις εργασίας.

Τα χρυσά συμβόλαια 

Όμως την ίδια στιγμή που η μείωση των εξόδων λειτουργίας περνά από τη μείωση των θέσεων απασχόλησης της βάσης και από το κλείσιμο καταστημάτων, τα υψηλόβαθμα στελέχη των Τραπεζών βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αυξάνονται «κλειδώνοντας» αυξήσεις στις βασικές τους αποδοχές ακόμη και 59% και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του έτους.

Και με ετήσιους μεικτούς μισθούς που φθάνουν τα 600.000 ευρώ οι οποίοι είναι 54 φορές υψηλότερος από τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και πάνω από 6 φορές υψηλότερος από υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τις εκθέσεις αποδοχών των Τραπεζών που εγκρίθηκαν μέσα στο καλοκαίρι από τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους αλλά και των αποφάσεων των διοικητικών τους συμβουλίων για την παροχή ειδικής άδειας για την αναπροσαρμογή των αποδοχών με την τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας είναι αποκαλυπτικά. Στις 31/12/2022 έληξε ο κόφτης στην αύξηση των σταθερών αποδοχών που έθετε ο νόμος 4941/2022.

Στη Eurobank

Ας πάρουμε για παράδειγμα την Eurobank που μέσα στον Αύγουστο αποφάσισε την αναπροσαρμογή των αποδοχών και την τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας με την Τράπεζα του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Φωκίωνα Καραβία και των Αναπληρωτών Διευθυνόντων Συμβούλων Σταύρου Ιωάννου, Ανδρέα Αθανασόπουλου (σ.σ. αποχωρεί από την Τράπεζα στο τέλος του έτους) και Κωνσταντίνου Βασιλείου.

Οι αυξήσεις των μεικτών μηνιαίων μισθών που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας είναι για τον CEO της Φωκίωνα Καραβία 44,4% και για τους αναπληρωτές CEO’s Σταύρου Ιωάννου, Ανδρέα Αθανασόπουλου και Κωνσταντίνου Βασιλείου 31,6%. Οι αυξήσεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 01.01.2024. Έτσι ο μεικτός ετήσιος μισθός του κ. Καραβία θα αυξηθεί στις548 χιλ. ευρώ και των αναπληρωτών CEO’s στις 492 χιλ. ευρώ ετησίως.

Στην Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε στο ΓΕΜΗ πως το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισε την παροχή άδειας για την αύξηση κατά 59%, αρχής γενομένης από το τρέχον ημερολογιακό έτος 2023, της ακαθάριστης ετήσιας σταθερής αντιμισθίας του Διευθύνοντος Συμβούλου, κ. Χρήστου Μεγάλου, ο οποίος αποτελεί συνδεδεμένο μέρος με την Τράπεζα και με τη μητρική της «Πειραιώς Financial Holdings A.E.» και για τη τροποποίηση της σύμβασης έμμισθης εντολής του.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας, το οποίο έλαβε υπόψη του τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αποδοχών και την από 6.10.23 Έκθεση της εταιρείας «KPMG Σύμβουλοι Μονοπρόσωπη ΑΕ.», στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκε ότι η προτεινόμενη αναπροσαρμογή της ακαθάριστης ετήσιας σταθερής αντιμισθίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας είναι δίκαιη και εύλογη για την Τράπεζα και τους μετόχους. Ο προτεινόμενος ακαθάριστος ετήσιος μισθός του κ. Μεγάλου σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση της KPMG είναι 580.000 ευρώ.

Στην Alpha Bank ο Ακαθάριστος Ετήσιος Μισθός του CΕΟ της είναι 600.000 ευρώ και 548.437 στην Eurobank.

Στην Alpha Bank

Σε αναπροσαρμογή των σταθερών αποδοχών και τη ρύθμιση του πλαισίου των μεταβλητών αποδοχών, καθώς και τη συνακόλουθη τροποποίηση των συμβάσεων των υψηλόβαθμων στελεχών της προχωρά και η Alpha Bank.

Οι αλλαγές αφορούν στον CEO της Βασίλειο Ψάλτη, και του Γενικούς Διευθυντές, που είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, ήτοι του Γενικού Διευθυντή – Growth and Innovation, κ. Σπυρίδωνα Φιλάρετου, του Γενικού Διευθυντή – Chief Risk Officer (CRO), κ. Σπυρίδωνα Ανδρονικάκη, του Γενικού Διευθυντή – Chief Financial Officer (CFO), κ. Λάζαρου Παπαγαρυφάλλου, του Γενικού Διευθυντή – Wholesale Banking, κ. Ιωάννη Εμίρη, του Γενικού Διευθυντή – Retail Banking, κ. Ισίδωρου Πάσσα, του Γενικού Διευθυντή – Chief of Corporate Center (CCC), κ. Νικολάου Χρυσανθόπουλου, του Γενικού Διευθυντή – International Network, κ. Sergiu Oprescu, της Γενικής Διευθύντριας – Chief Transformation Officer (CTO), κας  Αναστασίας Σακελλαρίου, του Γενικού Διευθυντή – Chief Operating Officer (COO), κ. Στέφανου Μυτιληναίου, της Γενικής Διευθύντριας – Chief Human Resources Officer (CHRO), κας Φραγκίσκης Μελίσσα και του Γενικού Διευθυντή – Wealth Management and Treasury, κ. Γεώργιου Μιχαλόπουλου.

Ειδικότερα κατά συνεδρίασή του στις 31.8.2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, ενέκρινε τη διαμόρφωση από την τρέχουσα οικονομική χρήση του ετησίως καταβαλλόμενου τοις μετρητοίς μισθού, που αποτελεί σταθερές αποδοχές για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, σε 600 χιλ. ευρώ (μικτά) και για τους Γενικούς Διευθυντές, που είναι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, εντός εύρους 60%-90% επί του ως άνω ετησίου μισθού του Διευθύνοντος Συμβούλου, ανάλογα με τον τομέα ευθύνης και το εύρος των αρμοδιοτήτων εκάστου Γενικού Διευθυντή, και τη διαμόρφωση από την τρέχουσα οικονομική χρήση της Ρήτρας Μεταβλητών Αποδοχών στις Συμβάσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και των ανωτέρω Μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία οι καταβλητέες σε αυτούς μεταβλητές αποδοχές αποδίδονται και καταβάλλονται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και τα ως άνω Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής κατά την διακριτική ευχέρεια της Τράπεζας και υπό την επιφύλαξη των περιορισμών που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία, και δεν δύνανται να υπερβαίνουν το 100% των ετήσιων σταθερών (μικτών) αποδοχών, με την επιφύλαξη ειδικής έγκρισης μεγαλύτερου ποσοστού από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας.

Στην Εθνική Τράπεζα

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας οι συνολικές μικτές αμοιβές που έλαβαν τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ξεπέρασαν πέρυσι τα 2,21 εκατ. ευρώ από 2,24 εκατ. ευρώ το 2021 και 1,814 εκατ. ευρώ που ήταν το 2020 όπου τα μέλη δ.σ. ήταν 15.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις