Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή
Να μην ψηφιστεί ο κεφαλικός φόρος στους/στις αυτοαπασχολούμενους/ες ελεύθερους/ες επαγγελματίες
Με μαζικές κινητοποιήσεις μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση
ΕΙΠΑΝ ΨΕΜΑΤΑ. Δεν έχουν περάσει έξι μήνες από τις εθνικές εκλογές του Μαϊου-Ιουνίου 2023, όταν το κυβερνών κόμμα κέρδισε με βασική προεκλογική δέσμευση τη μείωση των φόρων. Δεν υπήρξε προεκλογική εκδήλωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξιφούλκησε κατά των πολιτικών του αντιπάλων, καταγγέλλοντάς τους ότι έχουν κρυφή ατζέντα αύξησης των φόρων στη “μεσαία τάξη” και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το ψέμα δεν άντεξε ούτε έξι μήνες: η ανακοίνωση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για το νέο φορολογικό σύστημα, με την επιστροφή των “αντικειμενικών κριτηρίων” και του “ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος” των ελεύθερων επαγγελματιών, αποκαλύπτει ότι αυτός που τελικά είχε κρυφή ατζέντα ήταν ο Κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ. Εισάγεται τεκμήριο ότι κάθε φυσικό πρόσωπο που ασκεί ελεύθερο επάγγελμα για 6 έτη δεν μπορεί να έχει χαμηλότερο εισόδημα από τις ετήσιες μικτές αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό των 780 ευρώ. Δηλαδή, το τεκμαρτό εισόδημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 10.920 ευρώ. Το εισόδημα αυτό αυξάνεται κατά 10% ανά τριετία. Από το τεκμήριο εξαιρούνται μόνο όσες και όσοι ασκούν το επάγγελμα για λιγότερα από 4 έτη. Έτσι, συνυπολογίζοντας μια ελάχιστη μείωση (κατά 25%) στο τέλος επιτηδεύματος, ο κατώτατος ΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ διαμορφώνεται ως εξής:
6 έτη λειτουργίας→ 1589,90 ευρώ.
7-9 έτη λειτουργίας → 1830,14 ευρώ.
10-12 έτη λειτουργίας → 2070,38 ευρώ.
Πάνω από 12 έτη λειτουργίας → 2310,62 ευρώ.
Οι μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι φυσικά όσες και όσοι δηλώνουν εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, που θα δουν αύξηση στον φόρο που πληρώνουν, ανάλογα τα χρόνια που ασκούν το επάγγελμα, και συγκεκριμένα ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ:
6 έτη λειτουργίας→ από 39,30 έως 669,90 ευρώ.
7-9 έτη λειτουργίας → από 280,14 έως 910,14 ευρώ.
10-12 έτη λειτουργίας → από 520,38 έως 1150,38 ευρώ.
Πάνω από 12 έτη λειτουργίας → από 320,62 έως 1390,62 ευρώ.
Σημειώνουμε εδώ ότι όσο χαμηλότερο είναι το δηλούμενο εισόδημα, τόσο ψηλότερος είναι ο κεφαλικός φόρος! Πρόκειται δηλαδή για εσκεμμένη στοχοποίηση των χαμηλότερων εισοδημάτων, αφού για παράδειγμα την αύξηση του φόρου ύψους 1390,62 ευρώ θα την υποστεί αυτός που είχε κέρδη μέχρι 3.000 ευρώ.
ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ. Από τα παραπάνω νούμερα, προκύπτει ότι δεν είμαστε απλώς αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με ένα εισπρακτικό μέτρο (που μάλιστα θα εφαρμοστεί αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα) για να κλείσει η κυβέρνηση μια δημοσιονομική τρύπα 800 εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση στοχοποιεί συνειδητά τα χαμηλά εισοδήματα που έχει ήδη πλήξει με τις αποφάσεις της. Θυμίζουμε: αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς κατά 30% την τελευταία τετραετία από 175 στα 240 ευρώ, άρνηση αποζημίωσης των δικηγόρων στην περίοδο του covid-19, χάιδεμα της κερδοσκοπίας στα είδη πρώτης ανάγκης και την οικογενειακή και επαγγελματική στέγη με αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικίων, κοκ. Ο Χατζηδάκης το λέει καθαρά: αν δεν βγαίνετε, κλείστε το. Και πώς “να μην βγαίνουμε”, όταν αθροιστικά ένας/μια ελεύθερος/η επαγγελματίας 12ετίας θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 500 ευρώ για κεφαλικό φόρο και ασφαλιστικές εισφορές ανεξαρτήτως εισοδήματος, πριν καν μιλήσουμε για λογαριασμούς, ενοίκια και έξοδα για άμεσες βιοτικές ανάγκες! Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι μισοί/ες δικηγόροι της Αθήνας δηλώνουν ως επαγγελματική στέγη το σπίτι τους. Ως αποτέλεσμα του τεκμηρίου, οι αυτοαπασχολούμενοι/ες θα στερηθούν σειρά επιδομάτων (πχ επίδομα στέγασης). Στις περιπτώσεις μισθωτών δικηγόρων που εργάζονται για λογαριασμό τρίτου με μπλοκάκι, μέσω γραμματίων η “μαύρα”, είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν εργοδότες που δεν θα αλλάξουν τον τρόπο πληρωμής μέσω ΤΠΥ και θα πουν στους εργαζόμενους δικηγόρους ότι το φορολογικο είναι “δικό τους πρόβλημα”. Σε ένα τοπίο όπου οι μισθωτοί/ές δικηγόροι δεν αμείβονται σταθερά και δεν λαμβάνουν καν όλοι καταβολή εισφορών από τους εργοδότες τους, ο κεφαλικός φόρος θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ασφυξία.
Οι υποκρισίες της κυβέρνησης περί της ανάγκης πάταξης της φοροδιαφυγής πρέπει να πάρουν απάντηση από τους εκπροσώπους μας. Η φοροδιαφυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα, ξεκινώντας από τη μείωση του υπέρογκου ΦΠΑ, τη διεξαγωγή ελέγχων και την παροχή σχετικών κινήτρων. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρέωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό με δεκάδες δισεκατομμύρια τραπεζικών χρεών: μόλις πρόσφατα το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών υπολόγισε σε 42-43 δισεκατομμύρια ευρώ τη χασούρα του δημοσίου από την “επένδυση” του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες! Δεν δικαιούνται, λοιπόν, να φορτώνουν τα βάρη των επιλογών τους σε αυτοαπασχολούμενους/ες που μοχθούν κάθε χρόνο να βγάλουν τα έξοδά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Ο αναβρασμός και η αγανάκτηση που υπάρχει σήμερα σε χιλιάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους δεν πρέπει να μείνει στα κοινωνικά δίκτυα ή να ξεθυμάνει με κάποιες συμβολικές κινήσεις. Το να μην περάσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι για τον αυτοαπασχολούμενο κόσμο της δικηγορίας, είτε έχει το δικό του γραφείο είτε δουλεύει ως “συνεργάτης” για λογαριασμό τρίτου, υπόθεση επιβίωσης. Χρειάζεται να πάρουμε απόφαση ότι θα αντισταθούμε και ότι θα αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχώρηση.
Η απαίτηση προς τους Δικηγορικούς Συλλόγους να αναλάβουν δράση είναι αυτονόητη. Όμως δεν μπορούμε να αναθέσουμε τον αγώνα σε ηγεσίες που έχουν αποδειχθεί τα προηγούμενα χρόνια κατώτερες των περιστάσεων και ανίκανες να σταματήσουν τον οδοστρωτήρα των μνημονιακών μέτρων. Τα θεσμικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων εκφράζουν κοινωνικά και ταξικά το οικονομικά ισχυρότερο κομμάτι της ταξικής διαστρωμάτωσης του δικηγορικού σώματος. Δεν ξεχνάμε ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων συναίνεσαν στην “αναγκαιότητα” των μνημονιακών μέτρων και στα “πρωτογενή πλεονάσματα”, που τώρα καλούμαστε να πληρώσουμε μέσα από το υστέρημά μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια της βάσης των δικηγόρων και των αυτοαπασχολούμενων. Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, που είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος Σύλλογος της χώρας και που μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο, χρειαζόμαστε:
⚫ Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του δικηγορικού σώματος της Αθήνας.
⚫ Συγκρότηση ανοιχτής επιτροπής αγώνα με βασικό στόχο να μην περάσει ο κεφαλικός φόρος. Διεκδίκηση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και προοδευτική κλιμακωτή φορολογία για να πληρώσουν τα μεγάλα εισοδήματα και οι εταιρείες.
⚫ Οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων σε κάθε πόλη με ευθύνη του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνεργασία με άλλες ενώσεις ελεύθερων επαγγελματιών.
⚫ Οργάνωση μαζικής πανελλαδικής κινητοποίησης στην Αθήνα με κατάληξη τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
⚫ Προκήρυξη κυλιόμενων αποχών με απόφαση γενικών συνελεύσεων των Συλλόγων σε εβδομαδιαία βάση: οι αποφάσεις στα χέρια της βάσης που θα επωμιστεί τις συνέπειες του αγώνα.
⚫ Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συναντήσεις με κόμματα, φορείς, βουλευτές/τριες.
⚫ Μαζική εκστρατεία ενημέρωσης – αντιπληροφόρησης απέναντι στην εκστρατεία παραπληροφόρησης της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ.
⚫ Εξάντληση κάθε νομικού μέσου, ως συμπλήρωμα στις αποφάσεις για μαζική κινητοποίηση.
⚫ Συντονισμός με τους/τις μισθωτούς/ες δικηγόρους που δουλεύουν με “μπλοκάκι” σε συνθήκες ακραίας επισφάλειας και κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τον νέο κεφαλικό φόρο, αν δεν αποδείξουν την μισθωτή σχέση.
⚫ Συντονισμός με τους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και τα σωματεία τους, που είναι αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό, τη μείωση της αγοραστικής τους δυνατότητάς, την ακρίβεια, δηλαδή τα ίδια προβλήματα που απασχολούν την πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών. Συγκρότηση κοινού κοινωνικού μετώπου.