13 C
Athens
Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024

Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία έχει περικυκλώσει ο ισραηλινός στρατός

Πρόσφατα

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως «περικύκλωσε» την πόλη της Γάζας, έπειτα από μια εβδομάδα χερσαίων εμπλοκών και πολύνεκρων βομβαρδισμών στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, που έφθασε σήμερα στο Ισραήλ, για τη δεύτερη επίσκεψή του από το ξέσπασμα του πολέμου με τη Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, κάλεσε να ληφθούν «μέτρα» για να σωθούν ζωές αμάχων.

Ποια είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Οι διεθνείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς δεν εισακούονται, με αποτέλεσμα να εισέρχεται μόνο ένα μικρό μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα επιδεινώνονται.

Ακολουθούν κάποια στοιχεία για την κατάσταση στον μικρό θύλακα των 2,3 εκατ. ανθρώπων, που ελέγχεται από τη Χαμάς, και για τον οποίο κάποιες υπηρεσίες του ΟΗΕ κάνουν λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή».

ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΣ

Σχεδόν 1,5 εκατ. άνθρωποι –πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας– έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με σχεδόν 700.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε κτίρια που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τον συντονισμό ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA).

Στις 2 Νοεμβρίου, τέσσερα καταφύγια της UNRWA χτυπήθηκαν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον23 άνθρωποι, σύμφωνα με την OCHA.

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους αμάχους στη βόρεια Γάζα -το επίκεντρο των δυνάμεων της Χαμάς-να μετακινηθούν στον νότο για τη δική τους ασφάλεια, αν και οι νότιες περιοχές του θύλακα επίσης σφυροκοπούνται από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργεί και αυτά που συνεχίζουν να είναι σε λειτουργία αναφέρουν μεγάλες ελλείψεις σε καύσιμα που έχουν περιορίσει σημαντικά την ηλεκτροδότησή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας ανέφεραν στις 2 Νοεμβρίου ότι η βασική ηλεκτρογεννήτρια στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμων, δήλωσε η OCHA, «με αποτέλεσμα εκατοντάδες ασθενείς με σοβαρά τραύματα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο θανάτου ή διά βίου αναπηριών».

Ήδη, το νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας στην πόλη της Γάζας, όπου νοσηλεύονται καρκινοπαθείς, δεν έχει πλέον καύσιμα και δεν λειτουργεί, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το Ισραήλ είναι σε επικοινωνία με οργανισμούς υγείας για να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη νότια Γάζα, δήλωσε χθες αξιωματούχος.

Ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 93 επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 υγειονομικοί που ήταν σε υπηρεσία και να υποστούν ζημιές ή να καταστραφούν 28 ασθενοφόρα.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Στις 2 Νοεμβρίου, 102 φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες εισήλθαν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, σύμφωνα με την OCHA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράδοση βοήθειας από τότε που ξεκίνησαν και πάλι οι μεταφορές αυτές στις 21 Οκτωβρίου. Ο συνολικός αριθμός των φορτηγών που έχουν εισέλθει ανέρχεται σε 374.

Προηγουμένως, μόνο περίπου 14 φορτηγά την ημέρα εισέρχονταν στην Γάζα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters. Πριν ξεσπάσουν οι εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, περίπου 400 φορτηγά εισέρχονταν στη Γάζα ημερησίως.

ΝΕΡΟ

Μια από τις τρεις γραμμές υδροδότησης της Γάζας από το Ισραήλ αποκαταστάθηκε για πρώτη φορά από τις 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την OCHA. Η λειτουργία φρεατίων ύδρευσης και εγκαταστάσεων αφαλάτωσης στο νότιο τμήμα του θύλακα σταμάτησε σχεδόν εντελώς στις 2 Νοεμβρίου, καθώς σχεδόν εξαντλήθηκαν τα αποθέματα καυσίμων.

ΚΑΥΣΙΜΑ

Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επειγόντως καύσιμα για τη διανομή βοήθειας και την ηλεκτροδότηση νοσοκομείων, αρτοποιείων και μονάδων αφαλάτωσης. Αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να απαγορεύσει την είσοδο καυσίμων στον θύλακα λέγοντας ότι αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς.

ΟΗΕ: «Ανησυχητική και επείγουσα» η κατάσταση στην Δυτική Οχθη

Η κατάσταση στην Δυτική Οχθη είναι «ανησυχητική και επείγουσα», σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του ΟΗΕ που επιμένει στην βία που ασκούν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη οι εβραίοι έποικοι κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού.

Την ώρα που όλη η προσοχή έχει εστιασθεί στις επιθέσεις εντός του Ισραήλ και στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, η κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι «ανησυχητική και επείγουσα λόγω των αυξανόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων παραβιάσεων που συνεχίζονται», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Τρόσελ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας στην Γενεύη, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο στρατιωτικές τακτικές και όπλα σε επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι τουλάχιστον 132 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 41 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην Δυτική Οχθη, 124 από τις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις και περί τους οκτώ από εποίκους. Δύο ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις προσφεύγουν όλο και περισσότερο σε στρατιωτικές τακτικές και όπλα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων επιβολής της τάξης. Η βία των εποίκων, η οποία είχε ήδη φθάσει προηγουμένως σε επίπεδα ρεκόρ, έχει επίσης θεαματικά αυξηθεί, με επτά επιθέσεις ημερησίως κατά μέσον όρο. Και περισσότερο του ενός τρίτου αυτών των επιθέσεων έγιναν με πυροβόλα όπλα», είπε η εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι οι έποικοι είναι συχνά ένστολοι και συνοδεύονται από ισραηλινές δυνάμεις σε πολλά από αυτά τα περιστατικά «και ενεργούν με απόλυτη ατιμωρησία».

Ολόκληρες κοινότητες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την γη τους εξαιτίας αυτών των βιαιοτήτων, σύμφωνα με την εκπρόσωπο η οποία θεωρεί ότι «αυτό μπορεί να συνιστά αναγκαστική μεταφορά πληθυσμού, που αποτελεί σοβαρή παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης».

«Επανειλημμένως, οι έποικοι έχουν απευθύνει τελεσίγραφα στις παλαιστινιακές κοινότητες για να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, διαφορετικά θα σκοτωθούν», είπε η Ελίζαμπεθ Τρόσελ τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «δεν έχουν συλλάβει παρά δύο εποίκους για επίθεση κατά Παλαιστινίων και τον φόνο ενός Παλαιστινίου».

Από την άλλη πλευρά, η Υπατη Αρμοστεία επισημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν περί τους 2.000 Παλαιστίνιους, ενώ, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κακοποίησης των συλληφθέντων, που σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμούν σε βασανιστήρια.

Δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι συνελήφθησαν στην Δυτική Οχθη μετά τις 7 Οκτωβρίου πέθαναν κατά την κράτησή τους, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν την βία των εβραίων εποίκων.

Οι επιθέσεις αυτές «είναι απίστευτα αποσταθεροποιητικές και επιζήμιες για την μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά επιζήμια για τους Παλαιστίνιους που ζουν στην Δυτική Οχθη», δήλωσε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

«Τους στείλαμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είναι απαράδεκτο, πρέπει να σταματήσει και οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν αναμένεται να φέρει το θέμα της Δυτικής Οχθης στις συζητήσεις που έχει σήμερα με την ισραηλινή ηγεσία.

Το Ισραήλ στέλνει πίσω όλους τους εργαζόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας – «Kόβει κάθε επαφή» με τον θύλακα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα.

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, την 7η Οκτωβρίου, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».

ΥΠΕΞ: Συνολικά 16 Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών, συνολικά δεκαέξι άτομα, Έλληνες πολίτες και μέλη των οικογενειών τους, διήλθαν την Πέμπτη από τη Γάζα στην Αίγυπτο, μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα. Οι δώδεκα εξ αυτών πέρασαν στην Αίγυπτο το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια ολοκληρώθηκε ο ασφαλής απεγκλωβισμός επιπλέον τεσσάρων. 

Οι Έλληνες πολίτες και τα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο και θα προγραμματιστεί η μετάβασή τους στην Ελλάδα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ξεκινά τη δεύτερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή στο Ισραήλ

Με φόντο τις ανησυχίες για ανάφλεξη σε όλη την περιοχή, ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Χασάν Νασράλα, αναμένεται να εκφραστεί σήμερα και να καταστήσει σαφές αν η παράταξή του, σύμμαχος της Χαμάς, στενά συνδεδεμένη με το Ιράν, θα εμπλακεί στον πόλεμο ή όχι.

«Θα μιλήσουμε για χειροπιαστά μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κακό που υφίστανται άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα», δήλωνε ο κ. Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις