Μεγάλη επιτυχία για την κυριακάτικη παρέμβαση «Το πάρκο δεν είναι ιδιωτική αυλή των επιχειρήσεων» που οργάνωσε η συλλογικότητα Εμείς στο Πεδίον του Άρεως, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και βόλτα μέσα στο πάρκο. Όπως αναφέρει σχετικά:
Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτ(ρι)ες του πάρκου συγκεντρωθήκαμε για να διεκδικήσουμε να ισχύσει η κοινοχρησία και η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του πάρκου.
Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις “θέατρο Άλσος” -συμφερόντων Η. Μαροσούλη- και “Green Park” -συμφερόντων Πούλιου/Σταθοκωστόπουλου– έπρεπε με βάση τις συμβάσεις τους με την περιφέρεια, αλλά και με βάση την πρόσφατη απόφαση 1110/2023 του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να εξασφαλίζουν την ελεύθερη πρόσβαση, έχοντας ανοιχτές τις πόρτες της περίφραξής τους όλες τις ώρες που είναι ανοιχτό και το πάρκο. Επιπλέον, ειδικά για το Green Park, το ΣτΕ έκρινε ότι η περίφραξη είναι παράνομη συνολικά.
Παραθέτουμε τα αντίστοιχα αποσπάσματα της απόφασης του ΣτΕ (την οποία μπορείτε να βρείτε ολόκληρη εδώ):
Για το “θέατρο Άλσος”: «Προϋπόθεση, όμως, για τη νόμιμη λειτουργία του αποτελεί η διασφάλιση της κοινοχρησίας με την παροχή της δυνατότητας ελεύθερης προσπελάσεως των χρηστών του Πάρκου».
Για το “Green Park”: «οι εγκαταστάσεις του GREEN PARK που έγιναν σε χρόνο μεταγενέστερο της διαμορφώσεως του κοινοχρήστου Πεδίου του Άρεως προκάλεσαν ουσιώδη μεταβολή του προορισμού του καταλαμβανομένου από αυτές χώρου και αναιρούν την κοινή χρήση, καθώς παρεμποδίζουν την άνετη προσπέλαση στο Πεδίο του Άρεως με κατασκευασθέν κλειστό περίφραγμα».
Η βόλτα μας μέσα στο πάρκο ξεκίνησε από το “θέατρο Άλσος”. Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, η πόρτα του θεάτρου προς το πάρκο ήταν για πρώτη φορά ανοιχτή! Η ίδια η εξαγγελία της κινητοποίησής μας έφερε μια πρώτη μικρή νίκη.
Συνεχίσαμε τη βόλτα μας ενημερώνοντας τις επισκέπτριες του πάρκου και τα παιδιά που είχαν επισκεφτεί ομαδικά με το σχολείο τους το πάρκο.
Καταλήξαμε στην περίφραξη του Green Park το οποίο συνεχίζει να κρατά κλειστή την πόρτα της περίφραξής του, ενώ έπρεπε να έχει ανοιχτές 2 πόρτες, και μάλιστα πριν καν την απόφαση του ΣτΕ. Η πόρτα της περίφραξης άνοιξε. Οι υπεύθυνοι του μαγαζιού δήλωσαν άγνοια της νομοθεσίας και των αποφάσεων του ΣτΕ. Μας είπαν ότι ο χώρος είναι ιδιόκτητος, τους εξηγήσαμε ότι οι χώροι των πάρκων είναι πάντα κοινόχρηστοι. Είχαν το επιχείρημα ότι “οι επιχειρηματίες επένδυσαν χρήματα”, τους εξηγήσαμε ότι δεν είμαστε “μπανανία” και όποιος βάζει χρήματα δεν μπορεί να κάνει ό,τι γουστάρει, υπάρχει πλαίσιο. Και αυτό αφορά και την περίφραξη, και την ηχορύπανση, και το parking, και τα δέντρα εντός του χώρου του Green Park (θυμίζουμε την εικόνα των δέντρων).
Μας είπαν ότι έχουν την περίφραξη κλειστή για την παραβατικότητα, γιατί μπορεί να μπει κάποιος να κλέψει! Τους εξηγήσαμε ότι το πάρκο αναβαθμίστηκε με χρήματα των πολιτών, είναι ανήκουστο “για την παραβατικότητα” να περιφράσσονται δημόσιοι χώροι, αλλιώς κάθε καφετέρια σε δημόσιο χώρο θα έβαζε φράχτη γύρω από τα τραπέζια της. Με τα πολλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να μας επιτρέψουν να περάσουμε μέσα από το “Green Park” όπου ενημερώσαμε και τους θαμώνες. Έχει σημασία να πουμε ότι πίσω από την πόρτα υπάρχει βάθρο, το οποίο στην πράξη καθιστά δύσκολη την πρόσβαση ακόμα και αν ανοίξει η πόρτα, οπότε θα πρέπει να φύγει ή να τοποθετηθεί ράμπα.
Καλούμε για άλλη μια φορά την Περιφέρεια Αττικής και τη διεύθυνση πάρκων και αλσών να επιβάλλουν τη στοιχειώδη νομιμότητα στις επιχειρήσεις εντός του πάρκου!
Θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και με συλλογή υπογραφών από τη γειτονιά, απέναντι στις κλειστές περιφράξεις, την ηχορύπανση, την κατάληψη θέσεων parking και τη φωτορύπανση.
Και όπως φωνάξαμε κατά τη διάρκεια της βόλτας μας:
“Αν δεν αντισταθούμε σε πάρκα και πλατείες, την πόλη μας θα χαίρονται μονάχα οι εταιρίες”