«Ο λόγος της Ελλάδας βαραίνει» είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αναφορικά με την Οικονομία, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως «πηγαίνει πολύ καλύτερα» και, σχολιάζοντας πιθανές επιπτώσεις από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά» σημειώνοντας, ωστόσο, πως εύχεται να μην χρειαστεί να ανατρέξει στις δημοσιονομικές εφεδρείες. Στη συνέντευξη αρκέστηκε σε γενικόλογα, υποσχέσεις και… σε γενικές ανθρωπολογικές εκτιμήσεις, όπως ότι «Η αλαζονεία είναι πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική» ● Πηγή: ThePressProject
Ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. «Εκφράζω αποτροπιασμό και οδύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα» ανέφερε, αρχικά, τονίζοντας πως «δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα». Χαρακτήρισε «πρωτοφανούς αγριότητας την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» και σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, αναγνωρίσαμε το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ εντός των κανόνων του διεθνούς δικαίου, που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη, διακρίνοντας όμως τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό».
«Να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση» είπε σε άλλο σημείο, σημειώνοντας πως «είμαστε σύμμαχοι με το Ισραήλ». «Θέλουμε να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, θέλουμε να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική κρίση και θέλουμε να ενισχύσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι σκοπεύει να συντήσει τον μονάρχη της Ιορδανίας, αλλά ενδεχομένως και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Δεν συμμερίζομαι τις θέσεις της Αριστεράς. Πιστεύουμε στη λύση των δύο κρατών για να υπηρετήσουμε την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και την στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ. Δεν θα πήγαινα μόνο Ισραήλ, έχω επαφές με την περιοχή. Θα πάω στο Κάιρο, μίλησα με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας».
«Ο λόγος της Ελλάδας βαραίνει και κανείς στη Μέση Ανατολή δεν καταλογίζει μονομέρεια στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος – όπως είπε – ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ για λόγους ασφαλείας.
Ακόμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «οι Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν θέλουν να φύγουν από τον τόπο τους». «Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας είναι σε εγρήγορση» όσον αφορά στους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην Ελλάδα.
Αναλυτικά, σημείωσε το εξής: «Δεν ανησυχούμε, είμαστε σε εγρήγορση, οι Αρχές παρακολουθούν αλλά δεν υπάρχουν παραπάνω ενδείξεις. Η Ευρώπη έχει πληρώσει ακραίο φόρο αίματος από την ισλαμική τρομοκρατία. Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών. Δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά μουσουλμανικών πληθυσμών που ριζοσπαστικοποιήθηκαν, αλλά είμαστε προσεκτικοί.
Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η χώρα μας πλέον έχει τις υποδομές για να καταγράφει όσους φτάνουν στα νησιά και να χορηγεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί και θα συνεχιστεί. Κυρίαρχη στην ΕΕ η θέση της Ελλάδας. Δεν θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα μπουν στην Ευρώπη. Εμείς θα επιλέγουμε το εργατικό δυναμικό που θα έρθει στην Ελλάδα με συμφωνίες. Τα νούμερα που είπε ο κ. Μουτζούρης δεν είναι αληθή, όταν ήρθαμε εμείς στα πράγματα ήταν 30.000 στα νησιά».
Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «προβληματική» τη μη δημόσια καταδίκη της Χαμάς. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ανέφερε ότι «θέλουμε να συζητάμε με την Τουρκία για τα δύσκολα ζητήματα» και είπε πως είναι «θετική εξέλιξη η διατήρηση του καλού κλίματος με την Τουρκία».
«Βλέπουμε την αρχή του τέλους» και γενικόλογα για την ακρίβεια
«Η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών. Ελπίζω και στις επόμενες αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης θα συνεχίσουμε με επενδυτική βαθμίδα. Η πολιτική της Ε.Ε. είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο με εξαίρεση τους ευάλωτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως «βλέπουμε την αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού». Όσον αφορά στο λάδι, ο πρωθυπουργός είπε ότι «οι τιμές του είναι παγκόσμιες» και σημείωσε πως «ό,τι είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή, ωφελεί τον παραγωγό». Ακόμα, ο ίδιος επανέλαβε πως «η μείωση του ΦΠΑ δεν πρόκειται να λειτουργήσει», ισχυριζόμενος πως «όσες χώρες μείωσαν τον ΦΠΑ, το μετάνιωσαν».
Ο πρωθυπουργός έστειλε… μήνυμα και στις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας πως «είναι βαθιά νυχτωμένες εάν πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και μπορούν να πωλούν αυξημένα τα προϊόντα τους χωρίς να δικαιολογούν τις τιμές τους». Επιπλέον, ο ίδιος είπε πως «βάλαμε πρόστιμα για πλασματικές εκπτώσεις».
«Ακρίβεια και στέγη είναι τα μεγαλύτερα θέματα», είπε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας βέβαια πως «κάποια στιγμή ο πληθωρισμός θα μείνει». Επανέλαβε ότι έρχονται αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024.
«Είμαι αυστηρός κριτής του εαυτού μου»
Ως «μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας στους συνεργάτες του» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη φράση «να πατάνε στην γη». Πάντως, ο ίδιος έκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και είπε πως είναι αυστηρός κριτής του εαυτού του.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Θέλω να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Όταν προέρχεσαι από νίκες και υπάρχει τέλμα στην αντιπολίτευση, είναι εύκολο να νομίζεις πως είναι όλα εύκολα. Αν αυτό έχει συμβεί (να πάρουν τα μυαλά ορισμένων αέρα) είναι δική μου δουλειά δημόσια και ιδιωτικά να στείλω μηνύματα. Θέλω να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι με τον εαυτό μου. Δεν είναι προαναγγελία ανασχηματισμού αυτό. Όχι. Έχουμε μία καινούργια κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι δεν “τραβάει” το νέο σχήμα. Έχω αποφασίσει να δώσω χρόνο στους υπουργούς. Αυτό χρειάζεται χρόνο, άλλωστε πριν από λίγο πήραν τα χαρτοφυλάκια».
Αναφορικά με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια ούτε και στην υποκριτική μετριοπάθεια. Κόμμα εξουσίας είμαστε, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δώσαμε τις μάχες μας με δύο αποτιμήσεις. Στην πρώτη κάλπη υπήρχε ο πραγματικός ανταγωνισμός. Στη δεύτερη κάλπη, τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά, αλλά η τελική εικόνα είναι ότι οι 12 από τους 13 περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είπα ότι κερδίσαμε 12 στις 13, θα προτιμούσα να είχαν κερδίσει οι υποψήφιοί μας. Εξαιρετικά ανησυχητική η αποχή. Υποχρέωσή μου είναι να συνεργάζομαι με όλους τους αυτοδιοικητικούς. Η αλαζονεία είναι πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική. Οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά όχι κακές συμπεριφορές. Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκα με δημάρχους δεν ρώτησα ποτέ από ποιον χώρο προέρχονται. Ποτέ κανείς δεν είπε ότι δώσαμε χρήματα και στήριξη σε γαλάζιους δημάρχους, συνεργαστήκαμε με όλους. Συναντήθηκα με τον κ. Κουρέτα γιατί επείγει η Θεσσαλία. Στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους, δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη. Το έκανα στην Αττική, δικαιώθηκα πιστεύω με την επιλογή Χαρδαλιά». Ωστόσο, δε σχολίασε τους εκβιασμούς Αυγενάκη και Γεωργιάδη προς τους ψηφοφόρους.
«Ήταν πολύ στενάχωρο και σε προσωπικό επίπεδο, ο κ. Μπακογιάννης ήταν ένας καλός δήμαρχος, ο νέος δήμαρχος θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου πάντα ανοιχτή, του εύχομαι καλή επιτυχία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τον Δήμο Αθηναίων, προσθέτοντας: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι της κεντρικής διοίκησης. Κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Το μεγάλο έργο του Βοτανικού θα προχωρήσει, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει γήπεδο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο διεργασιών με στόχο τη συνεργασία στην αντιπολίτευση και απάντησε ως εξής: «Κάποιοι δεν μαθαίνουν από τα λάθη τους. Μονίμως άκουσα τέσσερα χρόνια “να φύγει ο Μητσοτάκης”. Το θέμα είναι ποια είναι η εναλλακτική. Καλή τύχη θα πω για να συνεννοηθούν. Το ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να ΣΥΡΙΖοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να ΠΑΣΟΚοποιηθεί. Εκφράζουμε μία πιο πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, επικρατήσαμε πολιτικά γιατί οι πολιτικές μας είχαν κοινωνικό πρόσωπο. Το ζήτημα είναι ποια είναι η εναλλακτική όχι να φύγει ο Μητσοτάκης. Για τις εθνικές εκλογές έχουμε ακόμη τέσσερα χρόνια».
Μάλιστα, σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανο Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Η επικοινωνία είναι δευτερεύουσα μπροστά στην ουσία. Και το TikTok είναι καλό αρκεί να μπορεί να προβάλεις περιεχόμενο. Θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι έφυγε για τις ΗΠΑ την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, έχει χρόνο για να συντονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα. Δεν θα μπορούμε να έχουμε απευθείας αντιπαράθεση γιατί δεν θα είναι στη Βουλή».
Αυτή τη φορά ήταν πιο προσεκτικός ο πρωθυπουργός, τον ευνόησε άλλωστε και το ότι η συνέντευξη ήταν μαγνητοσκοπημένη, και δεν μπέρδεψε τα λόγια του, όπως στη ΔΕΘ που είχε πει το αξέχαστο «Μας ενδιαφέρει η επικοινωνία κι όχι η ουσία».
«Θα» και υποσχέσεις μετά τις φυσικές καταστροφές
Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Και αυτοκριτική έχουμε κάνει και αλλαγές θα κάνουμε, γιατί προφανώς η αυτοκριτική πρέπει να οδηγεί σε αλλαγές. Για τους πόρους γνωρίζετε ότι υπάρχει το πρόγραμμα “ΑΙΓΙΣ”, το οποίο τώρα αρχίζει να τρέχει ως προς τους διαγωνισμούς οι οποίοι πρέπει να υλοποιηθούν. Είναι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικότατο πρόγραμμα το οποίο… Γιατί το πρόβλημα της Θεσσαλίας είναι ότι πλημμυρίζουμε και ταυτόχρονα παραπονιούνται -και δικαιολογημένα- οι αγρότες μας ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης νερού για την άρδευση. Είναι μία υποχρέωση, θα έλεγα, και δική μου απέναντι στη Θεσσαλία, να μπορέσουμε να ανατάξουμε την περιοχή. Το ίδιο ισχύει και για τον Έβρο».