SOLIDARITY FILM FESTIVAL “KILLAH P”
1-5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Μια διοργάνωση του Συλλόγου Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας”
Ανακοινώθηκε σήμερα, σε συνέντευξη τύπου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το πρόγραμμα του 2ου Solidarity Film Festival Killah P στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, που θα διεξαχθεί στις 1-5 Νοέμβρη 2023 στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα, τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε ο αντιφασίστας καλλιτέχνης.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε η Μάγδα Φύσσα.
Όλες οι πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν, καθώς και το ωρολόγιο πρόγραμμα έχουν αναρτηθεί σε αυτό το λινκ, πατήστε εδώ.
Το Φεστιβάλ Solidarity ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Παύλου Φύσσα (Killah P), αντιμετωπίζοντας τον κινηματογράφο ως ένα εργαλείο προσωπικής καλλιέργειας και συλλογικής έκφρασης, που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση ενός κόσμου απαλλαγμένου από το δηλητήριο του φασισμού, του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και του πολέμου. Ενός κόσμου όπου η διαφορετικότητα δεν θα χωρίζει, αλλά θα ενώνει τους ανθρώπους σε μια πολύχρωμη και πολυποίκιλη κοινότητα.
Ανανεωμένο φέτος, και με ένα ακόμα πιο πλούσιο πρόγραμμα, θα προβάλλει 60 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, με κοινωνικοπολιτική θεματική και έμφαση στην αλληλεγγύη, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αλλά και την εναντίωση στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την ομοφοβία, τον εθνικισμό και τον πόλεμο, τα στερεότυπα, τη μισαλλοδοξία, τη βία και τον φανερό ή αθέατο φασισμό.
Θα προβληθούν ταινίες όλων των ειδών, πρόσφατης παραγωγής, αντιρατσιστικής, αντιφασιστικής, και ευρύτερα κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας (LGBTQI+, ageism, φυλετικά ζητήματα, νεοναζισμός, κλπ). Θα απονεμηθούν βραβεία συμμετοχής στο φεστιβάλ από το Σύλλογο Πολιτισμού “Παύλος Killah P Φύσσας” καθώς και τιμητικά βραβεία από την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).
Στο φεστιβάλ υποβλήθηκαν φέτος περισσότερες από 2000 ταινίες.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν 200 μέτρα από το μνημείο του Παύλου Φύσσα: στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη (Εμ.Μπενάκη 70, Κερατσίνι) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Αντώνης Σαμαράκης (Μικράς Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Κερατσίνι).
ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ
Την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έναρξης του 2ου Solidarity Film Festival/Killah P, ενώ αμέσως μετά (9 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία Αντιγόνη της Sophie Deraspe (Καναδάς), μια σύγχρονη νεανική αλληγορία της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, με έντονο κοινωνικό πρόσημο.
Η τελετή λήξης (βραβεύσεις, εκδηλώσεις λήξης) του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη.
Οι προβολές εντάσσονται σε μια σειρά από θεματικά αφιερώματα που περιλαμβάνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις: την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου η θεματική είναι το Προσφυγικό και το Φύλο σε Πρώτο Πλάνο, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου η Αστυνομική Βία, το Περιβάλλον και Δικαιώματα και το τρίπτυχο Δικαιώματα, Ελευθερίες, Συμπερίληψη, ενώ το Σάββατο 4 Νοεμβρίου η θεματική είναι Κοινωνική Ευαισθητοποίηση και Απώλεια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σε παγκόσμια πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ Gas Station του Θωμά Σίδερη (2022) το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή 2/11, στις 10 μ.μ. Η ταινία διηγείται τις παράλληλες ιστορίες του Μοχάμεντ, του Γκουλίμ και του Αλί Χασάν που χάνει τον 20χρονο αδελφό του στο ναυάγιο της Πύλου. Αλλά και την ιστορία του πατέρα του σκηνοθέτη, εργάτη στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Οι συνθήκες διαβίωσης και η εκμετάλλευση είναι κοινές είτε κάποιος είναι εργάτης από τη Λαχώρη είτε από την Αμφιάλη. Στην ταινία μιλούν ακόμα ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν και ο Γιάννης Φύσσας, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, θείος του Παύλου, εργάτης για περισσότερα από 40 χρόνια στη Ζώνη Περάματος.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την προβολή της πολυβραβευμένης μικρού μήκους ταινίας Pina (animation) των Jérémy Depuydt και Giuseppe Accardo με θέμα την “αναμέτρηση” ενός κοριτσιού με τη Μαφία, που βρέθηκε στον προθάλαμο των Όσκαρ, αλλά και το I promised you paradise του Morad Mostafa με ήρωα έναν 17χρονο αφρικανό μετανάστη στην Αίγυπτο, που συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Καννών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τη βραβευμένη στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μεγάλου μήκους ταινία 18 του Βασίλη Δούβλη, με θέμα την άνοδο του νεοναζισμού στους έλληνες έφηβους, που γυρίστηκε σε σχολείο στο Πέραμα και στην ευρύτερη περιοχή.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη The Other Half: για 15 χρόνια ένας φωτορεπόρτερ γίνεται ο αυτόπτης μάρτυρας της ροής των μεταναστών, ακολουθώντας τους στα σκοτεινά περάσματα των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα θα φιλοξενηθεί φωτογραφική έκθεση για το προσφυγικό.
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ
To Σάββατο 4 Νοεμβρίου στις 16.30-20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί Διεθνής Συνάντηση συγγενών θυμάτων, θυμάτων και αλληλέγγυων στον αγώνα ανθρώπων που έπεσαν θύματα φασιστικής, ρατσιστικής και αστυνομικής βίας.
Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν το μνημείο του Παύλου Φύσσα.
Σε μια Ευρώπη που η άνοδος του φασισμού του ρατσισμού και της ξενοφοβίας συμπληρώνεται από την ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής, μια διέξοδος υπάρχει: η ενιαία δράση ανθρώπων, συλλογικοτήτων και κινημάτων που θα ορθώσει τοίχο ανθρωπιάς, αλληλεγγύης, και πολιτισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση επιθυμεί να συμβάλει η Διεθνής Συνάντηση.
Aμέσως μετά (20.30), θα προβληθεί το ιταλικό ντοκιμαντέρ Brucia Ancora Dentro των Francesco Manzato, Paolo Pioltelli, Filippo Repishti (2023) με θέμα τη δολοφονία (στις 16 Μαρτίου 2003) του νεαρού αντιφασίστα Dax στο Μιλάνο από φασίστες. Έκτοτε, η επέτειος αυτή, τιμάται στην Ιταλία με την ονομασία Milan’s Notte Nera, εμπνέοντας ακόμα, 20 χρόνια μετά, τη νέα γενιά. Η μητέρα του παιδιού θα παρευρίσκεται στη Συνάντηση.
TO ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Το φεστιβάλ επιδιώκει να καταγγείλει τις πολιτικές της κρατικής βίας και καταστολής, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης και να δαμάσει τον υφέρποντα εκφασισμό της κοινωνίας και τον ανατροφοδοτούμενο νέο-εθνικισμό, που απειλούν κατάφωρα τις δημοκρατικές ελευθερίες. Μέσα από ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους το SFF KillahP θέλει να προβάλει την αλληλεγγύη και την ενσυναίσθηση, την πολυφωνία και την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, την ελεύθερη πρόσβαση στο άσυλο, την αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία, των εργαζομένων και των ανέργων αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και της διαφύλαξης του φυσικού πλούτου του πλανήτη.
Το SFF KillahP θέλει να γίνει βήμα έκφρασης των ανθρώπων που εμφορούνται από την ισχυρή επιθυμία να οδηγήσουν τον κόσμο μας ένα βήμα πιο κοντά στην «ουτοπία».
Το φεστιβάλ Solidarity, όπως και τον Αντιφασιστικό Σεπτέμβρη, ήδη από το 2014, διοργανώνει ο Συλλόγος Πολιτισμού Ενάντια στον Φασισμό “Παύλος Killah P Φύσσας” με πρόεδρο τη Μάγδα Φύσσα.
Το Φεστιβάλ στηρίζουν ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας, Εκπαιδευτικοί φορείς, η Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ) και πλήθος σκηνοθετών και ανθρώπων του κινηματογράφου.