20.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Ξεσηκωμός για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου – Κορυφώνονται οι αντιδράσεις την Τετάρτη (18/10)

Πρόσφατα

Στάση εργασίας και μεγάλη πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου για το πολύπαθο νοσοκομείο

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί, αλλά και οι απλοί πολίτες στο Ηράκλειο – και όχι μόνο – εξαιτίας της οριακής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η λειτουργία – και – του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τα τελευταία 24ωρα, σωματεία εργαζομένων κι εκπρόσωποι τοπικών φορέων απευθύνουν, σωρηδόν, ο ένας μετά τον άλλον, καλέσματα προκειμένου να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος στη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνεται για τη σωτηρία του Βενιζελείου την ερχόμενη Τετάρτη.

Χθες, η Ένωση Εργαζομένων του νοσοκομείου προκήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας για την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου (10:00-15:00). Όπως έγινε γνωστό, αρχικά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην είσοδο του Βενιζελείου και θα ακολουθήσει πορεία προς το κέντρο της πόλης, με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας. Εκεί θα επιδοθεί ψήφισμα στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Καλούμε τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. και του υπουργείου να προβούν σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω αποψίλωση ενός από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία της Ελλάδος», αναφέρεται στο κάλεσμα της Ένωσης Εργαζομένων, οι οποίοι ζητούν «επαρκή στελέχωση και άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού όλων των ειδικοτήτων που απαιτούνται, προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου».

Στο πλευρό των συναδέλφων τους στο Βενιζέλειο στέκονται οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ, που γνωστοποίησαν ότι προχωρούν κι αυτοί σε στάση εργασίας στις 18 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πορεία σωτηρίας για το Βενιζέλειο.

Οι εργαζόμενου του ΠΑΓΝΗ

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Σύστημα Υγείας του νησιού είναι εκρηκτική. Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων στο Ρέθυμνο, την Ιεράπετρα και τη Σητεία, σειρά έχει το Βενιζέλειο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει χειρουργεία και ιατρεία.

Είχαμε τονίσει ότι η κατάρρευση ενός νοσοκομείου θα συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζελείου και έρχεται και η σειρά του ΠΑΓΝΗ, που δεν μπορεί να σηκώσει από τη μια το βάρος της Υγείας όλης της Κρήτης και από την άλλη να επιτελέσει τον τριτοβάθμιο ρόλο που θα έπρεπε να έχει.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτά τα διαλυτικά φαινόμενα, γιατί είχε έγκαιρα προειδοποιηθεί. Η αδυναμία λειτουργίας πλέον πολλών κλινικών εξαιτίας παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων ενός από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία του νησιού, με χιλιάδες Κρητικούς που το εμπιστεύονταν, και η ντε φάκτο μετατροπή του σε κέντρο υγείας είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα, που δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη πορεία της συνεχούς υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων είναι διαχρονική, απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Θεωρούν την προστασία της Δημόσιας Υγείας δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Δεν προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις για να στρώσουν το έδαφος για την υλοποίηση του δεδηλωμένου στόχου των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρούν “πολυτέλεια” την ύπαρξη δύο νοσοκομείων σε ένα νομό», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Αγανάκτηση συνταξιούχων

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης γνωστοποίησε η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου. Εξάλλου, η Ένωση καλεί «όλους τους μαζικούς φορείς του Ηρακλείου, συλλόγους γονέων, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, τους μαχόμενους υγειονομικούς στην οργάνωση ενός μαχητικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου την Παρασκευή 20/10, 7 μ.μ., στην πλ. Ελευθερίας.

Το Βενιζέλειο, αυτό το ιστορικό Νοσοκομείο, που για πολλές 10ετίες κάλυπτε σχεδόν όλη την Κρήτη, σήμερα ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ. Με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που βήμα-βήμα εφάρμοσαν την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων Δομών Υγείας έως και σήμερα με το νέο ΕΣΥ της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, με κριτήρια την απόσταση, την πληρότητα και το κόστος. Προβλέπει τη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και την είσοδο ιδιωτών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία. Ως εδώ! Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας, με τη ζωή μας!».

Το ΕΚΗ

Την ίδια ώρα, αγανάκτηση υπάρχει και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για το «χάλι» στο οποίο έχει περιέλθει τόσο το Βενιζέλειο, όσο κι εν γένει ο χώρος της Δημόσιας Υγείας στην Κρήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο συγκαλεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, με σκοπό τον σχεδιασμό των δράσεων του ΕΚΗ για την ενημέρωση των πολιτών, του ηρακλειώτικου λαού για τα προβλήματα του νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα.

«Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου εκφράζει την αγανάκτησή του για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο της Υγείας και κυρίως για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης και ξεκινά έναν κύκλο διαβουλεύσεων, με στόχο μια συντονισμένη προσπάθεια για την άμεση επίλυση των σοβαρών ζητημάτων, που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΗ.

«Το ΕΚΗ, βλέποντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, αλλά και όλες οι μονάδες Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, στέκεται σύσσωμο απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια υποβάθμισης της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας στην Κρήτη.

Το ΕΚΗ διεκδικεί την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της Κρήτης για την παροχή δωρεάν σύγχρονων και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους και θα διασφαλίζουν το ύψιστο αγαθό της υγείας, η οποία αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη και ανελαστική υποχρέωση μιας ευνομούμενης Πολιτείας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Επιστολή στον Χρυσοχοΐδη  Ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ο πρόεδρος των νοσηλευτών

Την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων ζητά ο πρόεδρος των νοσηλευτών Κρήτης Βαγγέλης Παπαδάκης. Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, αλλά και εργαζόμενος του Βενιζελείου επισημαίνει ότι «πέρα του ότι είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου και της Κρήτης, είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της Κρήτης με τεράστια προσφορά (ποσοτικά και ποιοτικά) σε υπηρεσίες υγείας όχι μόνο στον νομό, αλλά σε όλη την Κρήτη και νότιο Αιγαίο».

«Η στελέχωση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, καθώς και των άλλων νοσοκομείων της Κρήτης με το αναγκαίο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και η ανάγκη να δοθούν κίνητρα οικονομικά και μη προς τους γιατρούς και νοσηλευτές κρίνεται επιτακτική για τη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της Κρήτης.

Η διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας που παρατηρείται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο προκαλεί ανησυχία στην κοινωνία του Ηρακλείου.

Η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, όπως και των άλλων νοσοκομείων του νησιού, που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, δεν επιδέχεται αναβολή. Για τον λόγο αυτό ζητώ την άμεση παρέμβασή σας ως καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Υγείας που είστε, αλλά και την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων ιδιαίτερα για το θέμα της στελέχωσής του», τονίζει ο κ. Παπαδάκης.

Πηγή: neakriti.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις