19.3 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023: «Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ». Έχασε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 5 Περιφέρειες στο β΄ γύρο

Πρόσφατα

Τα αποτελέσματα του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έδειξαν μια ξεκάθαρη ήττα, και μάλιστα μεγάλης έκτασης, για τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης ΝΔ αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τους οποίους στήριξε μέχρι τέλους, καθώς -κατά δήλωσή του- επιθυμούσε το «13 στα 13» στις περιφέρειες και κυριαρχία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι στον α’ γύρο, η ΝΔ κέρδισε τις 7 από τις 13 περιφέρειες και το Δήμο Πειραιά, με την επανεκλογή Μώραλη.

Όταν ο Μητσοτάκης κάνει σχέδια, οι ψηφοφόροι γελούν

Ωστόσο, οι ωμοί εκβιασμοί και οι απειλές που έγιναν από κυβερνητικούς αξιωματούχους μετά τον α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται πως συσπείρωσαν τους πολίτες, με αποτέλεσμα στο β΄ γύρο να μην πραγματοποιηθεί η επιθυμία Μητσοτάκη αλλά να έρθει η ανατροπή και η ξεκάθαρη ήττα. Η ΝΔ έχασε στις 5 από τις 6 Περιφέρειες, όπως επίσης και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς επικράτησαν:

-Ο Χάρης Δούκας στο Δήμο Αθηναίων έναντι του Κώστα Μπακογιάννη.

-Ο Στυλιανός Αγγελούδης στο Δήμο Θεσσαλονίκης έναντι του Κώστα Ζέρβα.

-Ο Δημήτρης Κουρέτας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έναντι του νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού.

-Ο Χριστόδουλος Τοψίδης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έναντι του νυν περιφερειάρχη.

-Ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (επανεξελέγη) έναντι του Αλκιβιάδη Στεφανή,

-Ο Ιωάννης Τρεπεκλής στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έναντι της νυν περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα Τσαγκαροπούλου.

-Ο Γιώργος Αμανατίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έναντι του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη.

-Ο Δημήτρης Πτωχός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (τη μοναδική που κέρδισε η ΝΔ) έναντι του Πέτρου Τατούλη.

«Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ»

Αυτό παραδέχθηκε λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια στη γη». Προσπάθησε να αποπροσανατολίσει, όμως, για την ήττα του, αποδίδοντάς την στην αποχή και στην αντισυσπείρωση, με αναφορές στα ποσοστά του α’ γύρου. Και… υπενθύμισε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να πάψουν να πανηγυρίζουν ότι στις τελευταίες εθνικές εκλογές καταγράφηκε με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων, δηλαδή ότι η ΝΔ είναι πρώτη.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης Μητσοτάκη

Έχουμε στηρίξει ουσιαστικά την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού και προσμένουμε σε μια γόνιμη και παραγωγική συνεργασία με όλους τους εκλεγμένους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της Κυριακής σίγουρα δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για την ΝΔ. Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή. Είναι σαφές ότι υπήρξε μια αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψηφίους της ΝΔ. Στο κάτω κάτω η ΝΔ πήρε 41% και όχι 51% και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψηφίους που στηρίχθηκαν από την ΝΔ από το 41% στο 51% δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.

Επίσης θέλω να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα χαμηλή η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Από εκεί και πέρα ως προς τα πολιτικά μηνύματα ένα θα πω μόνο. Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα..

Στο πολιτικό πρόταγμα για όσους σπεύδουν να πανηγυρίσουν βγάζοντας ενδεχομένως συμπεράσματα τα οποία δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές πολιτικές ισορροπίες να θυμίσω ότι είχαμε εθνικές εκλογές πριν από 3 μήνες στις οποίες κατεγράφη με απόλυτη σαφήνεια η δύναμη των κομμάτων.

Εύχομαι και πάλι καλή αρχή σε όλους τους νέους εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες και όπως είπα η κυβέρνηση είναι εδώ για να συνεργαστεί μαζί τους.

Αποτελέσματα στις Δημοτικές Εκλογές 2023, πατήστε εδώ.

Αποτελέσματα στις Περιφερειακές Εκλογές 2023, πατήστε εδώ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις