Σε ασφυκτικό κλοιό η περιοχή, την ώρα που αγριεύουν οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ και μακραίνει ο κατάλογος των θυμάτων. Ο απολογισμός της σύγκρουσης από το Σάββατο τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είναι ήδη δραματικός, καθώς μέσα σε τρία 24ωρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, εκτός από στρατιώτες του Ισραήλ και μαχητές της Χαμάς. Επίσης, η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει τον θάνατο τεσσάρων μαχητών από ισραηλινά πυρά εναντίον θέσεών της στον νότιο Λίβανο.
Συνεχής ενημέρωση από efsyn.gr, ethnos.gr, ertnews.gr
Ενημέρωση, ώρα 13.40
Τον παλαιστίνιο και τον ισραηλινό ΥΠΕΞ κάλεσε ο Μπορέλ για συνομιλίες
Κάλεσμα Χαμάς προς όλους τους Παλαιστίνιους να πολεμήσουν
«Ο εχθρός θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα για τα εγκλήματα και την τρομοκρατία» υπογραμμίζει ο Ισμαήλ Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού σκέλους της Χαμάς.
Ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης ζητά από όλους τους Παλαιστίνιους να μπουν στη μάχη κατά του Ισραήλ και δηλώνει ότι «η καταστροφή και η βαρβαρότητα της ισραηλινής κυβέρνησης κατά του λαού μας στη Γάζα αντικατοπτρίζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των χτυπημάτων της Αλ Κασάμ και των άλλων ομάδων αντίστασης».
Μιλώντας για τους ομήρους, ο Χανίγιε ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει καμία συζήτηση για τους αιχμαλώτους και τους κρατούμενους μέχρι να σταματήσουν οι εθχροπραξίες.
Τι συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου
Την ανηφόρα τραβούν οι τιμές του πετρελαίου αμέσως μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς μεγαλώνει η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις και τη διάρκεια που μπορεί να έχει η σύρραξη.
Χθες το μπρεντ ανέβηκε κατά 4,2% στα 88,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate ανέβηκε κατά 4,3% στα 86,38 δολάρια το βαρέλι.
Σήμερα οι τιμές κινούνται σχετικά πτωτικά με την κατάσταση να παραμένει ρευστή.
Διάγγελμα Μπάιντεν στις 8 το βράδυ
Στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Μέση Ανατολή αναμένεται να αναφερθεί το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η ομιλία του Μπάιντεν είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ(ώρα Ελλάδος-1 μ.μ τοπική) και έρχεται εν μέσω αυξημένων προσπαθειών από πλευράς ΗΠΑ για ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ.
Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι από ισραηλινά πυρά
Τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο ένα κτίριο κατοικιών κοντά στο αλιευτικό λιμάνι της πόλης της Γάζας, όπως ανακοίνωσε συνδικάτο δημοσιογράφων και ένας δημόσιος λειτουργός.
Το τοπικό συνδικάτο των δημοσιογράφων ανέφερε σε ανακοίνωση πως «τρεις δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης που είναι σε εξέλιξη».
Ο διευθυντής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς για τα μέσα ενημέρωσης Σαλάμεχ Μααλούφ ανακοίνωσε τα ονόματα των θυμάτων: Σαΐντ αλ-Ταουίλ, Μοχάμεντ Σομπόχ και Χισάμ Ναουαϊχάχ.
Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι ασφυκτιούν
Δραματικές ώρες για τους κατοίκους της Γάζας που δέχονται συνεχές σφυροκόπημα και βρίσκονται χωρίς νερό, βασικά είδη και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Όσο το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό στην περιοχή προετοιμάζοντας χερσαία επέμβαση, η καθημερινότητα των Παλαιστινίων γίνεται εφιαλτική.
Στη Γάζα, ανάμεσα σε συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων και υποδομών οι Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από νεκρούς που κείτονται στους δρόμους.
Χιλιάδες προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή με τον ΟΗΕ να ανακοινώνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων ξεπερνά τους 187.000, την ώρα που το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο από σήμερα είναι και αυτό κλειστό.
Στη Γάζα υπολογίζεται ότι κατοικούν σε ασφυκτικές συνθήκες 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνά τους 700, ανάμεσά τους και περισσότερα από 100 παιδιά.
Χθες χτυπήθηκε από την αεροπορική επιδρομή μια αγορά προσφύγων, με το πλήγμα να σκορπά τον θάνατο. Το Ισραήλ από την πλευρά του υποστηρίζει ότι στόχευε ένα σπίτι που ανήκει σε διοικητή της Χαμάς, ενώ επιμένει ότι τα χτυπήματα αφορούν σε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές της Χαμάς.
Μήνυμα κατά του αποκλεισμού ήρθε και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με τον ύπατο αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα να υπογραμμίζει ότι «η επιβολή αποκλεισμών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αμάχων στερώντας τους βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους απαγορεύεται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κάθε περιορισμός της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών με στόχο να επιβληθεί πολιορκία πρέπει να αιτιολογείται από στρατιωτική αναγκαιότητα, διαφορετικά συνιστά συλλογική τιμωρία».
Μαρτυρίες από τις επιθέσεις του Σαββάτου
Την ώρα που η Γάζα σφυροκοπείται και ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα μαρτυρίες από τις σκληρές επιθέσεις της Χαμάς εντός Ισραήλ.
Ιστορίες επιζώντων και αιματηρές εικόνες, με την κοινή γνώμη του Ισραήλ να παραμένει σε κατάσταση σοκ, ενώ δεν λείπουν οι φωνές κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Δίνουν όπλα σε Ισραηλινούς εθελοντές
Διανομή όπλων σε ομάδες πολιτών στις μεθοριακές κοινότητες, αλλά και σε πόλεις με μικτό πληθυσμό αποφάσισαν οι ισραηλινές αρχές σε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη κίνηση.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ανακοίνωσε ότι ‘ηδη έχουν διανεμηθεί 4.000 όπλα και θα ακολουθήσουν άλλα 6.000. Οι εθελοντές θα εξοπλισθούν επίσης με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες και από τις δύο πλευρές
Αυξάνονται ώρα με την ώρα τα θύματα από την έκρηξη βίας στη Μέση Ανατολή, με τον αριθμό των νεκρών να υπολογίζεται σε περισσότερους από 3.000, ενώ οι τραυματίες ενδέχεται να ξεπερνούν τις 10.000.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι 123 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, ενώ σε 50 υπολογίζονται οι απαχθέντες. Συνολικά το Ισραήλ έχει ανακοινώσει περισσότερους από 900 νεκρούς.
Στον αντίποδα οι νεκροί Παλαιστίνιοι υπολογίζονται στις 700, με το υπουργείο υγείας στη Γάζα να μιλά για 140 παιδιά νεκρά, ενώ οι τραυματίες από τις σφοδρές επιδρομές είναι χιλιάδες.
Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι υπάρχουν 1.500 νεκροί μαχητές της Χαμάς εντός του Ισραήλ.
Στηρίζει Χαμάς, διαψεύδει εμπλοκή η Τεχεράνη
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε σήμερα πως «το σιωνιστικό καθεστώς» υπέστη μια ανεπανόρθωτη ήττα σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών με την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο.
Ο Χαμενεΐ διέψευσε πως η χώρα του βρισκόταν πίσω από την επίθεση της Χαμάς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την υποστήριξη του Ιράν «προς την Παλαιστίνη».
«Οι υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος και άλλα πρόσωπα κυκλοφόρησαν τις δύο-τρεις τελευταίες ημέρες φήμες, μεταξύ των οποίων και ότι το ισλαμικό Ιράν βρίσκεται πίσω απ’ αυτή την ενέργεια. Είναι ψευδείς», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία που εκφώνησε σε στρατιωτική ακαδημία.
Στην πρώτη τηλεοπτική ομιλία του μετά την επίθεση, ο αγιατολάχ δήλωσε: «Φιλάμε τα χέρια αυτών που σχεδίασαν την επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς».
Χαμάς: Είμαστε έτοιμοι για μακρύ πόλεμο
«Έχουμε προετοιμαστεί πολύ καλά για αυτόν τον πόλεμο και όλα τα σενάρια, ακόμη κι εκείνο μιας μακροχρόνιας σύρραξης» δηλώνει ο Αλί Μπαρακές, μέλος της εξόριστης στη Βηρυτό ηγεσίας της Χαμάς.
Ο ίδιος προσθέτει ότι η οργάνωση διαθέτει μεγάλο οπλοστάσιο, ενώ επισήμανε ότι η Χαμάς θα χρησιμοποιήσει τους ομήρους για να απελευθερώσει Παλαιστίνιους που βρίσκονται στις ισραηλινές, ακόμη και τις αμερικανικές φυλακές.
Ο Μπαρακές υποστήριξε ότι μόνο ένας μικρός αριθμός αξιωματικών εντός της Γάζας γνώριζε για την επίθεση του Σαββάτου, προσθέτοντας ότι ακόμη και στενοί σύμμαχοι της οργάνωσης δεν είχαν πληροφορηθεί για τις κινήσεις.
Διέψευσε τις φήμες για ιρανική βοήθεια στην εκτέλεση του σχεδίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι «σύμμαχοι σαν το Ιράν και τη Χεζμπολά θα μπουν στη μάχη, εάν η Γάζα βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πόλεμο εξόντωσης».
Σημείωσε, τέλος, ότι ακόμη και στις τάξεις της Χαμάς σοκαρίστηκαν με το μέγεθος της επιχείρησης, καθώς περίμεναν ότι το Ισραήλ με κάποιον τρόπο θα απέτρεπε ή θα περιόριζε την επίθεση.
Ισραηλινός στρατός: Εντοπίστηκαν 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν ότι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας έχουν βρεθεί 1.500 πτώματα μαχητών της Χαμάς.
Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ, καταδεικνύουν και την ευρύτητα και σφοδρότητα της επιχείρησης που έχει εξαπολύσει κατά των Παλαιστίνιων η ισραηλινή πολεμική μηχανή.
Την σημερινή τέταρτη ημέρα των εχθροπραξιών, «ο στρατός έχει λίγο πολύ ανακτήσει τον έλεγχο του φράκτη στα σύνορα» με τη Γάζα, «αλλά ακόμη μπορούν να υπάρξουν διεισδύσεις», πρόσθεσε ο Χεχτ.
Ο στρατός έχει «σχεδόν ολοκληρώσει» την εκκένωση 24 τοποθεσιών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, την απομάκρυνση των κατοίκων των οποίων είχε αποφασίσει.
Τι συμβαίνει στο βόρειο μέτωπο
Μπορεί οι ισραηλινές δυνάμεις να επικεντρώνονται στον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας με το βλέμμα σε μια νέα χερσαία επιχείρηση, όμως η κατάσταση είναι ανησυχητική και στα σύνορα με τον Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ έχει εκφράσει τη συμπαράστασή της στη Χαμάς, επικρατεί έντονη κινητικότητα και σποραδικές εχθροπραξίες, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί εάν οι συγκρούσεις γενικευτούν και σε αυτό το σημείο της χώρας.
Χθες η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε δύο ισραηλινούς στρατώνες σε «απάντηση» για τον θάνατο τουλάχιστον τριών μελών της κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Αποκαλώντας την επίθεσή της ως «πρώτη απάντηση», η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε τους στρατώνες «χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων που πέτυχαν» τους στόχους τους.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χτυπήματα με πυροβολικό στον Λίβανο ως απάντηση σε επιθέσεις με όλμους που δέχθηκε, αλλά χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.
Η επίθεση έγινε έπειτα από σύγκρουση των ισραηλινών στρατευμάτων με ενόπλους που διείσδυσαν στο Ισραήλ από τον Λίβανο. Από τα ισραηλινά πλήγματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα, σκοτώθηκαν τρεις μαχητές της οργάνωσης.
Η Ταξιαρχία Αλ Κουντς της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για τη διείσδυση στα σύνορα με τον Λίβανο, που κατήγγειλε νωρίτερα το Ισραήλ, αναγκάζοντας την Χεζμπολάχ να διαψεύσει εμπλοκή της.
Την ίδια στιγμή στη Δυτική Όχθη οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται για τέταρτη ημέρα υπό αυστηρούς περιορισμούς, με τις ισραηλινές αρχές να έχουν σφραγίσει τα περάσματα, αποκλείοντας την περιοχή. Από τις σποραδικές συγκρούσεις έχουν ήδη χάσει τις ζωές τους περισσότεροι από 15 Παλαιστίνιοι.
Haaretz: Νετανιάχου παραιτήσου τώρα
Μεγαλώνει η οργή εντός του Ισραήλ και κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου, με την ισραηλινή εφημερίδα να ζητά, μέσω άρθρου γνώμης, την αποχώρησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού.
Η Haaretz υπογραμμίζει ότι η επίθεση της Χαμάς αποτελεί την μεγαλύτερη αποτυχία στην ιστορία της χώρας και, επιχειρώντας μια σύγκριση με την τραγωδία του Γιομ Κιπούρ το 1973, επισημαίνει «ο αιφνιδιασμός ήταν μεγαλύτερος, η αμέλεια χειρότερη, το χτύπημα στο ηθικό τεράστιο, το χάος και το σοκ πιο δυνατά και ο αριθμός των νεκρών ο υψηλότερος στην Ιστορία».
Επτά Αργεντινοί και 18 Ταϊλανδοί νεκροί
Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις ξένων κρατών για υπηκόους τους που έχουν πέσει θύματα των πολεμικών συγκρούσεων στο Ισραήλ.
Η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι επτά πολίτες της έχασαν τις ζωές τους, ενώ άλλοι 15 αγνοούνται. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Σαντιάγο Καφιέρο 625 υπήκοοι της χώρας έχουν ζητήσει τη βοήθεια των αρχών για να επαναπατριστούν.
Η Μπανγκόγκ ανακοίνωσε ότι δεκαοκτώ Ταϊλανδοί υπήκοοι έχουν σκοτωθεί.
Εξάλλου στη Βιέννη, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως τρεις πολίτες με διπλή, αυστριακή και ισραηλινή, υπηκοότητα μπορεί να είναι μεταξύ των απαχθέντων από τη Χαμάς.
«Τρεις πολίτες με διπλή υπηκοότητα, που έμειναν πρόσφατα στο νότιο Ισραήλ ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο, μπορεί επίσης να είναι μεταξύ των πολλών ξένων που απήχθησαν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση», ανακοίνωσε το υπουργείο.
Μ. Ανατολή: Ισραηλινό σφυροκόπημα στην αποκλεισμένη Γάζα, εκατοντάδες οι νεκροί, εκατέρωθεν απειλές – Ενημέρωση, ώρα 9πμ.
Διαρκής είναι είναι η κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχουν επεκταθεί και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολάζ βάλλει με όλμους εναντίον του Ισραήλ. Και την ώρα που όλοι αναρωτιούνται πότε και πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια εκεχειρία, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς εξαπολύουν απειλές. Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση από την πλευρά της έχει απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί τους ομήρους που κρατάει στην περίπτωση που αρχίσει νέα επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, δήλωσε ότι σε βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας σκοτώθηκαν τέσσερις αιχμάλωτοι.
Ο απολογισμός της σύγκρουσης από το Σάββατο τα ξημερώματα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας είναι ήδη δραματικός, καθώς μέσα σε τρία 24ωρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, εκτός από στρατιώτες του Ισραήλ και μαχητές της Χαμάς. Επίσης, η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει τον θάνατο τεσσάρων μαχητών από ισραηλινά πυρά εναντίον θέσεών της στον νότιο Λίβανο.
Και την ώρα που όλοι αναρωτιούνται πότε και πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια εκεχειρία, τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς εξαπολύουν απειλές.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο βραδινό διάγγελμά του προς τους πολίτες μίλησε για «πόλεμο επιβίωσης», που θα συνεχιστεί «μέχρι να νικήσουμε», είπε ότι οι επιθέσεις εναντίον της Χαμάς «μόλις άρχισαν», εξισώνοντας την παλαιστινιακή οργάνωση με το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζονται για την ήδη προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βάσει ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών θα ξεκινήσει εντός των επόμενων 48 ωρών.
Επίσης, το Ισραήλ έχει ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ σε όπλα και πυρομαχικά, με το Αμερικανικό Κογκρέσο να δηλώνει ότι το Τελ Αβίβ θα έχει ό,τι χρειαστεί.
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και τις βολές με πυραύλους, απαντώντας στις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χαμάς, άνδρες της οποίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισραηλινά εδάφη και να συγκρούονται σε διάφορες περιοχές με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Την παρουσία μαχητών της Χαμάς έχει επιβεβαιώσει και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση από την πλευρά της έχει απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί τους ομήρους που κρατάει στην περίπτωση που αρχίσει νέα επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, δήλωσε ότι σε βομβαρδισμό της ισραηλινής αεροπορίας σκοτώθηκαν τέσσερις αιχμάλωτοι.
Την ίδια ώρα η Χαμάς μέσω εκπροσώπου της δήλωσε ότι είναι «ανοιχτή σε συζητήσεις για πιθανή εκεχειρία» με το Ισραήλ, αφού «πέτυχε τους στόχους της».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ και για την απελευθέρωση «όλων των ομήρων», προσθέτοντας ότι περίπου 137.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει μέχρι στιγμής καταφύγιο σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει αναφορές για ισραηλινούς πυραύλους που έπληξαν υγειονομικές εγκαταστάσεις, πολυώροφα κτίρια κατοικιών κι ένα τζαμί. Ο Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά λυπημένος» από την απόφαση του Ισραήλ να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.
Μπάχαλο στην Ε.Ε. – Δεν παγώνουν τελικά τα κονδύλια προς την Παλαιστίνη
Το απόλυτο μπάχαλο επικράτησε για λίγες ώρες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το θεσμικό ατόπημα του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Όλιβερ Βαρχέλι, να προβεί σε ανακοίνωση (χωρίς να έχει την έγκριση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.) πως κόβεται κάθε πληρωμή προς τους Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας, λόγω της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ.
Συνάδελφος του Βαρχέλι, έσπευσε να τον διαψεύσει. Συγκεκριμένα, ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Πολιτική Προστασία, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) δήλωσε με σαφέστατο τρόπο την αντίθεσή του: «Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».
Τα πράγματα έβαλε τελικά στη θέση τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος δήλωσε μέσω της πλατφόρμας “Χ” ότι η αναστολή κάθε πληρωμής, θα τιμωρούσε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει λίγο νωρίτερα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με το τι περιλαμβάνει η επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη. «Αυτή η επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO)», ανέφερε συγκεκριμένα η Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν πήρε πίσω τις ανακοινώσεις της για «πάγωμα» και ανακοίνωσε ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της Ε.Ε. για την Παλαιστίνη. Τόνισε επίσης ότι καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν την Τρίτη, αναμένεται να ασχοληθούν με το θέμα της βοήθειας προς την Παλαιστίνη.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Βαρχέλι προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια εντός της Ε.Ε.
Ολικός αποκλεισμός της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται με απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης σε ολικό αποκλεισμό, με αποτέλεσμα οι άμαχοι Παλαιστίνιοι να μην έχουν πλέον πρόσβαση σε νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα. Προφανής στόχος του Ισραήλ να ασκήσει πίεση προς την παλαιστινιακή πλευρά, γεγονός που κατήγγειλε η οργάνωση Human Rights Watch, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, καθώς σύμφωνα με τον Ομάρ Σακίρ, διευθυντή της οργάνωσης για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη «η στέρηση του πληθυσμού στα κατεχόμενα εδάφη από τρόφιμα και ηλεκτρισμό είναι συλλογική τιμωρία, που είναι έγκλημα πολέμου, όπως και η χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου».
Σε διάφορες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν χθες κινητοποιήσεις εναντίον της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, πίσω από την οποία εκτιμούν ότι βρίσκεται η επίθεση της Χαμάς.
Κλειστό το πέρασμα από τη Γάζα στην Αίγυπτο
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το μεθοριακό πέρασμα στη Ράφα έχει κλείσει, διορθώνοντας, ουσιαστικά, την προηγούμενη ανακοίνωση με την οποία εμμέσως πλην σαφώς καλούσαν τους Παλαιστίνιους που θέλουν να φύγουν από την πολιορκημένη Γάζα, να περάσουν στην Αίγυπτο.
«Γνωρίζω πως το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα (στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου) εξακολουθεί να είναι ανοικτό», είχε δηλώσει προηγουμένως στη διάρκεια ενημέρωσης των ξένων δημοσιογράφων ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Εχτ, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας. «Όποιοι μπορούν να φύγουν, θα τους συμβούλευα να φύγουν».
Στη συνέχεια από το γραφείο του στρατιωτικού εκπροσώπου εκδόθηκε η εξής δήλωση: «Διευκρίνιση: Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα ήταν ανοιχτό χθες, αλλά τώρα έχει κλείσει».
Αγωνία για τους ομήρους – Προειδοποίηση Χαμάς για αντίποινα
Καθώς οι εχθροπραξίες κλιμακώνονται, μεγαλώνει η αγωνία και για την τύχη των ομήρων Ισραηλινών που έχουν πάρει από το Σάββατο μαχητές της Χαμάς.
Άγνωστος παραμένει ο αριθμός τους, αλλά και η κατάσταση της υγείας τους, ενώ, χθες, η παλαιστινιακή οργάνωση απείλησε ότι θα αρχίσει να εκτελεί ομήρους ως αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι απαχθέντες είναι περίπου 150, όμως υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να ξεπερνάει και τους 700.
Δεν σχεδιάζουν ανάπτυξη δυνάμεων οι ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες Δευτέρα.
Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.
Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.
Υπό ισραηλινό έλεγχο ο φράχτης στη Γάζα
Μετά από τρεις ημέρες μαχών κι επιχειρήσεων το Τελ Αβίβ υποστηρίζει ότι έχει λάβει, πλέον, τον πλήρη έλεγχο του φράχτη στη Γάζα, εκεί από όπου εισέβαλαν το Σάββατο αιφνιδιαστικά Παλαιστίνιοι μαχητές.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού δεν έχουν υπάρξει διεισδύσεις ενόπλων από την Δευτέρα, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τοποθετήσει νάρκες στα σημεία όπου ο φράχτης έχει καταστραφεί.
Την ίδια στιγμή η ισραηλινή αεροπορία ανέφερε ότι χτύπησε περισσότερους από 200 στόχους της Χαμάς μέσα στη νύχτα, ενώ ο απολογισμός του ΟΗΕ αναφέρει ότι έχουν καταστραφεί ήδη 790 σπίτια, ενώ περισσότερες από 5.000 κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές.
Οι καταστροφές σε τρεις εγκαταστάσεις υδροδότησης έχουν αφήσει χωρίς νερό 400.000 ανθρώπους.
Οι αντιδράσεις του διεθνούς παράγοντα
Την ώρα που το μακελειό συνεχίζεται στη Γάζα και η αγωνία κορυφώνεται, ολοένα και περισσότεροι ηγέτες ξένων κρατών παίρνουν θέση στην αντιπαράθεση.
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της Γάζας».
«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, δηλώνοντας «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».
Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Στο παρελθόν, έχουμε ήδη δει σφαγές, βάρβαρες σφαγές, εναντίον του παλαιστινιακού λαού», τόνισε ακόμη ο ηγέτης της Βενεζουέλας, συμπληρώνοντας πως οι Παλαιστίνιοι υφίστανται «νέο απαρτχάιντ».
«Απαιτούμε κατάπαυση του πυρός, απαιτούμε να εφαρμοστούν αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, απαιτούμε να χαίρουν σεβασμού τα δικαιώματα των λαών και απαιτούμε να αρχίσουν αμέσως ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για να αποκατασταθούν τα ιστορικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού στην ανεξαρτησία, στη γη, στην ειρήνη. Συνηγορώ υπέρ του παλαιστινιακού λαού, συνηγορώ υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Μαδούρο.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, από την πλευρά του, τάχθηκε υπέρ της μετεγκατάστασης της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
«Είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν επιθυμητό βήμα την παρούσα στιγμή», ανέφερε ο φιλελεύθερος συντηρητικός πρωθυπουργός μέσω X (του πρώην Twitter).
Πρόσθεσε πως θα διαπραγματευθεί τη διαδικασία με τους κυβερνητικούς του εταίρους.
Έξι δημοσιογράφοι μεταξύ αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) ανακοίνωσε ότι έξι δημοσιογράφοι βρίσκονται μεταξύ των αμάχων που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται.
Το Σάββατο, τρεις Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν από πυρά ενώ έκαναν ρεπορτάζ. Ήταν ο Ibrahim Mohammad Lafi, φωτογράφος του πρακτορείου Ain Media, ο Mohammad Jarghoun, ρεπόρτερ της Smart Media, και ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Mohammad El Salhi.
Ο Ibrahim Qanan, ανταποκριτής του καναλιού Al Ghad, τραυματίστηκε από θραύσματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Δύο Παλαιστίνιοι φωτογράφοι, ο Nidal Al-Wahidi από το κανάλι Al Najah και ο Haitham Abdelwahid από το πρακτορείο Ain Media, αγνοούνται από το Σάββατο.