16.3 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

8 Οκτώβρη, η Θεσσαλονίκη στα χέρια των κατοίκων της | Εσύ αποφασίζεις, εσύ γυρνάς την «Πόλη Ανάποδα»

Πρόσφατα

Από τη σελίδα στο facebook του αριστερού ριζοσπαστικού σχήματος στο Δήμο Θεσσαλονίκης «η Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες Κινήσεις»

Απολογισμός δράσεων 2019 μέχρι σήμερα, μας γεμίζει περηφάνεια

Σας μιλήσαμε για το πρόγραμμά μας, σας παρουσιάσαμε τους υποψήφιους και τις υποψήφιές μας, συναντηθήκαμε στις εκδηλώσεις μας στις γειτονιές και το εκλογικό μας κέντρο, και τώρα που είμαστε πλέον λίγες ώρες πριν τις κάλπες της Κυριακής, κλείνουμε αυτή την προεκλογική υπερπροσπάθεια υπενθυμίζοντας -σε σας και σε μας- ένα από τα πράγματα που μας γεμίζει περηφάνεια, τον απολογισμό των δράσεών μας, από το 2019 μέχρι σήμερα (πατήστε εδώ).

261 ενεργοί πολίτες και πολίτισσες της Θεσσαλονίκης

…στηρίζουν με δημόσιο κείμενό τους το ψηφοδέλτιο «η Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες κινήσεις».

Ανάμεσά τους, 16 πανεπιστημιακοί, δεκάδες ερευνητές/τριες, διδάκτορες και διδακτόρισσες, πολλοί και πολλές καλλιτέχνες/ιδες, από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής και του κινηματογράφου, μετανάστες/τριες (οι περισσότεροι/ες εκ των οποίων έχουν στερηθεί το δικαίωμα ψήφου), φοιτητές/τριες, άνεργοι/ες, εργαζόμενοι/ες από όλους τους χώρους και τους κλάδους, τουλάχιστον 10 μέλη διοίκησης σωματείων εργαζομένων, πολλές δεκάδες εκπαιδευτικοί, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, γιατροί.

Στο βίντεο ο αγαπημένος Σαλονικιός τραγουδοποιός, Δημήτρης Ζερβουδάκης, ένας από τους 261 που υπογράφουν, μιλά για την Πόλη Ανάποδα λίγο πριν τη συναυλία που ακολούθησε μετά την εκδήλωσή μας στο Πάρκο Κρήτης το Σάββατο 30/9.

Μπορείτε να βρείτε το κείμενο στήριξης, καθώς τον κατάλογο με τις υπογραφές, στην ιστοσελίδα μας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Μηδενική ανοχή σε φασίστες και φασιστικές πρακτικές!

Την Τετάρτη 4/10 το απόγευμα διεξήχθη το προεκλογικό ντιμπέιτ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜΘ, στο οποίο συμμετείχε και η υποψήφια δήμαρχος – τυπικά επικεφαλής του συνδυασμού «Η Πόλη Ανάποδα και συνεργαζόμενες κινήσεις», Μαρία Κέκη.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Τομπουλίδης, κατήγγειλε βανδαλισμό του εκλογικού της περιπτέρου στην Τούμπα από υποστηρικτές των Ενωμένων Μακεδόνων που κόλλησαν μεταξύ άλλων και αυτοκόλλητα της παράταξής τους.  Όπως είπε η κ. Κέκη και στη διαδικασία του ντιμπέιτ, «στεκόμαστε δίπλα στη Λαϊκή Συσπείρωση και καταγγέλλουμε τις φασιστικές επιθέσεις ενάντια σε όποιον και όποια τις βιώνει. Θα είμαστε εκεί για να σταθούμε εμπόδιο στη φασιστική απειλή τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο». 

Δυστυχώς, δεν πέρασε πολλή ώρα πριν χρειαστεί πράγματι να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων της ΛΑΣΥ κατά τον προπηλακισμό που δεχτηκαν στο τέλος του σημερινού ντιμπέιτ από τους υποστηρικτές του υποψηφίου των Ενωμένων Μακεδόνων Ζιαμπάζη.

Υπερασπιστήκαμε τους συναδέλφους του ΚΚΕ απαντώντας πολιτικά στις κατάπτυστες αυτές πρακτικές. Όπως ακριβώς θα πράξει άλλωστε και ο λαός της Θεσσαλονίκης την Κυριακή 8/10. 

Είναι προφανές ότι οι φωνές αυτές δεν χωρούν σε δημοκρατικές διαδικασίες, όπως αυτές του δημοτικού συμβουλίου ή ενός πολιτικού ντιμπέιτ.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του Μετρό Θεσσαλονίκης

Οι δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες είναι ανάγκη και δικαίωμα των πολιτών και όχι εμπόρευμα. Η σημερινή παραχώρηση της λειτουργίας του μετρό -μια λειτουργία η οποία δυστυχώς ακόμη αργεί- σε εργολάβο είναι άλλη μια κίνηση προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, με την οποία φυσικά συμπλέει πλήρως για άλλη μια φορά η διοίκηση Ζέρβα, όπως έχει κάνει ήδη και σε άλλους τομείς. 

Τη φιέστα σήμερα θα πλαισιώσει και ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, επί της διακυβέρνησης του οποίου, στο πλαίσιο της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που τόσο αγαπάει, θρηνήσαμε τόσους νεκρούς στα Τέμπη. 

Πρόκειται για τον ίδιο πρωθυπουργό που το 2019 υποσχέθηκε από το βήμα της ΔΕΘ ότι το μετρό θα λειτουργούσε τον Απρίλιο του 2023, δύο χρόνια μετά την τότε προγραμματισμένη του έναρξη το 2021, ωστε να είναι έτοιμος ο σταθμός Βενιζέλου, ενώ τώρα κυβερνητικά στελέχη μιλούν για το 2025, με τους εργολάβους να έχουν λάβει εκατομμύρια ως αποζημιώσεις για καθυστερήσεις με ευθύνη του δημοσίου.

Η Πόλη Ανάποδα, ο ΣΕΑ και πολλοί ακόμη φωνάζαμε από το 2019 ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με την αρχική λειτουργία των 12 από τους 13 σταθμούς, μέχρι να ολοκληρωθεί κι ο σταθμός της Βενιζέλου με τα αρχαία στη θέση τους. Κι όλα αυτά την ώρα που στις 31 Δεκεμβρίου τελειώνουν τα ευρωπαϊκά χρήματα για την κατασκευή του και όλες οι επιπλέον δαπάνες θα πέσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Η λειτουργία του μετρό, η κατασκευή του οποίου εδώ και τόσα χρόνια συνεχίζει να επιβαρύνει την πόλη μας -οικονομικά, συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, χωρίς να ξεχνάμε και το έγκλημα της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου- σήμερα θα περάσει στα χέρια ιδιώτη. Όσο και αν πασχίζουν να πιστέψουμε ότι είναι για το καλό όλων και την αναβάθμιση της ποιότητας των μετακινήσεων, εμείς στο ίδιο επικίνδυνο έργο δεν μπορούμε να γίνουμε θεατές.

Διεκδικούμε και υπερασπιζόμαστε ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΔΩΡΕΑΝ, ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις