17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Σωματείο ΕΟΔΥ: Πλήρης Απαξίωση και Ανεπάρκεια Υπηρεσιών Προς Αιτούντες άσυλο (ΠΑΑΥΠΑ)

Πρόσφατα

Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

Ήταν Ιούλιος του 2019, όταν, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, καταργήθηκε η δυνατότητα έκδοσης ΑΜΚΑ για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας, με σκοπό την αντικατάστασή του από τον ΠΑΑΥΠΑ (Προσωρινό Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών). Η ΚΥΑ για τον ΠΑΑΥΠΑ ωστόσο δεν εκδόθηκε μέχρι τον Γενάρη του 2020, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς υγειονομική περίθαλψη χιλιάδες πρόσφυγες, ενήλικες και παιδιά, σε όλη την επικράτεια. 

Έκτοτε, τα προβλήματα είναι συνεχή, καθώς για μεγάλα διαστήματα – ακόμα και μέσα στην πανδημία- οι αριθμοί αυτοί έμεναν ανενεργοί, ακυρώνονταν χωρίς προφανή λόγο κλπ. 

Η σύνδεση του δικαιώματος στην υγειονομική περίθαλψη με το στάδιο του αιτήματος διεθνούς προστασίας αποτελεί το λιγότερο, παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή εκατοντάδων ξεριζωμένων ανθρώπων!

Εκατοντάδες ενήλικες και παιδιά βρίσκονται χωρίς ΠΑΑΥΠΑ και μένουν κάθε τόσο χωρίς υγειονομική κάλυψη, κατ’ επέκταση χωρίς τις φαρμακευτικές αγωγές τους για χρόνιες νόσους, για ψυχιατρικές νόσους, χωρίς εμβολιασμό άρα και χωρίς σχολείο…κλπ, γιατί «αναβαθμίζεται το σύστημα»… γιατί περιμένουν μήνες ολόκληρους ένα ραντεβού για μεταγενέστερο αίτημα ασύλου… γιατί … γιατί… γιατί… γιατί μάλλον τελικά «είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού»! 

Επιπλέον, η απενεργοποίηση/επανενεργοποίησηκαθε1ή 3 ή 6μήνες, οδηγεί σε διαγραφή των ιατρικών δεδομένων των ασθενών με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να δουν τι συνταγογράφησαν οι ίδιοι ή άλλοι γιατροί καθώς και τι εξετάσεις έχουν κάνει οι ασθενείς με ΠΑΑΥΠΑ. Δυστυχώς μέσα σε αυτά τα χρόνια παρατηρήθηκαν και φαινόμενα να κάνουν οι ασθενείς εξετάσεις με ενεργό ΠΑΑΥΠΑ, αλλάόταν βγαίνουν τα αποτελέσματα να είναι απενεργοποιημένος και να μην καταχωρούνται ενώ προκύπτει πρόβλημα με τη χρέωσήτους.

Η απαξίωση της ζωής και της υγείας προσφύγων και μεταναστών, έρχεται με τον πιο τρανταχτό τρόπο να επιβεβαιώσει πως στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής των κλειστών δομών, των pushbacks, των πολύνεκρων ναυαγίων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι λέξεις «υγειονομική περίθαλψη» και «δικαιώματα» χάνουν το νόημά τους!

Και τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην υγειονομική περίθαλψη!

Η «αδυναμία» αναγνώρισης του αριθμού ΠΑΑΥΠΑ ως ΑΜΚΑ από τα ηλεκτρονικά συστήματα των υπηρεσιών, δεν τους επιτρέπει να εκδώσουν κάρτα δωρεάν μετακίνησης με τα ΜΜΜ, αν και διαθέτουν κάρτα ανεργίας άρα έχουν και το δικαίωμα στην δωρεάν μετακίνηση!

Διαμένοντες στα hotspots και εργαζόμενοι καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε τις ανεπάρκειες ενός συστήματος, που βάζει στο στόχαστρο εργαζόμενους και πρόσφυγες/ μετανάστες!

«Η πρόσβαση των μεταναστών σε φορείς, καθώς και σε δημόσια και ιδιωτικά αγαθά και υπηρεσίες, σε ίση βάση με τους πολίτες των κρατών μελών και χωρίς διακρίσεις, είναι ζωτικής σημασίας για μια καλύτερη ένταξη» υποστηρίζεται στις Κοινές Βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πολιτική ένταξης προσφύγων/ μεταναστών. Στην πραγματικότητα όμως το παραπάνω καταργείται καθημερινά με αποτέλεσμα να παραμένει ένα υποκριτικό κενό γράμμα η ένταξη τους, γεγονός που έχει πολυδιάστατες και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στις ζωές όλων των ανθρώπων!

Απαιτούμε άμεσα:

-Πλήρης αποσύνδεση του ΠΑΑΥΠΑ από το Δελτίο αιτούντος άσυλο

-Υγειονομική κάλυψη για όλους

-Δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για όλους

-Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις