29.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση (4/10, 6μμ.) για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα Πινοτσέτ στη Χιλή

Ελλάδα-Χιλή, κοινές μνήμες, Δικαιοσύνη τώρα

Πρόσφατα

50 χρόνια από το πραξικόπημα στη Χιλή. Ελλάδα-Χιλή, κοινές μνήμες, Δικαιοσύνη τώρα.

Εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής Κάρλος Μαργκότα διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, η Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η ενημερωτική ιστοσελίδα the press project. Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα Μανόλης Αναγνωστάκης του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΦΕΑ:

Τριάντα τρία χρόνια μετά την πτώση της αιμοσταγούς, αμερικανοκίνητης δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο πρόεδρος της Χιλής  Γκαμπριέλ Μπόριτς εξάγγειλε για πρώτη φορά τη διεξαγωγή έρευνας για χιλιάδες ανθρώπους που, ενώ στο διάστημα 1973-1990 φέρονταν ως ‘αγνοούμενοι’, ήταν φανερό ότι δολοφονήθηκαν από τη Χούντα του Πινοτσέτ.

Με τη φράση  ‘η δικαιοσύνη άργησε πάρα πολύ’, ο Πρόεδρος της Χιλής αναφέρθηκε στην υποχρέωση του κράτους να απαντήσει υπεύθυνα στους συγγενείς των αγνοουμένων για το τί τους συνέβη πραγματικά και ταυτόχρονα να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη τους κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση δολοφόνους της Χούντας. Η δήλωση του προέδρου Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε συμβολικά στις 30 Αυγούστου ‘Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Βίαιης Εξαφάνισης’ και εν όψει της συμπλήρωσης 50 χρόνων από το αιματοβαμμένο πραξικόπημα.

Οι περισσότεροι αγνοούμενοι ήταν εργάτες ή αγρότες κατά μέσο όρο τριάντα ετών. Για δεκαετίες η αναζήτησή τους γινόταν σχεδόν αποκλειστικά από τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις εκτελέστηκαν ή εξαφανίστηκαν στη Χιλή περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι την περίοδο 1973-1990. Έχουν εντοπιστεί μόνο 307 πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου 1.500 εξαφανισμένων.

Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν είχε την απαραίτητη πολιτική βούληση για να αναλάβει αυτή τη βασανιστική δουλειά, που δεν αφορά μόνο τους συγγενείς, αλλά την κοινωνία στο σύνολό της και το κράτος που εξαφάνισε τους δικούς μας ανθρώπους’, σχολίασε η Γκάμπι Ριβέρα, πρόεδρος της ‘Ένωσης Οικογενειών Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων’.

Βασικό εμπόδιο στις έρευνες για τους αγνοούμενους είναι η ‘συνωμοσία σιωπής’ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, που αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Να θυμίσουμε ότι και στη χώρα μας, κοντά 50 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας και την αποκατάσταση του κοινοβουλευτισμού, παρά το αίτημα και του ΣΦΕΑ 1967-1974, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει ανοίξει το φάκελο με τους στρατιωτικούς και τους στρατιώτες που δολοφόνησαν οι απριλιανοί πραξικοπηματίες την 21/4/1967 αλλά και κατά το βασιλικό ‘αντιπραξικόπημα’—οπερέτα στις 13/12/1967.

Συμφωνώντας με τη ρήση του προέδρου της Χιλής ότι ‘η δημοκρατία είναι μνήμη και μέλλον και η μία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την άλλη’, καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, να συμμετάσχουν στην εκδήλωσή μας που συνδέει άρρηκτα την ιστορική μνήμη με την διεκδίκηση-απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα όχι μόνο των δικτατοριών αλλά και του φασισμού-ναζισμού. Γιατί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δεν τιμωρήθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν ηθικά και υλικά τα θύματα, επαναλαμβάνονται.

Με το πνεύμα αυτό, ο Σύνδεσμός μας καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις νεολαιίστικες οργανώσεις, να προχωρήσουμε στη συν-διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση μισού αιώνα από το 1973τη χρονιά – ορόσημο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Αναδημοσίευση από Alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις