17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Ακραία καιρικά φαινόμενα και «επένδυση» Ελληνικός Xρυσός | Όταν συμβεί το κακό θα είναι «εγκληματική ενέργεια», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα

«Η Ελληνικός Χρυσός εκθέτει τον τόπο μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος της. Όταν συμβεί το κακό, δεν θα είναι ατύχημα και δεν θα είναι “η μανία της φύσης”. Εγκληματική ενέργεια θα είναι», τονίζει σε ανακοίνωση-καταγγελία της με τον τίτλο «Ακραία καιρικά φαινόμενα και “επένδυση” Ελληνικός Xρυσός» η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Η αναφορά της άμεση στο «σε εξέλιξη φαραωνικό έργο εξόρυξης από την Eldorado Gold – Eλληνικός Χρυσός» στη «ΒΑ Χαλκιδική, σε μια συνολική έκταση 265.000 στρεμμάτων». To έργο, σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα, «περιλαμβάνει εκτεταμένες επεμβάσεις στα υδατικά συστήματα της περιοχής, μαζικές αποστραγγίσεις των ορεινών όγκων και εκτροπές ρεμάτων, σε μια περιοχή γνωστή για την πλημμυρική της επικινδυνότητα».

Αφορμή για την καταγγελία, τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων (Θεσσαλία κ.λπ.), που «κατέδειξαν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ανθρώπινες επεμβάσεις στη ροή του νερού, ειδικά όταν συνδυαστούν με τις ακραίες βροχοπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή».

«Γι’ αυτό και παλεύουμε: ενάντια στην εξόρυξη χρυσού/χαλκού στις Σκουριές αλλά και συνολικά στη μεταλλευτική δραστηριότητα και να αποκατασταθεί η περιοχή στην φυσική της μορφή και να αποχαρακτηριστεί από μεταλλευτική», σημειώνει στην ανακοίνωση-καταγγελία της η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Και καταλήγει στέλνοντας μήνυμα διαρκούς και ανυποχώρητου αγώνα «για μια ζωή με αξιοπρέπεια σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον».

Η ανακοίνωση της Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Ακραία καιρικά φαινόμενα και η “επένδυση” της Ελληνικός χρυσός

Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων κατέδειξαν, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι ανθρώπινες επεμβάσεις στη ροή του νερού, ειδικά όταν συνδυαστούν με τις ακραίες βροχοπτώσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.

Στη βορειοανατολική Χαλκιδική, σε μια συνολική έκταση 265.000 στρεμμάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα φαραωνικό έργο εξόρυξης από την Eldorado Gold – Eλληνικός Χρυσός. To έργο περιλαμβάνει εκτεταμένες επεμβάσεις στα υδατικά συστήματα της περιοχής, μαζικές αποστραγγίσεις των ορεινών όγκων και εκτροπές ρεμάτων, σε μια περιοχή γνωστή για την πλημμυρική της επικινδυνότητα.

Στις Σκουριές, στο όρος Κάκκαβος, 3.500 στρέμματα μοναδικού δάσους θα αφανιστούν για γίνει η ανοιχτή εξόρυξη μεταλλεύματος, ενώ το ρέμα του Λάκκου Καρατζά “απλά” θα καταργηθεί για να δώσει τη θέση του σε χώρο απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων.

Το δάσος συγκρατεί το χώμα και το νερό και προστατεύει τα χωριά και το φυσικό περιβάλλον των χαμηλότερων περιοχών. Τον Οκτώβρη του 2000, πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή του μεταλλείου των Σκουριών, το ρέμα της Μεγάλης Παναγιάς που κατεβαίνει από τις Σκουριές, ξεχύθηκε ορμητικό και έπνιξε το χωριό, μετά από μια ακραία, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα καταιγίδα. Μέσα σε δύο ώρες έριξε περισσότερο νερό από όσο έριξε σε έξι ώρες ο Daniel στη Θεσσαλία και περισσότερο από όσο βρέχει στην περιοχή της Αθήνας σε έναν ολόκληρο χρόνο). Οι επιστήμονες τότε μιλούσαν για βροχόπτωση επιπέδου Μπαγκλαντές και έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει άγαλμα στο δάσος, γιατί αυτό έσωσε τη Μ. Παναγιά.

Μια δεκαετία αργότερα, το Φεβρουάριο 2010 το Στρατώνι θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών από ένα μικρό ρέμα, το ρέμα της Αργυρώς. Σήμερα, ακριβώς επάνω από το Στρατώνι βρίσκεται άλλο ένα υψηλής επικινδυνότητας έργο της Ελληνικός Χρυσός. Ο χώρος απόθεσης αποβλήτων του Κοκκινόλακκα, κατασκευασμένος μέσα στην κοίτη του εκτραπέντος ρέματος Κοκκινόλακκα, ακριβώς επάνω σε σεισμικό ρήγμα και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας παραδέχεται ότι στο σχεδιασμό του έργου έχουν υποεκτιμηθεί τα ύψη βροχής και αναγνωρίζει ως σοβαρό κίνδυνο την υπερπήδηση των αναχωμάτων από τα νερά και την ενδεχόμενη κατάρρευσή τους!

Η δε Ολυμπιάδα από το 2000 και μετά, πνίγεται κάθε τρεις και λίγο (πιο πρόσφατα, το Νοέμβριο του 2019). Είτε από το ρέμα Μπασδέκη που έχει εκτρέψει η Ελληνικός Χρυσός ή από το ρέμα του Μαυρόλακκα που επίσης διέρχεται μέσα από τις εγκαταστάσεις της, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παρασύρει τοξικές ουσίες κάθε φορά που πλημμυρίζει.

Το νερό ξαναβρίσκει το δρόμο του και την παλιά του κοίτη και το είδαμε να επαναλαμβάνεται με τραγικά αποτελέσματα το τελευταίο διάστημα. Πόσο να αντέξουν σε ένα ακραίο φαινόμενο τα έργα εκτροπής της Ελληνικός Χρυσός, πόσο να αντέξουν τα αναχώματα και να μην αδειάσουν εκατομμύρια τόνους μεταλλευτικών αποβλήτων στα ρέματα και στη θάλασσα;

Η Ελληνικός Χρυσός εκθέτει τον τόπο μας σε ανυπολόγιστους κινδύνους, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος της. Όταν συμβεί το κακό, δεν θα είναι ατύχημα και δεν θα είναι “η μανία της φύσης”. Εγκληματική ενέργεια θα είναι.

Γι’ αυτό και παλεύουμε:

– ενάντια στην εξόρυξη χρυσού/χαλκού στις Σκουριές αλλά και συνολικά στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

– να αποκατασταθεί η περιοχή στην φυσική της μορφή και να αποχαρακτηριστεί από μεταλλευτική.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – antigoldgr.gr

Βίντεο με στιγμιότυπα από όσα συνέβησαν στις βροχοπτώσεις στην Μ. Παναγιά και το Στρατώνι το 2000 και το 2010

Με πληροφορίες από Alterthess

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις