17.8 C
Athens
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Κατέπεσε το απαράδεκτο κατηγορητήριο του καλπονοθευτή Σπανάκη – Αθώωθηκαν οι δύο συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ

Πρόσφατα

«Δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο Β. Σπανάκης αποτελεί το “δείγμα” για του τι συνδικαλιστικό κίνημα οραματίζεται και προωθεί η ΝΔ, ποιοι είναι οι “άξιοι” και οι εκφραστές της νομιμότητας», το δηκτικό σχόλιο του ErgasiaΝΕΤ, στα τέλη του περασμένου Ιούνη, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, του βουλευτή Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών και καλπονοθευτή στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, Βασίλη – Πέτρο Σπανάκη. Ακολουθεί το δημοσίευμα της

Κατέπεσε όλο το απαράδεκτο κατηγορητήριοΣτον κάλαθο των αχρήστων η μηνυτήρια αναφορά του υφυπουργού Εργασίας | Πηγή: efsyn.gr/Στέργιος Ζαμπάκας (27-09-23 09.04)

Αθωώθηκαν από κάθε κατηγορία οι δύο συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα που αποκάλυψαν την απόπειρα νοθείας στο 36ο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ

Πανηγυρικά αθώωσε το δικαστήριο δύο συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα που είχαν αποκαλύψει απόπειρα νοθείας από πλευράς ΔΑΚΕ σε προ ετών συνέδριο της ΑΔΕΔΥ και σύρθηκαν στα δικαστήρια από τον -πρώην συνδικαλιστή- νυν υφυπουργό Εργασίας, Β. Σπανάκη.

Οπως ενημέρωσε με χθεσινό δελτίο Τύπου το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, «κατέπεσε όλο το απαράδεκτο κατηγορητήριο της μηνυτήριας αναφοράς του Β. Σπανάκη» και το δικαστήριο -που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου- αποφάνθηκε ομόφωνα υπέρ της αθωότητας των δύο συνδικαλιστών, «αφού, όπως είπε, δεν υπήρξε εκ μέρους τους “αναληθής, ψευδής κατάθεση” και προσπάθεια “συκοφαντικής δυσφήμησης” του κατήγορου».

Η υπόθεση έχει αφετηρία το 36ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας η παράταξη της ΔΑΣ (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) κατήγγειλε απόπειρα νοθείας όταν εμφανίστηκε ένας άνδρας στην κάλπη -δεν είχε δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες- ο οποίος, αντί να δώσει τα πραγματικά του στοιχεία, εμφάνισε διαβατήριο με το όνομα του Β. Σπανάκη, συνδικαλιστή τότε της ΔΑΚΕ από την Ομοσπονδία Εφοριακών (Σπανάκης: Από τη νοθεία στο 36ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ και τη νομιμοποίηση των πρακτικών των εισπρακτικών… υφυπουργός Εργασίας – ErgasiaNET).

Την ημέρα εκείνη, μάλιστα, πηγές της Ν.Δ. επιβεβαίωναν ότι το -τότε- κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχθηκε τις παραιτήσεις των στελεχών της ΔΑΚΕ που ενεπλάκησαν στο περιστατικό, οι οποίες «έγιναν άμεσα αποδεκτές» (Σπανάκης: Από τη νοθεία στο 36ο Συνέδριο ΑΔΕΔΥ και τη νομιμοποίηση των πρακτικών των εισπρακτικών… υφυπουργός Εργασίας – ErgasiaNET).

Παρά τα παραπάνω, ο κ. Σπανάκης στράφηκε με μηνυτήρια αναφορά κατά των συνδικαλιστών Βέτας Πανουτσάκου (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ) και Αντ. Πατίδη (μέλος των Γενικών Συμβουλίων της ΠΟΕ-ΔΟΥ και της ΑΔΕΔΥ) «με το επιχείρημα ότι τον “ενέπλεξαν ευχερώς σε ανύπαρκτο σχέδιο νοθείας”», περιγράφει η ΑΔΕΔΥ, καταλογίζοντας στον νυν υφυπουργό «θράσος απύθμενο» και «αντιστροφή της πραγματικότητας» (ΓΣ ΑΔΕΔΥ: Καταδίκη της νοθείας από τη ΔΑΚΕ στο 36ο Συνέδριο – ErgasiaNET).

Η ομόφωνη αθωωτική απόφαση για τους δύο συνδικαλιστές που κατήγγειλαν την απόπειρα εκλογικής νοθείας βγήκε από το δικαστήριο «μετά από τέσσερις αναβολές, ύστερα από αίτημα του κατήγορου», σύμφωνα με το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο του δημόσιου τομέα, που περιγράφει ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης «ο μεν Β. Σπανάκης κατέθεσε μέσω του δικηγόρου του δήλωση, στην οποία προσπάθησε να “μαζέψει τα αμάζευτα”, οι δε κατηγορούμενοι επανέλαβαν ότι όσα είχαν καταθέσει σε όλα τα στάδια της προδικασίας αποτελούν τα πραγματικά γεγονότα, τα όποια εξάλλου είχαν καταθέσει και οι δύο δικαστές που διενεργούσαν ως δικαστικοί αντιπρόσωποι τις συγκεκριμένες αρχαιρεσίες και θεωρήθηκαν “αναγνωστέα”».

Επισημαίνεται ότι η απόπειρα εκλογικής νοθείας στο 36ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ είχε καταγγελθεί από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς και από την ίδια την ΑΔΕΔΥ, η οποία στήριξε τους κατηγορούμενους (ΑΔΕΔΥ: Καταδίκη μηνυτήριας αναφοράς από το Β. Σπανάκη – ErgasiaNET).

Οσον αφορά τον κ. Σπανάκη, κατά του οποίου σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές είχε ασκηθεί σχετική μήνυση και δίωξη, «φρόντισε να τον απαλλάξει η κυβέρνησή του από την κατηγορία της νοθείας με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχε προωθήσει (άρθρα 63 & 100 του ν. 4689/2020 [σ.σ.: περί παραγραφής αξιόποινου και παύσης δίωξης πλημμελημάτων που είχαν τελεσθεί μέχρι 30/4/2020 και επέσυραν ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας])», τονίζει η ΑΔΕΔΥ (ΑΔΕΔΥ: Υπόθεση νοθείας 36ου Συνεδρίου – Απαιτούμε την απαλλαγή της Β. Πανουτσάκου και του Α. Πατίδη – ErgasiaNET).

Καταγγέλλει επίσης, ως «πρόκληση» το γεγονός ότι παράλληλα η κυβέρνηση «επιβράβευσε» τον πρώην συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ «και με υπουργική θέση, τοποθετώντας τον μάλιστα στη θέση του υφυπουργού Εργασίας (!), που τώρα έχει καταθέσει στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που εκτός των άλλων καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειά την ημέρα και ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας, απειλώντας τους απεργούς με ποινές φυλάκισης».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις