36.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Κακοκαιρία Elias: Έκλεισε η Eθνική Πατρών-Κορίνθου | Χαλαζόπτωση στα Καλάβρυτα – Τρόμος για τη Θεσσαλία

Πρόσφατα

Ενημέρωση, ώρα 20.15

Με πολύ νωπή ακόμα την εικόνα της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel –όπου το επιτελικό κράτος απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές, ζώα, περιουσίες πολιτών κτλ.– οι αρμόδιες αρχές της χώρας «υποδέχονται» με… τρόμο άλλο ένα κύμα κακοκαιρίας (Elias).

Η κακοκαιρία ήδη έχει χτυπήσει το Αίγιο: από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα να κλείσει η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου – Πατρών, αλλά και κομμάτι της νέας οδού. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», έχει διακοπεί, λόγω λασποροών, η κυκλοφορία των οχημάτων από τα διόδια του Ελαιώνα, έως τον κόμβο Καλαβρύτων, στο ρεύμα κίνησης προς Αθήνα. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν μηχανήματα, προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα, ενώ, σύμφωνα με την «Ολυμπία Οδό», όσα οχήματα βρίσκονταν στην περιοχή πέρασαν από το σημείο των λασποροών, αφού πρώτα μηχανήματα καθάρισαν μία από τις λωρίδες κυκλοφορίας. 

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή που καταγράφηκαν οι λασποροές, είχε εκδηλωθεί φωτιά στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Επίσης, ισχυρή χαλαζόπτωση έπεσε στα Καλάβρυτα και τις γειτονικές περιοχές. 

Ο τρόμος για τη Θεσσαλία

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις αναμένονται να πλήξουν τις πρόσφατα πλημμυρισμένες περιοχές, με ορισμένα δυσοίωνα σενάρια να δείχνουν ότι ο Elias μπορεί να θυμίσει ακόμα και τον «Ιανό». Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας προειδοποίησε για κατολισθήσεις και διαβρώσεις.

Με βάση τα παραπάνω, δεν ξένισε κανέναν η μεγάλη κινητοποίηση της κυβέρνησης, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έθεσε σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Πυροσβεστική, όπως και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας έπειτα από έκτακτες συσκέψεις την Παρασκευή και την Κυριακή.

Σε μια κίνηση περισσότερο επικοινωνιακή και λιγότερο ουσίας, στη Θεσσαλία έχει μεταβεί και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση των αρχών, ωστόσο για ακόμα μια φορά προέβη σε εκκλήσεις προς τους πολίτες. Όπως είπε ο υπουργός, επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες. Ζήτησε από τους πολίτες «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή» και σημείωσε: «Για μια ακόμη φορά θέλω να υπενθυμίσω ότι τη μάχη αυτή τη δίνουμε όλοι μαζί. Είναι μια συντονισμένη προσπάθεια. Πάνω από όλα είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο μας ενδιαφέρει κι από εκεί και πέρα να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προασπίζοντας και ό, τι άλλο υπάρχει».

Για τον παρακάτω διαδραστικό χάρτη του καιρού, πατήστε εδώ.

Πού χτυπά η κακοκαιρία

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr, τα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από τη Δυτική Μακεδονία και επεκτείνονται στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα. Οι περιοχές που θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο νερού είναι η Θεσσαλία (κυρίως νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας), η Κεντρική Στερεά (νομοί Ευρυτανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας) και η Βόρεια Πελοπόννησος (κυρίως νομοί Αχαΐας και Κορινθίας).

Ειδικότερα για τη Θεσσαλία, τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης (σε χιλιοστά) μέχρι και το πέρας της Τρίτης, αναμένονται στις περιοχές του Πηλίου και της Όθρυος, καθώς και στα δυτικά τμήματα της περιφέρειας. Την Τετάρτη η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με περισσότερα και εντονότερα φαινόμενα (και στη Θεσσαλία), ενώ πλέον αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά η Αττική, η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Εύβοια και οι Σποράδες.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις