37 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Καταπάτηση της ελευθερίας με συνδικαλιστική συναίνεση

Πρόσφατα

Τον Αύγουστο του 2022 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «διόρισε» τα μέλη της Ομάδας Συντονισμού για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (Task Force), επιλέγοντας εκπροσώπους από δημοσιογραφικές συνδικαλιστικές ενώσεις, με έδρα λειτουργίας το Μαξίμου και επιβλέποντα τον γενικό γραμματέα ενημέρωσης | Από τη Ματίνα Παπαχριστούδη για το prin.gr

Η Ομάδα αυτή ήταν η απάντηση της κυβέρνησης της ΝΔ στις παρεμβάσεις της Κομισιόν για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων (Κουκάκης) με κατασκοπευτικά λογισμικά, των διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων για τον έλεγχο και τη χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσιογράφων μέσω κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων, καθώς και στις καταγγελίες οργανώσεων για παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου (προσφυγικό- πανδημία Covid), διώξεις και φίμωση μέσω αγωγών. Οι συνδικαλιστές δημοσιογράφοι συναίνεσαν στην κυβερνητική αυτή «ντρίπλα» έναντι των διεθνών καταγγελιών που έθεταν σε πρώτο πλάνο την καταπάτηση της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Τον περασμένο Μάρτιο και σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, παρά τη συμμετοχή συνδικαλιστών, η Ομάδα Συντονισμού παρέδωσε την έκθεσή της στην Κομισιόν, με μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα για την προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων. Η έκθεση δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ανακοίνωσε την ίδρυση Παρατηρητηρίου για τις καταχρηστικές αγωγές (slapps), καλώντας τους δημοσιογράφους να καταγράψουν την περίπτωσή τους σε ειδική πλατφόρμα. Πριν λίγους μήνες, επίσης, ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη εξήγγειλε την ίδρυση «σχολής» για την προστασία -ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Πριν λίγες ημέρες, εκδόθηκε το προσχέδιο της Κομισιόν για το κράτος-δικαίου στις χώρες της Ευρώπης, στην οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στις χώρες «υψηλού κινδύνου» αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου. Όπως ισχυρίστηκε ο Μητσοτάκης, αναγνωρίζεται πως υπάρχει «πλουραλισμός», επειδή υπάρχουν αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, ανακοινώνεται πως στη χώρα θα ιδρυθεί Παρατηρητήριο κατά των αγωγών slapps και σχολή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων! Στο προσχέδιο σημειώνεται, ωστόσο, πως δεν έγιναν βήματα στο θέμα των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, για τον έλεγχο και παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου. Οι συνδικαλιστικές ενώσεις του κλάδου συνεχίζουν να σιωπούν επιβεβαιώνοντας την πλήρη υποταγή και συναίνεσή τους στον σφικτό έλεγχο της κυβέρνησης στα ΜΜΕ, στην ποδηγέτηση της δημοσιογραφίας και στην τακτική φίμωσης όσων επιμένουν στην ενημέρωση.

Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Στην έκθεση που παραδόθηκε στην Κομισιόν από την ελληνική Ομάδα αντέδρασε μια μόνο Ένωση, των ανταποκριτών Ξένου Τύπου! Ουσιαστικά, δηλώνει δημόσια πως καμία από τις προτάσεις που κατατέθηκαν εγγράφως και αφορούν τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και τα κρατικά κονδύλια δεν ελήφθη υπόψη, όπως συνέβη και με την πρόταση για αποκλεισμό εταιρειών που καταθέτουν Slapps από δημόσιες συμβάσεις. Καμία άλλη συνδικαλιστική ένωση δεν αντέδρασε.

Έφεση κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, Ευστάθιου Λιάλιου, κατέθεσαν η συνεταιριστική ιστοσελίδα Alterthess και η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη. Η απόφαση εκείνη αποδέχτηκε πως έγινε παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων για το εν λόγω στέλεχος που έχει ήδη καταδικαστεί για καταστροφή του περιβάλλοντος. Στην έφεση θα υποστηριχθεί πως η δημοσίευση αφορούσε ζήτημα δημοσίου συμφέροντος και αφορά στην ελευθερία της έκφρασης.

Στην άτυπη προεκλογική περίοδο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου βγαίνουν τα μεγάλα επικοινωνιακά μέσα, δηλαδή το δημόσιο χρήμα που θα μοιραστεί στα μίντια το επόμενο διάστημα. Ήδη έγιναν εγκρίσεις για νέα διαφημιστικά κονδύλια δήμων και περιφερειών. Ξεχωρίζουμε τις 973.410 χιλιάδες ευρώ της Περιφέρειας Αττικής για διαφήμιση «έργων» και τις 668.348 ευρώ του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι μεγάλοι Δήμοι και Περιφέρειες .

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις