23.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

ΣΕΠΕ «Αθηνά»: Για έναρξη νέας χρονιάς, συλλογική δράση και «μέτωπα αγώνα» υπεράσπισης Δημόσιου σχολείου και δικαιωμάτων

Πρόσφατα

«Τα σχολεία άνοιξαν με χιλιάδες κενά που στην Α’ Αθήνας ξεπερνούν τα 1.400 ύστερα και από τη β’ φάση προσλήψεων. Η παράλληλη στήριξη συρρικνώνεται  και μαζί της εγκαταλείπονται τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Οι αναπληρωτές χρεώνονται μέχρι και πάνω από τρία παιδιά ή πηγαίνουν ακόμα και σε δύο σχολεία. Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων λείπουν από τα σχολεία, ενώ πολλοί αναπληρωτές δε  θα βρουν φέτος θέση στη Δημόσια Εκπαίδευση», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά» στην ανακοίνωσή του για την έναρξη της νέας χρονιάς και τη συλλογική του δράση. «Η κ. Μιχαηλίδου, χωρίς ντροπή, μιλά για την αντιεπιστημονικότητα του ενός εκπαιδευτικού για κάθε παιδί στην παράλληλη στήριξη, ενώ ο κ. Πιερρακάκης ανακάλυψε ότι για τα κενά φταίει το my-school», προσθέτει. 

Όπως αναφέρει ο ΣΕΠΕ ανάμεσα στα άλλα, από τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς σε κάθε σχολική μονάδα καλούνται και φέτος να βρεθούν απέναντι στη λογική των μεντόρων, των ενδοσχολικών συντονιστών, των ομίλων απλήρωτης εργασίας, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, «στην παρούσα φάση καλούμαστε  όλοι/όλες οι νεοεισερχόμενοι στις σχολικές μονάδες να  υπογράψουμε την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, να υπογράψουμε την απεργία-αποχή από τους μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές και να συνεχίσουμε την αντίσταση στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα, μέσα από αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων».

Οι εκπαιδευτικοί καλούνται επίσης να μπλοκάρουν τα νέα βέλη κατά του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού που εξαγγέλει η κυβέρνηση: «την επιλογή σχολείου από τους γονείς, το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την “ενιαία προσχολική αγωγή 0-6”. Οι επικοινωνιακές παλινωδίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δε μας ξεγελούν, μόνο δείχνουν πόσο φοβούνται τις οργανωμένες συλλογικές αντιστάσεις μας. Συνεχίζουμε -απαιτούμε: μαζικούς διορισμούς, διορισμό όλων των αναπληρωτών με πτυχίο και προϋπηρεσία, ίσα δικαιώματα – θεωρούμε casus belli κάθε σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ, γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση ωραρίου νηπιαγωγών, διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

Ανακοίνωση του ΣΕΠΕ «η Αθηνά» για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και τη συλλογική μας δράση

Ευχόμαστε σε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους στα Δημοτικά σχολεία και τα Νηπιαγωγεία του συλλόγου μας καλή αρχή, υγεία και δύναμη! Καλωσορίζουμε τους/τις νεοδιόριστους κι αναπληρωτές συναδέλφους, αλλά και όλους/ες τους/τις συναδέλφους που τοποθετούνται για πρώτη φορά φέτος στις σχολικές μας μονάδες, συνεχίζοντας το συλλογικό αγώνα για εργασιακή αξιοπρέπεια, σταθερή και μόνιμη δουλειά και ίσα δικαιώματα για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η πολιτική της κυβέρνησης όλη την προηγούμενη περίοδο επιφύλαξε τα χειρότερα για την εκπαίδευση και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με όπλο την αξιολόγηση, τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία επιχείρησε να πλήξει καίρια το δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, την ίδια ώρα που λεηλατούσε τα λαϊκά εισοδήματα, κάθε δημόσιο αγαθό, τα εργασιακά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Μετά και τις εκλογές στη χώρα η πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας συνεχίζεται. Η ακρίβεια καλπάζει και στραγγίζει το εισόδημά μας, ενώ οι “αυξήσεις” που ψηφίστηκαν για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι μια σκέτη κοροϊδία. Το εργασιακό νομοσχέδιο Γεωργιάδη των 13 ωρών εργασίας την ημέρα, των συμβάσεων μηδενικών ωρών και της ποινικοποίησης της απεργιακής δράσης, επεκτείνει τον εργασιακό μεσαίωνα του Χατζηδάκη. Το καλοκαίρι με τις φωτιές στα δάση και τις πλημμύρες  αποκαλύφθηκε ξανά η εγκληματική πολιτική για  το περιβάλλον, τις ανθρώπινες ζωές, τα δημόσια αγαθά.

Για όσα επιφύλαξε και επιφυλάσσει στον εκπαιδευτικό και τη δημόσια εκπαίδευση η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, τον πόλεμο που κήρυξε σε κάθε μάχιμο εκπαιδευτικό, τον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου και τη δημοκρατία σε αυτό, δώσαμε με αξιοπρέπεια όλη την προηγούμενη περίοδο σημαντικές μάχες μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής των συναδέλφων στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση όλη την προηγούμενη περίοδο, που στο Σύλλογό μας ξεπέρασαν το 90% τόσο στους μέντορες όσο και την ατομική αξιολόγηση, η καθολική-100%- αντίσταση των σχολείων στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και τις εξετάσεις PISA, μπλόκαραν αποσόβησαν ή καθυστέρησαν τη δρομολόγηση και εφαρμογή μέτρων και αρνητικών εξελίξεων, στους μέντορες, στην απλήρωτη υπερωριακή εργασία των εκπαιδευτικών ομίλων, στην αξιολόγηση τη σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, στην PISA, στην παρεμπόδιση των συλλογικών μας διαδικασιών και των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

Τη μάχη θα τη δώσουμε ξανά! ‘Εχουμε το ηθικό ανάστημα από τον αξιοπρεπή αγωνιστική  στάση της προηγούμενης περιόδου, αλλά και την ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ των 600 αντιπροσώπων του συνεδρίου της ΔΟΕ για τη ΣΥΝΕΧΙΣΗ TOY ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ με τις ίδιες μορφές, μια απόφαση που πάρθηκε, μάλιστα, λίγες μέρες μετά τις εκλογές στη χώρα, της 25ης Ιουνίου.

Aπό τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς σε κάθε σχολική μονάδα καλούμαστε και φέτος να βρεθούμε απέναντι στη λογική των μεντόρων, των ενδοσχολικών συντονιστών, των ομίλων απλήρωτης εργασίας, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ο σύλλογος Αθηνά εξειδίκευσε με ενημερωτικό δελτίο τα βήματα για τη συνέχιση του αγώνα.  Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα φάση καλούμαστε  όλοι/όλες οι νεοεισερχόμενοι στις σχολικές μονάδες να  υπογράψουμε την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, να υπογράψουμε την απεργία-αποχή από τους μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές και να συνεχίσουμε την αντίσταση στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας με τα ενιαία κείμενα, μέσα από αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

Kαλούμαστε επίσης να μπλοκάρουμε τα νέα βέλη κατά του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού που εξαγγέλει η κυβέρνηση: την επιλογή σχολείου από τους γονείς, το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, την “ενιαία προσχολική αγωγή 0-6”. Οι επικοινωνιακές παλινωδίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δε μας ξεγελούν, μόνο δείχνουν πόσο φοβούνται τις οργανωμένες συλλογικές αντιστάσεις μας. Συνεχίζουμε -απαιτούμε: μαζικούς διορισμούς, διορισμό όλων των αναπληρωτών με πτυχίο και προϋπηρεσία, ίσα δικαιώματα – θεωρούμε casus belli κάθε σκέψη για διαγωνισμό ΑΣΕΠ, γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση ωραρίου νηπιαγωγών, διεύρυνση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τα σχολεία άνοιξαν με χιλιάδες κενά που στην Α’ Αθήνας ξεπερνούν τα 1400 ύστερα και από τη β’ φάση προσλήψεων. Η παράλληλη στήριξη συρρικνώνεται  και μαζί της εγκαταλείπονται τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Οι αναπληρωτές χρεώνονται μέχρι και πάνω από τρία παιδιά ή πηγαίνουν ακόμα και σε δύο σχολεία.  Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων λείπουν από τα σχολεία, ενώ πολλοί αναπληρωτές δε  θα βρουν φέτος θέση στη Δημόσια Εκπαίδευση. Η κ. Μιχαηλίδου, χωρίς ντροπή, μιλά για την αντιεπιστημονικότητα του ενός εκπαιδευτικού για κάθε παιδί στην παράλληλη στήριξη, ενώ ο κ. Πιερρακάκης ανακάλυψε ότι για τα κενά φταίει το my-school.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο σύλλογος Αθηνά, μαζί με τα  σωματεία της Αθήνας, συμμετείχε σε δυο μαζικές κινητοποίησεις στη Α’ Διεύθυνση, απαιτώντας. ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΑΝΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ που έχουν αδικηθεί από τις περικοπές και την πολιτική απόκρυψης των κενών που ασκεί η Δνση, κατ’ εντολή του Υπουργείου Παιδείας. Θα συνεχίσουμε χωρίς συμβιβασμούς να απαιτούμε την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών στα σχολεία και τα νηπιαγωγεία μας. Και για να μην επιχειρηθεί η μετακύλιση των περικοπών στις πλάτες μας με επιβάρυνση στα ωράριά μας, επικαιροποιήσαμε και προωθήσαμε το πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων καθώς και των αναπληρωτών. Καλούμε σε καθημερινή υπεράσπιση του πλαισίου αυτού από οποιαδήποτε καταστρατήγηση και  σε επαφή με το σωματείο μας για κάθε εργασιακό θέμα και κάθε πρόβλημα της σχολικής μονάδας.

Έχοντας ήδη συμμετοχή σε μια σειρά από δράσεις του εκπαιδευτικού, γονεϊκού και αντιφασιστικού κινήματος (κινητοποιήσεις για τα κενά, για τις ελλείψεις στα σχολικά κτίρια, κινητοποίηση για τα δέκα χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα) συνεχίζουμε  το επόμενο διάστημα με :

-Καμπάνια σε όλα τα σχολεία για την αντίσταση στην αξιολόγηση και τα δικαιώματά μας.

-Συνάντηση με τους Δ/ντες- Διευθύντριες- Προϊσταμένες-ους.

-Έκτακτη Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 20/9, 18.30 στο 3ο και 4ο ΔΣ Γαλατσίου.

-Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη

-Συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια οριζόντιου και αδιαμεσολάβητου συντονισμού των εκπαιδευτικών σωματείων

-Προσανατολιζόμαστε για συλλαλητήρια και απεργιακή δράση στο χώρο της εκπαίδευσης το αμέσως επόμενο διάστημα.

-Θεωρούμε ότι η δράση κι ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακώνεται, να στοχεύει σε μια απεργιακή έκρηξη με διάρκεια, προοπτική, συντονισμό από τα κάτω όλων των εργαζόμενων, για την ανατροπή του καθεστώτος της κοινωνικής λεηλασίας και βαρβαρότητας.  

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟY
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Παζάλος Γιώργος
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Θεοδωρόπουλος  Θοδωρής

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις