34.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024

Καλαμαριά: Συγκέντρωση για την υπεράσπιση του παραλιακού μετώπου (19/9, 7μμ.)

Πρόσφατα

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς καλούν την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 19:00 το απόγευμα στη συμβολή των οδών διαμαρτυρίας στη Θ. Σοφούλη με Κολχίδος (Λαμαρίνες) επτά Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής που έχουν δημιουργήσει ένα Δίκτυο για τη διάσωση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς | Πηγή: Alterthess

Το Δίκτυο καλεί στη συγκέντρωση, στην οποία θα πραγματοποιηθεί και πολιτιστικό δρώμενο, με στόχο να αποτραπεί η οικοδόμηση του εναπομείναντος ελεύθερου δημόσιου χώρου της Καλαμαριάς, καθώς και για ασκηθεί η απαραίτητη πίεση στον Δήμο Καλαμαριάς και την κεντρική κυβέρνηση να σταματήσουν κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης.

Η ανακοίνωση του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων

Το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται και διαμορφώνεται περί τη θάλασσα, προσανατολίζεται και χαρακτηρίζεται από αυτήν. Στον πυκνοδομημένο αστικό της ιστό, το θαλάσσιο μέτωπο είναι το πολύτιμο φυσικό στοιχείο, με το οποίο οι τοπικές κοινωνίες συνδέονται άρρηκτα στην ιστορική μνήμη και στο οποίο καταφεύγουν διαχρονικά ανάγοντάς το σε συλλογικό χώρο. Στο νοτιοανατολικό του τμήμα, εντός ορίων του Δήμου Καλαμαριάς, οι μοναδικές φυσικές ακτές, οι όρμοι, τα δασωμένα πρανή, το μεγάλο πάρκο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, το ακρωτήριο του μικρού Καραμπουρνού (Μικρό Έμβολο) εναλλάσσονται σε ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό τοπίο. Τα τοπόσημα της περιοχής διατρέχουν όλες τις ιστορικές περιόδους: από τον αρχαίο οικισμό, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αντάντ, την περιοχή των Απολυμαντηρίων – χώρο υποδοχής των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, έως και τη νεότερη εποχή: Κυβερνείο (Παλατάκι), Μαρίνα τουριστικών σκαφών, Πλαζ  Αρετσούς, χώροι ψυχαγωγίας και αναψυχής αποτυπωμένα όλα στη λαϊκή παράδοση. Και ενώ, η παραλιακή ζώνη του Δήμου Καλαμαριάς μήκους 5,5 χιλιομέτρων αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, έχει καταδικασθεί σε μια πρωτοφανή, αν όχι και σκόπιμη εγκατάλειψη και παρακμή. 2 Εμπλεκόμενοι φορείς όπως το Υπερταμείο, το ΤΑΙΠΕΔ, η ΕΤΑΔ, ο ΑΟΟΑ, το Υπουργείο Εσωτερικών, μη συνεργαζόμενοι με τους τοπικούς φορείς κρατούν, με αμφιβόλου νομιμότητας παρεμβάσεις, σε αδράνεια τα προαναφερθέντα μοναδικής αξίας  τοπόσημα, καταδικάζοντας στη φθορά του χρόνου μεγάλης αξίας υποδομές.

ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ…SOS

Ιδιαίτερης βαρύτητας, αλλά και άμεσης προτεραιότητας θεωρούμε ορατό πλέον τον κίνδυνο ακύρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Καλαμαριάς, με οικοδόμηση στην παραλιακή ζώνη στο Καραμπουρνάκι. Οι εναπομείναντες αδόμητοι χώροι στη ζώνη αυτή, από τα όρια με το Δήμο Θεσσαλονίκης και μέχρι τη Ν.Δ.Β.Ε., είναι χαρακτηρισμένοι από το ισχύον Γ.Π.Σ. ως χώροι πρασίνου και ανοικτών αθλοπαιδιών. Απαιτούνται οι εξής άμεσες ενέργειες:

Α) Άμεση ανάκληση από το Δήμο των δύο οικοδομικών αδειών 37/2012 και 38/2012 και των αναθεωρήσεων αυτών για την ανέγερση αντιστοίχων οικοδομών στο χώρο Θ.Σοφούλη-Ναυαρίνου-Κολχίδος, , για τις οποίες το ΣτΕ αποφάσισε ότι εκδόθηκαν με μη νόμιμη διαδικασία. Ας σημειωθεί ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο υπάρχουν δύο ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου ο δήμαρχος να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες  για την ανάκληση των οικοδομικών αδειών. Επίσης σε περίπτωση απόπειρας οικοδόμησης των επίμαχων χώρων ο Δήμος να καταφύγει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Β) Άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου ανοικοδόμησης οικοπέδου ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας μετά την έκδοση της 1103/26.07.21 απόφασης του ΣτΕ αποχαρακτηρισμού από χώρο ανοικτών αθλοπαιδιών που προβλέπει το Γ.Π.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς.

Γ) Να δοθεί άμεση και οριστική λύση με την απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μέσω ενεργών χρηματοδοτικών εργαλείων ή από εθνικούς πόρους ή και με ανταλλαγή με ίσης αξίας ακίνητα από τον Δήμο, την Περιφέρεια και από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.

Δ) Να γίνει επισκευή της ιστορικής σκάλας και ανάδειξη σε σημαντικό τοπόσημο της περιοχής, διότι ως γνωστόν τμήμα της έχει καταρρεύσει. Αν η επισκευή δεν καταστεί δυνατή να κατασκευασθεί νέα πάνω στο αποτύπωμα της παλιάς για να μπορέσει να λειτουργήσει (όπως για δεκαετίες λειτουργούσε) ως στάση των τουριστικών σκαφών που κινούνται στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δε δέχονται, την καθεστωτική αντίληψη επέκτασης των κάθε λογής αυθαιρεσιών, που συνέβησαν στο παραλιακό μέτωπο, σε προηγούμενες ανώμαλες πολιτικές καταστάσεις καθώς και την αδικαιολόγητη πρόσφατη εξαίρεση της περιοχής από το εκπονούμενο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.

Απευθυνόμαστε σε εσάς με την ελπίδα ότι η δική σας παρέμβαση θα αποτρέψει ενέργειες που θα δημιουργήσουν καταστάσεις μη αναστρέψιμες:

Να αποτραπεί η δόμηση του παραλιακού μετώπου στο Καραμπουρνάκι, την τελευταία εναπομείνασα παραλιακή περιοχή πρασίνου και ανοικτών αθλοπαιδιών.

Να απαλλάξουμε το πρώην στρατόπεδο Κόδρα από δεσμεύσεις που δεν το επιτρέπουν να μετεξελιχθεί σε πάρκο με λειτουργίες υπερτοπικής σημασίας, όπως προβλέπεται στο Γ.Π.Σ. του Δήμου Καλαμαριάς, το «Ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης» Ν.1561/1985 και την απόφαση 288/2003 του ΣτΕ.

Να διασωθεί το διατηρητέο κτήριο του Κυβερνείου (Παλατάκι) από τη φθορά του χρόνου και να λειτουργήσει ως η έδρα του ευρύτερου δημόσιου ενιαίου μητροπολιτικού πάρκου Κόδρα-Παλατάκι-Παραλία.

Να παραχωρηθεί η Πλαζ Αρετσούς ως ελεύθερος κοινόχρηστος χώρος στον Δήμο Καλαμαριάς. 5. Να αναβαθμισθεί και να λειτουργήσει η υποβαθμισμένη Μαρίνα της Καλαμαριάς ως μία σύγχρονη Μαρίνα με σεβασμό στο περιβάλλον και την ιστορικότητα της περιοχής. Έτσι, θα διαφυλαχθεί όχι μόνο το μέλλον του Δήμου μας, αλλά και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης γενικότερα.

Καλούμε τους φορείς,τουςσυλλόγους,τα σωματεία και τους κατοίκους της πόλης  ώστε όλοι μαζί να αποτρέψουμε την οικοδόμηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων του παραλιακού μετώπου του Δήμου Καλαμαριάς.

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Τα μέλη του Δικτύου:

1) Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος»

2) Προοδευτικός Σύλλογος Αρετσούς & Δέρκων

3) Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Ν. Κρήνης «Αγία Παρασκευή»

4) Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κρήνης «Μπουμπουλίνα»

5) Σύλλογος Πολιτών Κελλάριου Όρμου «Μικρό Έμβολο»

6) Σύλλογος Πολιτισμικής Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής Παρέμβασης Καραμπουρνάκι «Ποσειδώνας»

7) Σύλλογος Κουριωτών ο Ταξιάρχης

Συγκέντρωση-Διεκδίκηση, Καλλιτεχνικά Δρώμενα
ΤΡΙΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 19.00

Θ. ΣΟΦΟΥΛΗ με ΚΟΛΧΙΔΟΣ (Λαμαρίνες)
– ΣΚΑΛΑ (στάση Βερβελίδη ΟΑΣΘ Νο5)

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις