20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Δέκα χρόνια – Ούτε βήμα πίσω αλλά… στο Κερατσίνι (18/9, 5.30μμ.) και στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Πρόσφατα

Αντιφασιστικές συγκεντρώσεις, σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη 2023, μεταξύ άλλων έχουν προγραμματιστεί: Κερατσίνι (Παύλου Φύσσα 60, Αμφιάλη): 17.30 στο μνημείο του Παύλου και πορεία στη Μάντρα του μπλόκου της Κοκκινιάς (η πορεία θα καταλήξει στην πλ. Αγίου Νικολάου – Μετρό Νίκαιας). Θεσσαλονίκη: 19:00 στην Καμάρα. Πάτρα: 18:00 στην πλατεία Γεωργίου. Βόλος:18:00 στο Θόλο. Ξάνθη: 18:00, ΠΡΟΚΑΤ πολυτεχνικής σχολής. Κομοτηνή: 18:00 στην παλιά Νομική. Λάρισα: 18:00 στην παλιά Ιατρική. Ιωάννινα: 18:00 στην Περιφέρεια Ηπείρου. Καλαμάτα: 19:00 στην πλατεία 23ης Μαρτίου. Χανιά:19:00 στην πλατεία Αγοράς. Καβάλα: 19:00 στο λιμάνι Καβάλας. Ηράκλειο: 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας. Αγρίνιο: 19:00 στην πλατεία Δημάδη. Κέρκυρα: 19:00 στην πλατεία Ανουτσιάτα. Καρδίτσα: 19:00 στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας. Λαμία: 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας. Αργοστόλι: Αντιφασιστική συναυλία στις 20:00 στο Θαλασσόμυλο (πληροφορίες από infolibre).

«Ή θα επικρατήσει ο κόσμος της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή το σκοτάδι του μίσους και του φασισμού – δεν υπάρχει μέση λύση»

Η εισήγηση του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας» στην εναρκτήρια εκδήλωση του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη 2023.

Δέκα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου ζούμε εκ νέου την προσπάθεια των φασιστών να ανασυγκροτηθούν και να κυριαρχήσουν. Φασιστικά κόμματα στη Βουλή, ναζιστική υποψηφιότητα στον δήμο Αθήνας, εθνικιστικά συλλαλητήρια όπου επωάζεται το αυγό του φιδιού, πυρήνες φασιστών που κάνουν επιθέσεις σε μετανάστες και πρόσφυγες, οι φασιστικές πολιτοφυλακές στον Έβρο, τα πογκρόμ στην Κύπρο και φυσικά η δολοφονία του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Βλέπουμε το ρατσισμό να έρχεται από το ίδιο το κράτος και τους θεσμούς. Οι πρόσφυγες και μετανάστες αντιμετωπίζονται πολεμικά με αποκορύφωμα το έγκλημα της Πύλου όπου εκατοντάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο. Βλέπουμε τους φασίστες να χαϊδεύονται και τα μεγάλα ΜΜΕ να αναπαράγουν τα σενάρια συνωμοσίας για τους μετανάστες που ευθύνονται για τις πυρκαγιές και όλα τα κακά της χώρας. Βλέπουμε με αφορμή την απάνθρωπη δολοφονία του Αντώνη στο λιμάνι, ότι η αποκτήνωση εξαπλώνεται σε μια κοινωνία που νιώθει ότι οι ζωές μας δε μετράνε.

Σαν Σύλλογος Πολιτισμού θεωρούμε ότι ή θα επικρατήσει ο κόσμος της αλληλεγγύης και της συνεργασίας ή το σκοτάδι του μίσους και του φασισμού – δεν υπάρχει μέση λύση.

Τα 10 χρόνια που πέρασαν ένα πολύπλευρο αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε σημαντικές νίκες απέναντι στους οργανωμένους φασίστες. Όμως οι συνθήκες που διαμορφώνονται κάνουν μέρος των ισχυρών να ξαναπροωθούν τις οργανωμένες φασιστικές ομάδες στο δρόμο. Οφείλουμε όλοι να κάνουμε πολύ περισσότερα για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς, για να μην ξαναζήσουμε φασισμό και πόλεμο. Η 7η Οκτώβρη του 2020 μας δείχνει το δρόμο. Καλούμε κάθε αντιφασίστα και αντιφασίστρια, κάθε οργάνωση και συλλογικότητα, κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, να δώσουμε σε κάθε πεδίο της ζωής, καθημερινά, τον αγώνα ενάντια στους ναζιστές και όσους τους στηρίζουν.

Για τον Παύλο, για το παρόν και το μέλλον όλων μας:

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ!

Ακροδεξιός φασιστικός εσμός σε βάρος των προσφύγων. Η αποκτήνωση προχωρά και έφτασε μέχρι τη δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη

Από το κάλεσμα της ΚΕΔΔΑ (Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, τις Ελευθερίες) για την απογευματινή συγκέντρωση στο Κερατσίνι.

Στις 12 Αυγούστου, ο Πακιστανός εργάτης Σιράζ Σαφτάρ έπεφτε νεκρός στη Ν. Ιωνία, μαχαιρωμένος από τέσσερις  Έλληνες, ηλικίας 18-20(!) χρόνων, σε μια δολοφονική επίθεση με καθαρά ρατσιστικό κίνητρο. Αποτελεί ένα ακόμα θύμα των ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος των προσφύγων από νεοναζί.

Με πρωταγωνιστές την Ν.Δ., την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τους καταδικασμένους Χ.Α., αλλά και την ανοχή άλλων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος ξεδιπλώνεται η στοχοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών για όλα τα κακά και τα δεινά της χώρας, την ανεργία, την ακρίβεια και τώρα τις φωτιές. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ με τα παπαγαλάκια τους πιπιλάνε σε ειδήσεις, ρεπορτάζ και τηλεοπτικές συζητήσεις το αφήγημα ότι τα σύνορα κινδυνεύουν από τους άοπλους πρόσφυγες και η καταδίωξη τους επιβάλλει φράκτες, βία των όπλων, επαναπροωθήσεις, κακομεταχείριση έως και δολοφονίες τους.

Για τις πρόσφατες πυρκαγιές επιστρατεύτηκε από ακροδεξιές – φασιστικές – ναζιστικές ομάδες το βολικό για την κυβέρνηση αφήγημα της ευθύνης των προσφύγων για να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν το πογκρόμ που εξαπολύουν σε βάρος των προσφύγων. Μια βρώμικη επιχείρηση που ποτίζεται από μισαλλοδοξία, απανθρωπιά, αλλά τους αποφέρει και εύκολο κέρδος από τη ληστεία χρημάτων, κινητών και εγγράφων των προσφύγων και την εκμετάλλευση των προσφύγων. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις «εθνικής κάθαρσης» στο όνομα της πατρίδας, της θρησκείας και της φυλής, που δήθεν κινδυνεύουν από τους κυνηγημένους των πολέμων και της φτώχειας, εξελίσσονται στον Έβρο, στο Αιγαίο, στα νησιά με τη συνδρομή τοπικών, αστυνομικών, στρατιωτικών αρχών.

Και έτσι όταν βρέθηκαν οι 28 καμένοι πρόσφυγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, τα ΜΜΕ δεν τους θρήνησαν, δεν τους ανέφεραν ως απώλειες ανθρώπινων ζωών, δεν θεώρησαν τραγωδία το μαρτυρικό τους θάνατο. Αντίθετα αρκετά έσπευσαν ως ύβρι να τους χρεώσουν ως υπεύθυνους για την φωτιά που ξέσπασε στο δάσος.

Σε αυτό το τοπίο ήρθε στο φως μια από τις πολλές και επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις με τον επαγγελματία με το Jeep που φυλάκισε σε κλειστή καρότσα 25 πρόσφυγες. Νοιώθοντας ότι έχει κάλυψη για τις αυθαιρεσίες του, προφανώς γιατί λειτουργούσε με γνώση ή και προτροπή των αρχών, τους επιδείκνυε περήφανα ως κυνηγός κεφαλών σε βίντεο.

Αυτή η νοσηρή κατάσταση απλώνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης και την καθοδήγηση στελεχών της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει για τις φωτιές: «Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία (σ.σ. της πυρκαγιάς) ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας».

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος συμβαδίζει με τον πολιτιστικό κατήφορο που μεθοδικά δημιουργεί μια κοινωνία ξενοφοβίας απανθρωπιάς, ανταγωνισμού και αλληλοφαγώματος των φτωχών για να κυριαρχούν και να διαφεντεύουν οι πλούσιοι. Πρώτα εξιλαστήρια θύματα οι πρόσφυγες και μετανάστες, οι διαφορετικοί, οι αντιφασίστες, μετά ο Αντώνης. 

Ο Αντώνης Καρυώτης που σπρώχνεται στη θάλασσα από τον ύπαρχο με τη συνενοχή και άλλων για να πνιγεί στην περιδίνηση των νερών της προπέλας πέφτοντας από τον καταπέλτη του πλοίου. Στην απολογία του είπε ότι τον πέρασε για μαύρο. Μια ενέργεια εναρμονισμένη με την περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής που ξεκινά από την οικονομική και πολιτική ολιγαρχία απλώνεται σαν δηλητήριο στον ακροδεξιό εσμό και στοχοποιεί τους πιο ευάλωτους, τους διαφορετικούς, τους φτωχούς τους ανυπότακτους.

Στο δρόμο ξανά για να διεκδικήσουμε ελευθερία, αυτοδιάθεση και ίσα δικαιώματα για όλες, όλα και όλους.

Από το κάλεσμα του Αντιφασιστικού-Αντιπατριαρχικού Σεπτέμβρη για την απογευματινή αντιφασιστική συγκέντρωση στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη

Η ακροδεξιά, ωστόσο, και οι ναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις είναι ακόμα εδώ, όπως και η πατριαρχία σε όλες της εκφάνσεις (σεξισμός, ομοφοβία, τρανσφοβία, χοντροφοβία).

Τα περιστατικά της κράτησης μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη από ακροδεξιούς ρατσιστές, του πογκρόμ κατά μεταναστών στη Λεμεσό, της δολοφονίας του Αντώνη στον Πειραιά από ρατσιστή/μισανάπηρο ναυτικό, της δολοφονίας της μετανάστριας τρανς περφόρμερ Άννας, αλλά και η είσοδος τριών ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή, με μεγάλα ποσοστά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα (Σπαρτιάτες, Βελόπουλος, Νίκη) μάς βγάζουν στον δρόμο ξανά για να διεκδικήσουμε ελευθερία, αυτοδιάθεση και ίσα δικαιώματα για όλες, όλα και όλους.

Ο κοινωνικός κανιβαλισμός καλλιεργείται συστηματικά στην κοινωνία από την ακροδεξιά και τις φασιστικές/ναζιστικές οργανώσεις (αλλά και από τον νεοφιλελευθερισμό με συγκαλυμμένα “πολιτισμένη” μορφή) Δε θα τον αφήσουμε να επικρατήσει».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις