23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Έντονη ανησυχία για τη στάθμη του νερού στη λίμνη Κάρλα | Αστικά λύματα διοχετεύονται στον Πηνειό

Πρόσφατα

Συναγερμός έχει σημάνει σε Λάρισα και Μαγνησία λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών στη λίμνη Κάρλα, η οποία θυμίζει την εποχή πριν από την αποξήρανση της – Πηγή: efsyn.gr/Στράτος Ιωακείμ

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα ύδατα όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά και οι πολίτες έχουν ενημερωθεί. Το βράδυ της Πέμπτης εστάλη μήνυμα από το 112 σε έξι χωρία να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να εγκαταλείψουν τα σπίτια αλλά και τα χωριά τους εάν κριθεί απαραίτητο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖEΚΑΣ/EUROKINISSI)

Η λίμνη Κάρλα αποξηράθηκε το 1962. Μετά τον «Daniel» η λίμνη όχι μόνο ξαναδημιουργήθηκε, αλλά η στάθμη της διαρκώς ανεβαίνει απειλώντας τις επόμενες μέρες να πλημμυρίσει κοντινά χωριά. Βρίσκεται περίπου 300 μέτρα μακριά από τα πρώτα σπίτια του Σωτήριου, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται -σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιλελέρ- οι οικισμοί Νίκη, Μόδεστος Καστρί και Αμυγδαλή Λάρισας, οι κωμοπόλεις Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, αλλά και τα Κανάλια Μαγνησίας. 

Λόγω των ορμητικών νερών που φεύγουν από τον Πηνειό και διοχετεύονται στο σημείο χρειάστηκαν μόλις 2,5 ημέρες για να επιστρέψει στο μέγεθός της, όπως ήταν πριν από την αποξήρανση του 1962.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν ανέβει ακόμα 60 εκατοστά η στάθμη του νερού, η λίμνη θα υπερχειλίσει και θα πλημμυρίσουν πολλά χωριά και οικισμοί.  

Δεύτερος γύρος πλημμυρών

Ο Γρηγόρης Καλαγιάς, άλλοτε ανώτατος αξιωματικός της Π.Α. και του ΓΕΕΘΑ, τέως υπεύθυνος Πληροφόρησης σε θέματα καταστροφών και εθνικής ασφάλειας της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αγιάς, εξήγησε (Ράδιο 98.4) γιατί ο δεύτερος γύρος πλημμυρών έρχεται από τις τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται στην Κάρλα και όχι μόνο στο τεχνητό τμήμα της αλλά σε όλο το εύρος τής πάλαι ποτέ λίμνης που αποξηράθηκε.  Είπε ότι τα πλημμυρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και πως τα νερά θα φθάσουν έως το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, όπου και η βάση ελικοπτέρων με τις τεράστιες ζημιές στις εγκαταστάσεις της.

Μαρτυρίες κατοίκων

«Ποτέ στα χρονικά δεν έφτασε η Κάρλα 20 μέτρα έξω από το χωριό ακόμα και πριν γίνει η αποξήρανση. Έγιναν έργα, υποτίθεται, αποστραγγιστικά, έφτιαξαν τον εγκλωβισμό της λίμνης, έβαλαν δήθεν αντλίες που είχαν τη δυνατότητα να τραβάνε δεν ξέρω και γω πόσα κυβικά νερό, δεν δουλεύουνε αυτά τα πράγματα, έβλεπαν ότι το νερό έφτασε μας έπνιγε και αυτά δεν δούλευαν εκεί πέρα, δεν τα έβαλαν να δουλέψουν», ανέφερε (ΣΚΑΪ) κάτοικος παραλίμνιου χωριού εκφράζοντας την αγωνία του. «Αργοπόρησαν να ανοίξουν τη σήραγγα την παλιά της Κάρλα και δεν έβαλαν έγκαιρα τα αντλιοστάσια μπροστά και ρίχνανε τα νερά συνέχεια προς τα εδώ», δηλώνει άλλος κάτοικος, στο ίδιο μέσο ενημέρωσης (εδώ το βίντεο).

Καταγγελία ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προβαίνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων όσον αφορά τη λίμνη Κάρλα, που πλημμυρίζει μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τα έργα επανασύστασής της, που κόστισαν 245 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνουν, μεγάλο μέρος από τα αναμενόμενα οφέλη του έργου δεν υπάρχουν μέχρι τώρα εξαιτίας κακής κατασκευής, φροντίδας και διαχείρισής του.

Η κατάσταση που περιγράφουν είναι δραματική, καθώς σημειώνουν ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα πλήρωση δοκιμής του φράγματος, τα όργανα και οι υποδομές στους ταμιευτήρες είναι ήδη κατεστραμμένα, φυτεύτηκαν 14.000 δενδρύλλια, για τα οποία δαπανήθηκαν τεράστια ποσά και αφέθηκαν να ξεραθούν. Επισημαίνουν δε ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του ταμιευτήρα ήταν η υδροδότηση του Βόλου, που σήμερα τροφοδοτείται με ακατάλληλο νερό, και το πιθανότερο είναι ότι δεν λειτουργεί, πράγμα που έχει σοβαρές συνέπειες για τους πολίτες του Δήμου Βόλου.

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζητά να γίνει εκτεταμένη έρευνα για πιθανές σοβαρές πράξεις ή παραλείψεις που συντελέστηκαν παράτυπα ή και παράνομα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα και έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στα νερά, ασθενειών στα ψάρια και γενικότερα στο σύνολο του οικοσυστήματος, καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων άρδευσης, ύδρευσης του Βόλου, μεγάλες καταστροφές σε τμήματα και υποέργα και εγκατάλειψη και μη συντήρηση πανάκριβων εξοπλισμών και στοιχείων.

Υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού σε αρκετά σημεία | EUROKINISSI/ΤΖΕΚΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

Εκτός λειτουργίας ο βιολογικός καθαρισμός στη Λάρισα – Αστικά λύματα διοχετεύονται στον Πηνειό

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η efsyn.gr, τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας έχουν θέσει εκτός λειτουργίας τον βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας, της Γιάννουλης και της Μάνδρας αυξάνοντας την ανησυχία για τη δημόσια υγεία.

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Δημήτρης Μαβίδης, τόνισε (ΕΡΤ) πως από την περασμένη Παρασκευή (8 Σεπτεμβρίου) έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και τα λύματα «περνάνε στον Πηνειό χωρίς καθαρισμό».

Για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαβίδη τα αντλιοστάσια και το αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη της Λάρισας λειτουργούν κανονικά όμως αυτό δεν αρκεί καθώς τα εισερχόμενα λύματα, καταλήγουν από το αποχετευτικό δίκτυο, μαζί με τα πλημμυρικά νερά, στον Πηνειό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας παρήγγειλε χθες κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθεί η ρύπανση του Πηνειού ποταμού εξαιτίας της μη λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών της Λάρισας, της Μάνδρας και της Γιάννουλης.

Εξηγήσεις για τα αίτια μη λειτουργίας ζητεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τον Δήμο Λαρισαίων. 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις