23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Πέντε σταθμοί απολύμανσης στη Θεσσαλία «για το φόβο των Ιουδαίων»

Πρόσφατα

Επικίνδυνα υγειονομικά είναι πλέον η κατάσταση στη Θεσσαλία με τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά να αποτελούν τη νούμερο ένα απειλή για τη δημόσια υγεία.

Η κατάσταση θα αργήσει να ομαλοποιηθεί ενώ έχουμε ήδη 36 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε όλη τη Θεσσαλία και δυο περιπτώσεις χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Στην ευρύτερη περιοχή χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς πολλά νεκρά ζώα έχουν παρασυρθεί από τα νερά.

Με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό αναχώρησε για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής-Βιολογικής-Χημικής Αμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ), κατόπιν διαταγής του ΓΕΕΘΑ.

Στόχος είναι η εγκατάσταση πέντε σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της κακοκαιρίας.

Όπως επισημαίνεται, στους σταθμούς απολύμανσης θα δίνεται επίσης η ευκαιρία στους πολίτες να φροντίσουν για την ατομική τους υγιεινή, ύστερα από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

«Mια απέραντη υγρή χωματερή»

Χθες, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσαγκρής, κλήθηκε να μιλήσει για την επόμενη μέρα και την πιθανή έξαρση διαφόρων νοσημάτων, ακόμα και επιδημιών.

«Όλος ο θεσσαλικός κάμπος είναι μια απέραντη υγρή χωματερή και ένα νεκροταφείο ζώων» ανέφερε (ΕΡΤ) μιλώντας για «μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια υγειονομική βόμβα».

Με την εμπειρία από άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν που προσομοιάζουν με την παρούσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Θεσσαλία έκανε λόγο για πιθανή εκδήλωση και έξαρση διαφόρων νοσημάτων, ακόμα και επιδημιών. «Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, πριν περίπου 18 χρόνια, θα δούμε ότι εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων και πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά καταγράφηκαν και τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και είχαμε και εκεί ακριβώς επειδή και εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη χώρα μας, όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας που είχαμε και φέτος περιστατικά, είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου» σημείωσε.

Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα

Το αποκλεισμένο από τα νερά χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
Το αποκλεισμένο από τα νερά χωριό Βλοχός στην Καρδίτσα | ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκης έκανε έκκληση προς κτηνοτρόφους  και αγρότες, να μην περιμένουν τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά να προωθήσουν τα νεκρά ζώα για καύση ή ταφή για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ασθενειών. 

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι συνεχίζουν να ζουν ένα δράμα. Μπορεί τα νερά να υποχωρούν, ωστόσο η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ενώ οι καταστροφές σε σπίτια, καλλιέργειες, επιχειρήσεις είναι ανυπολόγιστες.

Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός είναι 15 νεκροί και 2 αγνοούμενοι.

Όσο για την εθνική οδό, παραμένει κλειστή στα Τέμπη, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις