20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ανακοίνωση της Μάχης για την κινητοποιήσεις στην 87η ΔΕΘ

Πρόσφατα

Το βήμα της ΔΕΘ έχει αποτελέσει εδώ και πολλά χρόνια βήμα κενών κυβερνητικών υποσχέσεων, με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα. Μετά από ένα μήνα που όλη η χώρα καίγεται και πνίγεται, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε φέτος να κρυφτεί, για να μην αντιμετωπίσει τον επικοινωνιακό αντίκτυπο των καταστροφών, που οφείλονται στην υπερδεκαετή μνημονιακή διάλυση των στοιχειωδών μηχανισμών αντιμετώπισης. Πολιτική που συνεχίζει με τη λογική του «επιτελικού κράτους» που μεταφράζεται στο ξεχαρβάλωμα κάθε δομής υποστήριξης των κοινωνικών αναγκών.

Η φετινή ΔΕΘ θα γίνει υπό το φόντο μιας ακόμη υποβάθμισης της ζωής του κόσμου της εργασίας. Μετά από την νέα εκλογική ανάδειξη της ΝΔ σε κυβέρνηση, βλέπουμε ήδη τα δείγματα γραφής για τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα έρθουν να επισφραγίσουν το χτύπημα απέναντι στα εργασιακά δικαιώματα. Στο φόντο της φετινής ΔΕΘ έρχεται προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο νέος Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης με τις πρόσφατες εξαγγελίες του έρχεται να «απελευθερώσει» τους εργαζόμενους από τον «περιορισμό» να απασχολούνται σε ένα μόνο εργοδότη και προωθεί την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Βασικές πτυχές του νέου νομοσχεδίου που αποτελεί ενσωμάτωση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η θέσπιση της εξαήμερης απασχόλησης σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, η κατάργηση του περιορισμού απασχόλησης σε έναν εργοδότη κι η δυνατότητα να εργαζόμαστε μία πλήρη και μία μερική απασχόληση ταυτόχρονα (δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης), οι συμβάσεις μηδενικών ωρών για την εξασφάλιση της «ευελιξίας» και η πλήρης ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης και ως εκ τούτου της απεργίας! Την ίδια στιγμή η δοκιμαστική περίοδος μειώνεται στους 6 μήνες, όμως το δικαίωμα αποζημίωσης συνεχίζει να ενεργοποιείται μετά από ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη. 

Εν ολίγοις, προωθείται η υπερελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η ποινικοποίηση του αγώνα και του μέσου της απεργίας, η πλήρης εμπέδωση ότι θα εργαζόμαστε όταν και όπως επιθυμούν οι εργοδότες κι οι επιχειρήσεις χωρίς ωράριο και, πρακτικά, ότι θα ζούμε για να δουλεύουμε.

Και όλα αυτά, πάντα σε ένα πλαίσιο όπου οι τιμές των προϊόντων και οι λογαριασμοί συνεχίζουν να είναι στα ύψη, σε μια περίοδο όπου ο βασικός μισθός δεν αρκεί για να βγάλει το μήνα ο κόσμος της εργασίας. Βλέπουμε ότι δημιουργείται μια ασφυκτική συνθήκη για τον εργαζόμενο κόσμο ο οποίος καλείται να εργαστεί σε μια συνθήκη – λάστιχο προκειμένου να τα βγάλει πέρα.

Δε πρέπει όμως να ξεχνάμε όμως ότι η δύναμή μας είναι ο αγώνας κι η συλλογική διεκδίκηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις μαζικές απεργίες του Μαρτίου ενάντια στην κρατική δολοφονία στα Τέμπη και την ηχηρή απάντηση που δόθηκε ότι «οι ζωές μας μετράνε πάνω από τα κέρδη τους». 

Πρέπει να ξαναπιάσουμε το νήμα αυτού του αγώνα που συνδέει βασικά στοιχεία για τη διασφάλιση καλύτερων όρων εργασίας και ζωής: Την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, την εναντίωση σε μια πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με την υποβάθμιση του δημοσίου χαρακτήρα των αγαθών και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες -σε συγκοινωνίες και νερό-, την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών που αφορούν την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς, 6ωρη εργασία, ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ωράριο, δικαιώματα είναι υπόθεση όλων μας. Ενάντια σε μια κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική που  επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης να γίνει με όρους υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας συνεχίζοντας την επιχείρηση αναίρεσης του συνόλου των κατακτήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος και που βάζει απέναντι και στο στόχαστρο τον εργαζόμενο κόσμο και τα εργασιακά δικαιώματα θα πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση ξεκινώντας με κόμβο τη ΔΕΘ και συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο για να θέσουμε τις ανάγκες μας μπροστά.

Μέσα από τους αγώνες μας, να πάρουμε από τα κέρδη τους για να ζήσουμε, να εκβιάσουμε τους από πάνω γιατί εμείς παράγουμε τον πλούτο και χωρίς εμάς δεν υπάρχει πλούτος. Να επιβάλλουμε κατακτήσεις προς όφελος μας. Να αγωνιστούμε για:

-Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη.

-Ενίσχυση της δασοπροστασίας και της αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα υποδομής και προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

-Αύξηση εδώ και τώρα του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ. Αυτόματη αναπροσαρμογή όλων των μισθών με βάση των πληθωρισμό.

-Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των αναγκών μας.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

-Πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας. Ενιαίος δημόσιος φορέας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ρεύμα φθηνό για το λαό, καμία διακοπή ρεύματος.

-Μόνιμη και σταθερή δουλειά, μείωση του χρόνου εργασίας, 6ωρο-5ήμερο, ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, να καταπολεμηθεί η ανεργία και να γίνει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος ο ελεύθερος χρόνος μας.

-Μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων.

-Στήριξη της δημόσιας παιδείας, του φυσικού μας πλούτου και του περιβάλλοντος.

-Άμεσο σταμάτημα του πολέμου και της εμπλοκής της χώρας στα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Να κλείσουν τώρα οι βάσεις στη χώρα μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

η ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ταξική Ενωτική Κίνηση σας καλεί στην ενιαία, ενωτική, συγκέντρωση και πορεία, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, 17:30μμ, που θα ξεκινήσει από το Συντριβάνι και θα καταλήγει στην είσοδο της ΔΕΘ.

ΜΑΧΗ – Ανεξάρτητη Ταξική Ενωτική Κίνηση

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις