Την αισιοδοξία ότι μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές από τα κάτω με ισχυρή παρουσία της «Πόλης Ανάποδα» μέσα στο δημοτικό συμβούλιο εξέφρασαν μέλη της συλλογικής εκπροσώπησης της δημοτικής κίνησης, που σήμερα ανακοίνωσε την εκλογική της συνεργασία με την «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή». Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο καφέ μπαρ Σάρωθρον μέλη της εξαμελούς συλλογικής εκπροσώπησης της Πόλης Ανάποδα (Έλλη Μέλλιου, Κώστας Ξενόπουλος, Νίκος Νικήσιανης) μαζί με την επικεφαλής του σχήματος Μαρία Κέκη και τον Ευκλείδη Μακρόγλου (μέλος της «Ανταρσίας στη Θεσσαλονίκη για την Ανατροπή») περιέγραψαν τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου ενώ μίλησαν για τους στόχους και τις προσδοκίες της εκλογικής καθόδου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, η Έλλη Μέλλιου μίλησε για το ψηφοδέλτιο που αριθμεί 227 άτομα από όλο το ηλικιακό φάσμα και απ’ όλες τις επαγγελματικές ιδιότητες. «Η μαζική συμμετοχή δεν είναι απόρροια προσωπικών φιλοδοξιών των ατόμων που αποφάσισαν να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο αλλά μια επιθυμία να επικροτήσουν τις προσπάθειες που κάνει η Πόλη Ανάποδα εδώ και 4,5 χρόνια συνεχούς παρουσίας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας της πόλης μας».
Για την εκλογική συνεργασία της «Πόλης Ανάποδα» με την «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» μίλησε ο Ευκλείδης Μακρόγλου, τονίζοντας ότι η κοινή κάθοδος στις εκλογές είναι αποτέλεσμα των κοινών μαχών που δίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στην πόλη για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις πανεργατικές κινητοποιήσεις απέναντι στην ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, στον αγώνα των κινημάτων για την υπεράσπιση του νερού, και για τους αγώνες των εργαζόμενων των Δήμων που παλεύουν ενάντια στην υποστελέχωση των υπηρεσιών καθώς και την εργασιακή επισφάλεια. Μίλησε, επίσης, για μάχες όπως της 8η Μάρτη όπου συνενώνονται τα αιτήματα του εργατικού κινήματος με τα αιτήματα του γυναικείου κινήματος και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Η επικεφαλής του σχήματος Μαρία Κέκη υπενθύμισε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Πόλη Ανάποδα κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα μέλη της και να κερδίσει υλικές νίκες προς όφελος των κατοίκων της πόλης. «Εμείς δε θέλουμε μια ψήφο απογοήτευσης από τη διοίκηση Ζέρβα. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τα κύτταρα αγώνα σε κάθε γειτονιά, τους όρους που μια αλλαγή διοίκησης θα είναι πραγματική και δεν θα συνιστά απλά αλλαγή προσώπων. Γι’ αυτό και το σύνθημά μας είναι σε αυτές τις εκλογές είναι “η πόλη στα χέρια των κατοίκων της”» σχολίασε. Στόχος της εκλογικής καθόδου και της ενδυνάμωσης του δημοτικού σχήματος είναι, σύμφωνα με την ίδια, να δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερες αντιστάσεις σε κάθε γειτονιά για να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης των κατοίκων και να δοθεί προοπτική στην πόλη.
Ο Ν. Νικήσιανης υποστήριξε ότι αλλαγή της διοίκησης του Δήμου σημαίνει για την Πόλη Ανάποδα «μια ουσιαστική αλλαγή από τα κάτω έως τη διοίκηση». «Μας ενδιαφέρει η διοίκηση, ωστόσο δεν έχουμε μεγάλες πιθανότητες να την κατακτήσουμε σε αυτές τις εκλογές. Θέλουμε ισχυρή παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο, έτσι ώστε να κάνουμε τον κόσμο να αποκτήσει αισιοδοξία ξανά ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές από τα κάτω. Θέλουμε το κόσμο να μας δώσει εκείνη την τροφοδότηση ώστε να πάμε σε μια τέτοια αλλαγή (διοίκησης) σε λίγο παραπάνω χρόνο. Αν με έναν/μία δημοτικό-ή σύμβουλο κάναμε τόσα πράγματα στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο σκεφτείτε τι μπορούμε να κάνουμε με περισσότερους/ες, για να είμαστε η πιο αποτελεσματική δύναμη της αντιπολίτευσης» συνέχισε δηλώνοντας ότι «γι’ αυτό από την αρχή της εκλογικής περιόδου λέμε ότι θέλουμε να είμαστε η έκπληξη αυτών των εκλογών, κάτι που πιστεύω ότι θα κάνει πολύ περισσότερο κόσμο να χαρεί από αυτούς που θα μας ψηφίσουν».
Όσον αφορά τις άλλες υποψήφιες παρατάξεις που διεκδικούν τον Δήμο Θεσσαλονίκης (από την παράταξη του δημάρχου μέχρι και τις παρατάξεις των Σπ. Πέγκα και Στ. Αγγελούδη) τόνισε ότι «έχουν αναφορές στον επιχειρηματικό κόσμο της πόλης με ρίζες και αναφορές σε κοινωνικές ομάδες τελείως διαφορετικές από εμάς και άμεση καταγωγή στο ίδιο προσωπικό που χρεώνεται τη χρεοκοπία της πόλης και της χώρας». Ο Ν. Νικήσιανης πρόσθεσε ακόμη ότι το γεγονός ότι οι παρατάξεις αυτές εκκινούν από εντελώς «διαφορετικούς κόσμους» δεν θα εμποδίσει συνεργασίες σε επίπεδο κοινών διεκδικήσεων. Ως παράδειγμα έφερε τη στήριξη του υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Πέγκα στο αίτημα να γίνει μητροπολιτικό πάρκο η ΔΕΘ. «Δε θέλουμε να είμαστε η μόνη παράταξη που το λέμε. Το σημαντικό δεν είναι μόνο η πολιτική καταγωγή της εκάστοτε παράταξης αλλά το ποια παράταξη έχει τη διάθεση να συγκρουστεί με τα συμφέροντα για να γίνουν αυτά τα πράγματα που χρειάζεται η πόλη».
Μιλώντας τέλος για τα συμπεράσματα από την εμπειρία του σχήματος στο δημοτικό συμβούλιο, ο Κώστας Ξενόπουλος, επίσης μέλος της συλλογικής εκπροσώπησης και δημοτικός σύμβουλος στο απερχόμενο συμβούλιο, τόνισε ότι ο σκοπός της παρουσίας στις συνεδριάσεις «ήταν να μεταφέρουμε τα αιτήματα των κατοίκων αλλά και να πολιτικοποιήσουμε το δημοτικό συμβούλιο. Να αναβαθμίσουμε τον θεσμό της πόλης από μια διεκπεραιωτική διαδικασία, που συνήθως είναι, σε μια πιο ουσιαστική συνάντηση για να λαμβάνονται αποφάσεις υπέρ των δημοτών». Αν, όπως είπε, δεν υπήρχαν φωνές όπως της Πόλης Ανάποδα, πολλά αιτήματα των κατοίκων θα είχαν μείνει εκτός δημόσιας συζήτησης και «αυτή είναι άλλη μια πτυχή της χρησιμότητας του δικού μας εκλογικού κατεβάσματος, η σύνδεση των κινημάτων με τον θεσμό, το να έχουμε ισχυρή φωνή εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου».
Πηγή: Alterthess