20.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για ελεύθερες παραλίες | Κυριακή 3 Σεπτέμβρη

Πρόσφατα

Οι πολίτες της χώρα συντονίζονται σε μια ημέρα πανελλαδικής δράσης για ελεύθερες παραλίες και την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Δυο μήνες τώρα παλεύουν να αναδείξουν το αυτονόητο: ότι οι παραλίες είναι δημόσιος χώρος για την αναψυχή των πολιτών και όχι ένας ακόμα χώρος που θα θυσιαστεί στο βωμό του άκρατου κέρδους, ασυδοσίας και παρανομίας που ως αποτέλεσμα έχει την καταστροφή των παραλιών και του ευαίσθητου περιβάλλοντος μέσα στο οποίο βρίσκονται.

Εξ αιτίας της μαζικής κινητοποίησης των πολιτών το θέμα έγινε διεθνώς γνωστό, ενεργοποίησε την κοιμωμένη Πολιτεία που ξάφνου ανακάλυψε πως στις παραλίες δραστηριοποιούνται “επιχειρηματίες” χωρίς άδειες ή με πολλαπλάσια ομπρελοκαθίσματα απ’ αυτά που δικαιούνται, μόνιμες και ημιμόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό που απαγορεύονται και άλλες αυθαιρεσίες, απαγόρευση εισόδου-σε κάποιες περιπτώσεις -σε λουόμενους που δεν θέλουν να νοικιάσουν ξαπλώστρα και το σπουδαιότερο απ’ όλα ή μάλλον εξ αιτίας όλων αυτών, μια συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη μη αναστρέψιμη καταστροφή τους, αν δεν γίνει κάτι άμεσα.

Τα Κινήματα των Πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες δημιουργήθηκαν απ’ την ανάγκη της απελευθέρωσης των δημόσιων χώρων που ανήκουν συνταγματικά στους πολίτες και είναι εκτός συναλλαγής. Δημιουργήθηκαν γιατί η ληστρική εμπορική εκμετάλλευσή τους δεν είναι μόνο πως δεν αφήνει ελεύθερο χώρο για τους πολίτες είναι πως η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται μέσα σε ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές τείνει να γίνει “δικαίωμα” για όσους τις εκμεταλλεύονται καθώς δεν αρκούνται στα νόμιμα. Μετά τις κατά τόπους διαμαρτυρίες που σε κάποια μέρη της Ελλάδας υπήρχαν ήδη και αυτό το καλοκαίρι ξεκίνησαν από την Πάρο και εξαπλώθηκαν σε Νάξο, Κρήτη, Ρόδο, Θάσο και αλλού πανελλαδικά, οι πολίτες συντονίζονται και απευθύνουν ανοικτό κάλεσμα σε όλους για μια πανελλαδική δράση αυτή την Κυριακή, θέλοντας να καταδείξουν πως το πρόβλημα είναι κοινό σε όλη τη χώρα.

Αρκούσε να κινητοποιηθούν οι πολίτες για να…ανακαλύψουμε το δαιδαλώδες και υποστελεχωμένο σύστημα ενοικίασης αιγιαλών με το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαινοέρχεται από αρμόδιο σε αρμόδιο, άδειες που κάνουν μήνες να εκδοθούν, ωστόσο τα ομπρελοκαθίσματα να απλώνονται κατά παράβαση του νόμου θεωρώντας a priori πως η άδεια θα δοθεί, μια ΚΥΑ η οποία αναφέρει απολύτως περιγραφικά ποια είναι τα έπιπλα που μπορούν να μπουν στον αιγιαλό, αλλά ο καθένας ο,τι ήθελε καταλάβαινε με αποτέλεσμα τα γκαζέπο-που απαγορεύονται-κατακλύζουν τις παραλίες της χώρας. Η δε απόσταση από το κύμα σε κάποιες περιπτώσεις έμοιαζε να μην αναγράφονταν καν σ’ αυτήν, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι ξαπλώστρες, τα γκαζέπο ή ο,τι διέθετε ο καθένας, έμπαιναν ως εκεί που σκάει το κύμα. Έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις, ωστόσο οι …επιπλωμένες παραλίες, που σε πολλές περιπτώσεις προσομοιάζουν με της Άρτας το γιοφύρι που ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν από το βάλε-βγάλε των παράνομων ξαπλωστρών.

Πηγή: cycladesopen.gr

ΑΝΟΙΚΤΟ KAΛΕΣΜΑ 
σε κατά τόπους πρωτοβουλίες για

Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για Ελεύθερες Παραλίες
Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Νάξος / Φαλάσαρνα / Ίος / Αττική / Αίγινα, 29 Αυγούστου 2023

Τα κατά τόπους κινήματα για την κοινή χρήση και την προστασία των παραλιών και αιγιαλών συσπειρώνονται και προχωρούν σε κάλεσμα για Πανελλαδική Δράση για Ελεύθερες Παραλίες για αυτήν την Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2023. 

Σκοπός όλων των κατά τόπους κινημάτων είναι να σώσουν τις παραλίες από την καταστροφή μέσω της αλόγιστης εμπορευματοποίησης τους, ζητώντας την εφαρμογή του Νόμου.

“Ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει”, τόνισε ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου με εγκύκλιό του 04/05/2023 και η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου με κατεπείγουσα εγκύκλιό της 18/08/2023 καθιστά σαφές ακόμα και για τον τελευταίο παρανομούντα ή παραβλέποντα ότι “σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα”. 

Καλούνται τα κατά τόπους κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών και οι υπόλοιποι σύλλογοι ή φορείς την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 σε τοπική δράση κάτω από την πρωτοβουλία της Ημέρας Πανελλαδικής Δράσης για Ελεύθερες Παραλίες.

Κίνημα “Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” – Save the Beaches of Naxos NOW
Πρωτοβουλία πολιτών να σώσουμε τη Φαλάσαρνα – Save Falasarna
Σύνδεσμος Ιητών
Save the Beaches of Attica/Σώζουμε τον Αιγιαλό της Αττικής
SOS ΚΛΗΜΑ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΙΓΙΝΑΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις