«Ιδιαίτερα σημαντική», χαρακτηρίζει ο ΕΟΔΥ, τη «λήψη ατομικών μέτρων προστασίας», «χρήση προστατευτικού εξοπλισμού» κατά τη διάρκεια καθαρισμού κτηρίων και περιβάλλοντος χώρου έπειτα από πυρκαγιές, «για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία», π.χ., λέμε εμείς, των εργαζομένων που θα κληθούν να κάνουν το καθαρισμό.
Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, η στάχτη μπορεί να περιέχει «πληθώρα τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία λόγω της φύσης της καύσιμης ύλης η οποία περιλαμβάνει πληθώρα χημικών προερχόμενων κυρίως από τη καύση οικιακών συσκευών, οικοδομικών υλικών και πληθώρας άλλων υλικών».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ο ΕΟΔΥ, συστήνεταιQ
–Μάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα. Ιδανικά συστήνεται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδίων άνω του 95%.
–Άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν από τη χρήση μάσκας.
–Προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο. άντια.
-Μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια. Προβείτε σε πολύ καλό καθαρισμό του σώματος και των ρούχων, με άφθονο σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.