23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

«Φιλεργατική» η νόμιμη σκλαβιά λέει ο Γεωργιάδης και επιχειρηματολογεί υπέρ της

Βίντεο και σχόλιο από το ErgasiaNET

Πρόσφατα

Φιλεργατικές είναι κατά τον Άδωνι Γεωργιάδη οι νέες μορφές ευέλικτης εργασίας και το νέο χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο – έκτρωμα που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ενσωματώσει την Οδηγία 2019/1152 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει τίτλο «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Όπως σημειώνει το imerodromos.gr στο σχετικό θέμα του, αυτό υποστήριξε ξανά ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στην ΕΡΤ τη Δευτέρα, δείχνοντας ότι δεν υπάρχει μέτρο στην πρόκληση και στα προσχήματα για να αυξηθεί ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων σε συνδυασμό με την απειλή φυλάκισης απεργών! Τα επιχειρήματά του, δε, ήταν αμάχητα!

Επιχείρημα 1ο: Είπε λοιπόν ο υπουργός: «Λέτε η Ε.Ε. να προτείνει τη σκλαβιά;» (!).

Ε… όχι… Αυτό δεν μας πέρασε καθόλου από το μυαλό! Είναι ακριβώς όπως ο «Ευρωπαϊκό Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων».

Η κόλαση γραμμένη με «ωραίες» λέξεις, σχολιάζει η ιστοσελίδα

Επιχείρημα 2ο: «Ας πούμε ότι μία επιχείρηση cetering», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «χρειάζεται επιπλέον προσωπικό για μία εκδήλωση. Μπορεί να ειδοποιήσει εργαζόμενους, 24 ώρες πριν, για να εργαστούν, αλλά με εργασία δηλωμένη και με ασφαλιστικές εισφορές». Αυτές είναι οι λεγόμενες συμβάσεις μηδενικού ωραρίου.

Δηλαδή, κατά τον υπουργό, αφού ο εργαζόμενος θα ειδοποιείται 24 ώρες πριν και όχι μία ώρα νωρίτερα, να είναι και ευχαριστημένος. Κι αφού θα πληρωθεί όχι μαύρα, αλλά δηλωμένα και με εισφορές, να είναι διπλά ευχαριστημένος.

Διότι, άλλος σκλάβος απλήρωτος, άλλο σκλάβος με μαύρα και άλλο σκλάβος με δηλωμένο ημερομίσθιο.

Όσο να πεις και η σκλαβιά έχει τις διαβαθμίσεις της. 

Επιχείρημα 3ο: «Δεν ξέρατε ότι συμβαίνει»; Εννοεί ο υπουργός πως το να ειδοποιεί το αφεντικό τον εργαζόμενο για δουλειά όποτε του…. καπνίσει, συμβαίνει ούτως ή άλλως.

Επομένως, το σωστό και το πρέπον είναι να μην αφήσει η κυβέρνηση τα αφεντικά στην παρανομία. Νομιμοποιεί, λοιπόν, τον Μεσαίωνα. 

Όλα αυτά κατά τον ίδιο είναι «ρυθμίσεις εξαιρετικά υπέρ των εργαζόμενων και διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους»!

Των εργαζόμενων πάντα… όχι των αφεντικών. Σ

Υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει 16ωρο» λέγοντας ότι ένας εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει νόμιμα μετά το 8ωρο και σε άλλο εργοδότη, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις ελάχιστες ώρες ξεκούρασης που είναι οι 11 ώρες, δηλαδή να εξαναγκάζεται, εκ των πραγμάτων, σε 13 ώρες εργασίας την ημέρα! Μάλιστα, τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση «νομιμοποιεί» κάτι που πριν ήταν παράνομο. 

Τι δηλαδή; Ένας εργαζόμενος, του οποίου ο μισθός τελειώνει στις τις πρώτες πέντε ημέρες του μήνα, αναγκάζεται να κάνει και δεύτερη δουλειά αδήλωτη.

Και τι κάνει η κυβέρνηση γι’ αυτό; Δεν αυξάνει τους μισθούς, δεν τους κάνει τέτοιους που να εξασφαλίζουν μία αξιοπρεπή ζωή.

Όχι! Νομιμοποιεί τη δουλειά ήλιο με ήλιο. Αυτό κάνει! 

Οι πύλες της εργασιακής κόλασης ανοίγουν διάπλατα, το καταληκτικό σχόλιο του imedromos.gr.

Σχόλιο ErgasiaNET

Το «δικαίωμα» στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη (κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «παράλληλη απασχόληση»), η 12ωρη, 16ωρη… και βάλε ημερήσια εργασία δεν είναι δικαίωμα «για όσους το επιθυμούν», όπως το παρουσιάζει όπου σταθεί και λαλήσει, όπως σήμερα, ο υπουργός Εργασίας. Είναι δυσβάστακτη υποχρέωση για όσους/ες εργαζόμενους/ες δεν μπορούν να θρέψουν το εαυτό τους και την οικογένεια τους με ένα μισθό. Και αυτή την «υποχρέωση», που την έχει επιβάλει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές του που εφάρμοσαν έχοντας μετατρέψει την αγορά εργασίας σε αρένα, το μισθό σε επίδομα και τη δουλειά σε ευγενική παραχώρηση του εργοδότη προς τον εργαζόμενο, έρχεται να επικαλεστεί ο θρασύτατος Γεωργιάδης και να μιλήσει για…. «ελευθερία» της επιλογής από τον/την εργαζόμενο/η.

Μπορεί, όπως και σήμερα, να αρνείται το 16ωρο, αλλά γνωρίζει καλά πως ψεύδεται ασύστολα. Διότι το επιβάλλει, την ώρα μάλιστα που έχουμε στη χώρα μας μεγάλη αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, της σοβαρής έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς και της τραγικής υποστελέχωσης της «Ανεξάρτητης» Επιθεώρησης Εργασίας.

Πέραν αυτού, με το νέο αντεργατικό τερατούργημά του, εκτός του ότι ενσωματώνει την κοινοτική Οδηγία 2019/1152, θεσμοθετώντας τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών», δηλαδή τις ακαθόριστες μορφές απασχόλησης, έρχεται να συμπληρώσει το ν. Χατζηδάκη και όσον αφορά στο σκέλος της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης: Σε όσους/ες ασκούν «ψυχολογική βία» σε βάρος απεργοσπαστών, εκτός από το πρόστιμο των 5.000 που θα επιβάλλεται, θα ασκείται και ποινική δίωξη με ελάχιστη ποινή φυλάκισης 6 μηνών. Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής τα όρια των ποινών θα διπλασιάζονται.

Καταληκτικά, και για να είναι σε όλους μας ξεκάθαρο και να μην έχουμε μετά αυταπάτες, με το νέο αντεργατικό «πόνημα» Μητσοτάκη-Γεωργιάδη, η κυβέρνηση της ΝΔ ⫸ επιδιώκει το ξεπέρασμα της κρίσης να γίνει με όρους υπερεκμετάλλευσης και ενίσχυσης της καπιταλιστικής κερδοφορίας ⫸ ολοκληρώνει την επιχείρηση αναίρεσης του συνόλου των κατακτήσεων του συνδικαλιστικού κινήματος από τη μεταπολίτευση και μετά, που ήταν βασικός στόχος των μνημονίων ⫸ προωθεί τη στρατηγική επιλογή του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του μέσα από τη μεγαλύτερη δυνατή υποτίμηση της εργατικής δύναμης και την ευελιξία της εργασίας. Φθηνή και ευέλικτη εργασία, χωρίς καμία πραγματική συνδικαλιστική προστασία είναι το πρότυπο της κυβέρνησης και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις