21.4 C
Athens
Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

Αλεξανδρούπολη: Συνεχίζονται η μάχη με τις φλόγες και οι εκκενώσεις οικισμών – Στάχτη σπίτια, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών

Πρόσφατα

Ενημέρωση, ώρα 18.40

Κόλαση φωτιάς επικρατεί και σήμερα στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, με τα ανεξέλεγκτα μέτωπα σε πολλές περιοχές να… περικυκλώνουν την πόλη και με το 112 να πέφτει… βροχή για να εκκενωθούν -το ένα μετά το άλλο- 13 οικισμοί (το τελευταίο 24ωρο).

Μέχρι στιγμής, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων περιοχών έχουν γίνει στάχτη από την μεγάλη πυρκαγιά, ενώ έχουν καεί σπίτια στο Αετοχώρι και στα Πεύκα.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται λόγω της πυρκαγιάς.

Την ενεργοποίηση τoυ Copernicus για την Αλεξανδρούπολη ζήτησε η Πολιτική Προστασία.

Λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, εστάλη μήνυμα του 112, με το οποίο κλήθηκαν οι κάτοικοι του οικισμού Άβαντας να τον εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Αλεξανδρούπολη. Νωρίτερα, απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους προς την ίδια κατεύθυνση και οι κάτοικοι των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαϊστρου. Το μεσημέρι οι κάτοικοι των οικισμών Μοναστηράκι και Δορίσκος κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Φέρες. Πολλοί ακόμα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν χθες τα σπίτια τους, σε περιοχές Νίψα, Αετοχώρι, Πεύκα, Αγνάντια, Αριστινό, Δωρικό και Άνθεια και μεταφέρθηκαν στο Πολυκοινωνικό του Δήμου Αλεξανδρούπλης.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής (με 176 πυροσβέστες και 10 πεζοπόρα τμήματα, τις συνεχείς ρίψεις νερού με 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα) του Στρατού και των εθελοντών, οι θυελλώδεις άνεμοι δημιουργούν συνέχεια καινούργια μέτωπα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το evros-news.gr.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από Πυροσβεστική, η φωτιά που είναι σε πλήρη εξέλιξη κινείται σε τρία κύρια μέτωπα, με το:

⫸ πρώτο να βρίσκεται νοτιοανατολικά, μεταξύ των οικισμών Λουτρός, Μοναστηράκι και Δορίσκο, στο οποίο η πυρκαγιά έχει μεγάλη φλόγα και πολύ καπνό, καθώς καίει δάσος και πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ, οι οποίοι καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη της κατάσταση.

⫸ δεύτερο να κινείται σε αγροτικές περιοχές, βορείως του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης, το οποίο φαίνεται πως είναι διαχειρίσιμο, καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλες αντιπυρικές ζώνες, με τα βαριά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας, αλλά και τα τεράστια τρακτέρ των αγροτών.

⫸ τρίτο να είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση και έγινε η αιτία νια διακοπεί και πάλι από την Αστυνομία η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Εγνατία οδό, από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής Αλεξανδρούπολης.

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται λόγω της πυρκαγιάς

Τα δρομολόγια των λεωφορείων C682/C683 (Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο) καταργούνται ολικώς με εντολή της Τροχαίας εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρει σχετικά ενημέρωση της Hellenic Train.

Την ενεργοποίση τoυ Copernicus για την Αλεξανδρούπολη ζήτησε η Πολιτική Προστασία

Την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την δορυφορική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και των ζημιών που έχει προκαλέσει η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη ενεργοποίησε η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτών και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο 19 Αυγούστου προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις