Το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν παιδιά με βαριές αναπηρίες (νοητική στέρηση κ.λπ.), γιατί μετά το θάνατο του γονέα τους αδυνατούν να λάβουν τη σύνταξη και τις άλλες παροχές από τον ΕΦΚΑ, «επειδή για καιρό δεν έχει συγκροτηθεί και δεν λειτουργεί, η ειδική επιτροπή του ΕΦΚΑ, για την έγκριση και την επιτήρηση, του προσωρινού συμπαραστάτη, του βαριά ανάπηρου που αδυνατεί να διεκπεραιώσει από μόνος του τις προσωπικές του υποθέσεις», αναδεικνύουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής (ΕΣΚΑΜΕΑ) μέσα από επιστολή τους προς το διοικητή του ΕΦΚΑ.
«Δεν συζητιέται κ δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να μένει ο ανάπηρος, χωρίς τα στοιχειώδη για να ζήσει», τονίζουν και προσθέτουν: «Αυτά που ο ασφαλισμένος γονέας του, με το αίμα και τον ιδρώτα του κατέβαλλε στο ασφαλιστικό του ταμείο για να μπορεί να εξασφαλίσει το ανάπηρο παιδί του, όταν ο ίδιος δεν θα μπορεί να το φροντίσει. Γι, αυτό πρέπει να καταβάλλονται άμεσα οι όποιες παροχές, συντάξεις κ.λπ, χωρίς καμία διακοπή».
«Αυτό οφείλετε ως οργανισμός και έχετε την υποχρέωση να το λύσετε άμεσα. Μάλιστα θα έπρεπε να το κάνετε χθες!!», υπογραμμίζουν ΣΕΑΑΝ και ΕΣΚΑΜΕΑ και απαιτούν εδώ και τώρα:
• Να καταβληθούν αναδρομικά όλα τα οφειλόμενα, συντάξεις κ.λπ., στους δικαιούχους ανάπηρους.
• Με απόφαση του ΕΦΚΑ να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που με τον πιο πρακτικό τρόπο, να εγκρίνει και να επιτηρεί την αναγνώριση της ιδιότητας του προσωρινού συμπαραστάτη για τους φροντιστές , συγγενείς ή άλλους οικείους του ανάπηρου , μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος. Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση και οι διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών να έχουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των όποιων πρακτικών προβλημάτων.
• Ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει στους ασφαλισμένους του, τα όποια έξοδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του δικαστικού συμπαραστάτη (έξοδα δικηγόρων, συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικά έξοδα).
• Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε να έχει και πρέπει να εξασφαλίσει, νομικούς αλλά και κοινωνικούς επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κ.λπ.) για να συνδράμουν, να στηρίζουν κ να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει αυτή η κατηγορία των ασφαλισμένων.