23.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Παρέμβαση Α.Π. για το πάρτι ανομίας στις «ελεύθερες» παραλίες, μετά τα μέτρα-ασπιρίνες της κυβέρνησης ΝΔ

Πρόσφατα

Με μια σχετική καθυστέρηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες έχει εξαπλωθεί σχεδόν σε όλη τη χώρα, η νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, παρεμβαίνει για το θέμα των παράνομων καταλήψεων του αιγιαλού και των παραλιών σε παραθαλάσσιες, παραλίμνιες και παραποτάμιες εκτάσεις.

Έτσι, μετά τα μέτρα-ασπιρίνες και την κοροϊδία από την Πολιτεία που καταγγέλλουν κάτοικοι οι οποίοι μάχονται για να μπει ένα τέλος στην παρανομία και την αυθαιρεσία, καθώς, παρά τις πομπώδεις ανακοινώσεις για ελέγχους και πρόστιμα, δεν είναι λίγες οι περιοχές όπου το «πάρτι» συνεχίζεται κανονικά, έρχεται κατεπείγουσα ανακοίνωση από την κ. Κλάπα, η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου κι έχει ως αποδέκτες τους διευθυντές στα Πρωτοδικεία όλης της χώρας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κυρίας Κλάπα έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια (εκτός συναλλαγής) και κοινόχρηστα. Κύριος προορισμός τους, ως κοινόχρηστα, είναι «η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού σε αυτά, καθώς και επικοινωνία της ξηράς με τη θάλασσα, λίμνη ή ποταμό».

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους, οι κατά νόμο αρμόδιες αρχές διενεργούν, επί καθημερινής βάσεως, εντατικούς και ενδελεχείς έλεγχους σε όλη τη χώρα, για την διαπίστωση των παράνομων καταλήψεων αιγιαλού και παραλίας, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιμνίων ή παραποτάμιων εκτάσεων, από επιχειρήσεις τουριστικής εκμετάλλευσης και ιδιώτες, συνέπεια των οποίων έχει προκληθεί έντονη κοινωνική αναστάτωση από τους πολίτες, που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ανεμπόδιστη, κατά το Σύνταγμα, χρήση αιγιαλού και παραλίας.

Οι έλεγχοι αυτοί είχαν και έχουν ως συνέπεια, σε περίπτωση διαπίστωσης της σχετικής παράβασης, εκτός των λοιπών κυρώσεων, την έκδοση σε βάρος των παραβατών πρωτόκολλων διοικητικής αποβολής, απομάκρυνσης κινητού εξοπλισμού και προσωρινών εγκαταστάσεων ως και την επιβολή προστίμων.

Σας εφιστάται η προσοχή, όπως, κατά την ενώπιον σας συζήτηση ένδικων βοηθημάτων εκ μέρους των θιγέντων εκ των ως άνω μέτρων προσώπων και δη κατά την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, Επιδεικνύετε, Όπως οφείλετε, μετ´ ακρόαση αμφοτέρων των αντίδικων μερών, τη μέγιστη δυνατή προσοχή και επιμέλεια, με γνώμονα, προεχόντως, την τήρηση της αρχής της νομιμότητας, την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και των αγαθών του κοινωνικού συνόλου.

Παρακαλούμε, λόγω του κατεπείγοντος ζητήματος, όπως ενημερωθούν άμεσα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί των υπηρεσιών, των οποίων προίσταστε».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η εγκύκλιος από την προηγούμενη ηγεσία του Αρείου Πάγου, τον περασμένο Μάιο, προς τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, όπου μεταξύ άλλων σημείωνε πως «πρέπει να καταστήσουμε τοις πάσι εμφανές, έστω και δια κυρώσεων και δια πράξεων δικονομικού καταναγκασμού, ότι κύριος προορισμός των κοινοχρήστων πραγμάτων είναι η ελεύθερη και ακώλυτη πρόσβαση του κοινού προς αυτά».

Πηγή: efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις