23.1 C
Athens
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Γέλοουναϊφ Καναδά: Αδιαχώρητο σε αυτοκινητόδρομο και αεροδρόμιο | Δεν επαρκούν τα αεροπλάνα για την εκκένωση των πυροπαθών

Πρόσφατα

Οι θυμωμένοι κάτοικοι του Γέλοουναϊφ απομακρύνθηκαν από τις γεμάτες πτήσεις εκκένωσης καθώς η πυρκαγιά πλήττει τη βόρεια καναδική πόλη. Οι αξιωματούχοι είπαν στους ανθρώπους που περίμεναν στις πολύωρες ουρές για να επιβιβαστούν σε πτήσεις την Πέμπτη να προσπαθήσουν ξανά την Παρασκευή ή το Σάββατο. Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της χώρας αντιμετωπίζουν επίσης κριτική για την άνοδο των αεροπορικών ναύλων και την αναδιάρθρωση των τελών. Από την Πέμπτη, η φωτιά ήταν 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γέλοουναϊφ.

Πρόκειται για μία από τις σχεδόν 240 πυρκαγιές που μαίνεται στις βορειοδυτικές περιοχές, οι οποίες κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ η περιοχή είναι τεράστια και αραιοκατοικημένη, η πρωτεύουσά της, το Γέλοουναϊφ, φιλοξενεί περίπου 20.000 κατοίκους.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ: «Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο είχε παραλύσει τελείως» στην έξοδο της πόλης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζούλι Ντάουνς, κάτοικος του Γέλοουναϊφ, η οποία διέφυγε με το σύζυγο και τους τρεις σκύλους τους. «Εμείς, οι κάτοικοι του Βορρά, είμαστε πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής», είπε ακόμη προσθέτοντας πως εστίες φωτιάς «σε μέγεθος σπιτιού» ήταν ορατές από τον αυτοκινητόδρομο. Η γειτονική προς νότο Αλμπέρτα έχει κινητοποιηθεί στο διάστημα αυτό για να δημιουργήσει κέντρα εκκένωσης, το πλησιέστερο από τα οποία βρίσκεται σε απόσταση 1.150 χιλιομέτρων από το Γέλοουναϊφ.

Την Πέμπτη, μια τεράστια ουρά ανθρώπων που περίμεναν να εγγραφούν για πτήσεις εκκένωσης είχε σχηματιστεί έξω από ένα τοπικό γυμνάσιο. Εν μέσω ελαφριάς βροχόπτωσης, αστυνομικό και στρατιωτικό προσωπικό μετακινήθηκε στη γραμμή, μοιράζοντας σνακ, νερό και καρέκλες.

Αλλά το απόγευμα η Έιμι Κένεντι, η διευθύντρια επικοινωνιών της κυβέρνησης, είπε ότι δεν θα μπορούσαν να πετάξουν περισσότερα από 400 άτομα από το Γέλοουναϊφ. «Κατανοούμε ότι αυτό είναι βαθιά απογοητευτικό για εκείνους που είναι στην ουρά για αρκετές ώρες και που θα χρειαστεί να ξαναπαραταχθούν αύριο».

Σε μια ενημέρωση το βράδυ της Πέμπτης, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 22 αεροπλάνα ήταν προγραμματισμένα για την Παρασκευή και 1.800 άτομα θα μπορούσαν να επιβιβαστούν σε αυτές τις πτήσεις. Δήλωσαν ότι περίπου 5.000 άνθρωποι πρέπει να φύγουν από το Γέλοουνάιφ αεροπορικώς. Οι ντόπιοι κατηγόρησαν την Air Canada και τη WestJet για διόγκωση των τιμών για πτήσεις εκτός πόλης καθώς και για αλλαγή χρεώσεων για ταξιδιώτες με επερχόμενες πτήσεις στο Γέλοουνάιφ.

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ: Μαζική έξοδος χιλιάδων ανθρώπων, που ζουν στο βόρειο Καναδά, την Πέμπτη (17/8), είτε με αεροπλάνο από το μικρό αεροδρόμιο του Γέλοουναϊφ, είτε μέσω του μοναδικού αυτοκινητόδρομου -σχηματίζοντας μεγάλο κομβόι- που επιτρέπει την κίνηση προς τον νότο, προκειμένου να γλιτώσουν από τις ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές. Ειδικότερα, περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι πρόκειται να εκκενώσουν μέχρι σήμερα (18/8) το Γέλοουναϊφ, την πρωτεύουσα των Βορειοδυτικών Εδαφών του Καναδά που απειλείται από μια μεγάλη πυρκαγιά σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την πόλη.

Σε μια δήλωση στο CBC News, ένας εκπρόσωπος της Air Canada είπε, ότι οι ναύλοι για τις απευθείας πτήσεις έχουν περιοριστεί και η αεροπορική εταιρεία διπλασιάζει επί του παρόντος τις τακτικές της πτήσεις στην πόλη. Ωστόσο, σημείωσε ότι «επιβάλλονται περιορισμοί στις πτήσεις λόγω των πυρκαγιών» και ότι η Air Canada ακύρωσε πτήσεις το Σάββατο.

Η WestJet τόνισε, ότι είχε προσαρμόσει τους ναύλους για να αποφύγει την «κλιμάκωση των τιμών» και επίσης παραιτήθηκε από τα τέλη αλλαγής προγραμματισμού για άτομα που θα ταξιδέψουν στο Γέλοουναϊφ τις επόμενες πέντε ημέρες. Ζητήθηκε επίσης, από άλλες αεροπορικές εταιρείες να βοηθήσουν τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη.

Πηγή: Κοσμοδρόμιο

ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Καναδάς αντιμετωπίζει από την άνοιξη μια περίοδο πυρκαγιών που σπάει όλα τα ρεκόρ. Η χώρα είναι αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων έχουν αυξηθεί εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Πάνω από το μισό του πληθυσμού των Βορειοδυτικών Εδαφών καλείται να απομακρυνθεί από τις εστίες του ενώ εντολές εκκένωσης έχουν δοθεί και συναγερμοί έχουν κηρυχθεί και σε άλλες τοποθεσίες στη χώρα, κυρίως στη Βρετανική Κολομβία (δυτικός Καναδάς). Η πόλη Δυτική Κελόουνα, στο κέντρο της Βρετανικής Κολομβίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας μιας δασικής πυρκαγιάς που την πλησιάζει επικίνδυνα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις