23.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιτελικό μπάχαλο και στην Εθνική | Εννέα ώρες στο λιοπύρι της Αθηνών – Κορίνθου

Πρόσφατα

Παντός καιρού αποδείχθηκε η ανικανότητα του «επιτελικού κράτους». Μαραθώνιο μαρτύριο για χιλιάδες ταξιδιώτες ακινητοποιημένους και εγκλωβισμένους πάνω στην καυτή άσφαλτο. Καμία μέριμνα για ευπαθείς ομάδες ή παροχή νερού και στοιχειωδών ειδών πρώτης ανάγκης

Στιγμές από χειμωνιάτικες κακοκαιρίες θυμήθηκαν την Πέμπτη χιλιάδες οδηγοί που ο δρόμος τούς έβγαζε στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, με το «επιτελικό» κράτος να επεκτείνει το εύρος της ανικανότητάς του και να παραλύει και στη θερινή περίοδο. 

Αφορμή για τη μνημειώδη ταλαιπωρία που υπέστησαν οι ταξιδιώτες, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, σε μια ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες, ακινητοποιημένοι κάτω από τον καυτό ήλιο και εγκλωβισμένοι πάνω στην άσφαλτο, η έκρηξη σε βυτιοφόρο το οποίο μετέφερε υγραέριο, στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας. 

Η κυκλοφορία διακόπηκε πολύ γρήγορα τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα εθνική οδό και στα δύο ρεύματα, ενώ άμεσα διακόπηκαν τα δρομολόγια του Προαστιακού και των υπεραστικών λεωφορείων, με εκατοντάδες επιβατών να εγκλωβίζονται επίσης σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και ΚΤΕΛ. 

Το χάος που δημιουργήθηκε τόσο στην νέα όσο και την παλιά εθνική οδό ήταν άνευ προηγουμένου, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για χιλιάδες ακινητοποιημένα οχήματα και ουρά που ξεπέρασε τα 60χλμ.

Την ίδια στιγμή, δεν υπήρχε καμία πρόνοια για άτομα μεταξύ των χιλιάδων εγκλωβισμένων που ενδεχομένως ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά ούτε μέριμνα για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, παρά μόνο νερού, λίγο πριν τις επτά το απόγευμα κι αφού είχαν προηγηθεί ατελείωτες ώρες βασανιστικής αναμονής.

Η μετάγγιση των 7,2 τόνων υγραερίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ., η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε μετά τις εννέα, τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και στα δύο ρεύματα. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, μετά τη μετάγγιση ακολουθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του βυτιοφόρου που έπιασε φωτιά. Συγκεκριμένα, το όχημα αναμένεται να φορτωθεί σε πλατφόρμα και με συνοδεία πυροσβεστικών οχημάτων να οδηγηθεί σε ασφαλές σημείο.

Προτεραιότητα η ασφάλεια και.. ευθύνες στους οδηγούς

Τα κάστανα από τη φωτιά και τη δριμεία κριτική από πολίτες και κόμματα, εκλήθησαν να βγάλουν για ακόμη μια φορά οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, δήλωσε (ΕΡΤ) ότι αντιλαμβάνεται την ταλαιπωρία των πολιτών για να σημειώσει ότι «δε γίνονται εκπτώσεις σε θέματα ασφαλείας». Νωρίτερα, μιλώντας στο OPEN, είχε περιγράψει την κατάσταση, εξηγώντας ότι «είναι μια διαδικασία κατά την οποία πρέπει να τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το παραμικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια έκρηξη, το ωστικό κύμα της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα 300, τα 400 ή τα 500 μέτρα. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και των οδηγών. Όλοι ταλαιπωρούνται, αλλά πρέπει να κάνουμε υπομονή, είναι ένα πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι η Τροχαία επιχείρησε να κάνει το καλύτερο δυνατό, με την  Κωνσταντίνα Δημογλίδου όμως να αφήνει αιχμές κατά των οδηγών. Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε ότι έγιναν από νωρίς προσπάθειες να καθοδηγηθούν τα οχήματα σε άλλους δρόμους, αλλά κάποιοι οδηγοί δεν θέλησαν να ακολουθήσουν την αναστροφή, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και τα οχήματα που ακολουθούσαν. Ανέφερε ακόμη ότι υπήρξαν οι απαραίτητες ενημερώσεις και πως η Τροχαία βρισκόταν στο σημείο και παρείχε ενημέρωση, αλλά και νερά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει και στις πολλές καταγγελίες εγκλωβισμένων ότι παρέμειναν επί ώρες ακινητοποιημένοι, χωρίς νερό και άλλα βασικά αγαθά.

Με πληροφορίες από efsyn.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις